
«Man kan si mye om Napoleon, men bake kake
– det kunne han!».
Det er alltid mange myter rundt kakenavn, og ovenstående, klassiske vits er, kanskje,
utformet av en person som visste at Napoleonskaken faktisk sannsynligvis ikke er
oppkalt etter den franske hærfører og diktator Napoleon Bonaparte.
Eller er den det?
Ifølge noen kilder var det nemlig Napoleons sjefskokk Closeau som i sin tid utviklet
den fantastiske kaken som er så elsket verden over. Napoleon skal ha vært svak for
små, søte gleder. Da ingen av de andre, mange kokkene hadde klart å servere ham en
kake som var «kaken over alle kaker» skal han ha satt sin sjefskokk på oppdraget for å
utvikle den kremete lille kaken som i dag er på mange kaffeselskaps kakeliste.
Mytene sier at oppskriften, med Closeaus signatur og Napoleons velsignelse, skal være
gjemt et sted i fengselet på Sankt Helena der Napoleon døde, og at i oppskriften var
det en liten hemmelig ingrediens som skulle gjøre denne kaken til den aller beste.
Kanskje, hvis den myten er riktig, var det romkremen det var snakk om?
Hvis ovenstående historie ikke er sann er det likevel mulig Napoleon uansett smakte
Napoleonskake i og med at franskmannen – eller rettere sagt korsikaneren – utvilsomt
var i Italia i sin levetid. Og Napoleonskaken kommer, ifølge andre kilder, faktisk
nettopp fra Italia. Den skal ifølge disse kildene være oppkalt etter byen Napoli.
I Napoli har de i alle fall – og det er helt sikkert - en lignende oppskrift de kaller «Napolitain
», og det er ikke usannsynlig at det er her navnet kommer fra. Det er faktisk
sannsynligvis den mest holdbare teorien.
Men Napoleonskaken, slik vi kjenner den i dag, skal også (for å gjøre historien enda
mer forvirrende?) være ganske lik en oppskrift den franske mesterkokken Marie
Antoine Careme i sin tid utviklet. Careme ble født i Paris under den franske revolusjonen,
så dersom den historien er riktig er det tvilsomt om Napoleon rakk å smake
kaken i og med at Careme var bare 20 år da Napoleon forgjeves forsøkte å innta
Russland i 1812 – som ble begynnelsen på slutten på hans store karriere.
Det er med andre ord mye som ikke er sikkert rundt Napoleonskakens navn og
opprinnelse. Men uansett er det også noe som er sikkert, og det er at «skikkelig»
Napoleonskake (i alle fall den norske utgaven) skal være laget av to lag butterdeig med
et høyt lag vanilje- og romkrem mellom butterdeiglagene. På toppen er det melisglasur.
Napoleonskake er ikke akkurat slankekost i og med at den tradisjonelle, norske
oppskriften inneholder nesten 1300 Kj og over 300 Kcal samt 19,7 gram fett pr 100
grams kake, ifølge Matvareguiden.
Og her er oppskriftene på den nydelige kaken:
Napoleonskake
Gir ca 8 stk kaker
4 plate(r) ferdig butterdeig
Eggekrem:
8 dl melk
2 stk vaniljestenger eller 1 ts vaniljesukker
8 stk eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maisenna
8 plate(r) gelatin
melis
romessens
Kjevle ut butterdeigsplatene til de måler 10x16 cm. hver. Prikk dem med gaffel og stek som anvist på pakken. Avkjøl på rist. Kok opp melken med vaniljestang (splittet på langs) Skrap gjerne ut vaniljekornene. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Spe litt av den kokende melken i eggedosisen. Ha alt i kjelen, også maisenna. Rør hele tiden og varm opp til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 1/2 dl vann, ta kjelen av platen og rør inn én og én plate gelatin. Hell i oppløst gelatin i tynn stråle under omrøring. Sett kremen kaldt.
Lag melisglasur av melis og vann, tilsmakt romessens. Smør to av butterdeigsplatene med glasur (velg de to peneste overflatene). Bruk varm kniv. Legg det halvstivnede fyllet på de to andre bunnene og legg på lokkene. Trykk litt ned. Del opp hver av de to kakene i fire biter, på omlag 10x4 cm. Bruk en ekstra tynn, skarp kniv. Sag forsiktig gjennom lokket, og før så kniven rett ned gjennom krem og bunn.
(PS: Det kan selvfølgelig brukes ferdig kjøpt rom og vaniljekrem.)
Og så en variant fra vestlandet
Vestlandsk Napoleonskake
1 porsjon
Butterdeig:
1 kg hvetemel
1 kg margarin
5 dl vann
10 g salt
litt sitronsaft
Napoleonskake på Vestlandet lages ikke slik det gjøres i resten av landet. Den vestlandske varianten er delt i to lag. Et lag med tykk vaniljekrem i bunnen og et lag med pisket krem oppå.
Melet eltes godt med 100 g av margarinen, salt, sitronsaft og vann. La deigen hvile ca 15 minutter. Resten av margarinen pakkes inn i deigen og kjevles ut 4x4. La deigen hvile mellom hver gang. Børst godt bort overflødig mel før du bretter. Du vil ha behov for litt bakemel på platen når du kjevler.
Behandle platene forsiktig etter at de er stekt, de knekker lett. Fyll med vaniljekrem(evt uten egg) i bunn og pisket krem over. Når toppen er lagt på og glasuren smurt forsiktig utover slik at butterdeigen ikke sprekker eller at glasuren drar smuler med seg, kan du bruke en skrå kniv og dele kaken opp i stykker.
Enkel Vaniljekrem
1 porsjon
1 egg
2 1/2 ss sukker
2 ss potetmel
4 dl melk
1 ts smør
vaniljesukker
Bland alt unntatt vaniljesukkeret, og la det tykne på varmen. Rør til kremen er kald og smak til med vaniljesukker og romessens for romkrem.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1816