
Ser man på Polets oversikt over salg av cognac skjønner man at nordmenn foretrekker å kjøpe brun drikke med norske navn. Vi har sett nærmere på nordmenn som har satt sitt preg på cognac – i Cognac og på de edle dråpene.
”Norske” cognacer selger godt i Norge. Det er derfor det stadig dukker opp flere norske navn. Oftest er etiketten det eneste som skiller de ”norske” fra andre merker med mer fransk-klingende navn. Cognacene kan være gode på smak, men skal man først være ”Norges-patriot” bør man se nærmere på produktene fra Jensen, Bache Gabrielsen, Birkedal Hartmann og Larsen. Alle har norske aner og produserer cognacer fra egne gårder i Cognac.
Jenssen
Per Egil Jenssen er den første nordmann som har kjøpt en gammel vingård i beste delen av Cognac (Grande Champagne), investert en formue og renovert den fra grunnen av. Det skjedde så sent som i 1999. Eiendommen Le Maine Pertubaud ligger i det prestisjefylte Grande Champagne-distriktet. Tre hundre år gamle bygninger vitner om sammenhengende drift helt siden de første vinstokkene ble plantet på 1700-tallet. Det flytende resultat av pionergjerningen er Jenssens Carte Blanche Grande Champagne, XO Grande Champagne til rundt tusenlappen og den helt spesiell Arcana fra 1905 til noen titusener pr. flaske.
Bache Gabrielsen
Sekondløytnanten Thomas Bache Gabrielsen fra Holmestrand i Vestfold ble som ung mann sendt til Frankrike for å lære om vin og brennevinsbransjen. Etter noen år giftet han seg med datteren av en av distriktets vinbønder og sammen med nordmannen Petter Rustad fra Ås etablerte de i 1906 sitt eget cognachus. Firmaet er i dag i de samme lokalene og ledes av grunnleggerens sønnensønn Christian Bache Gabrielsen. Den kjente Bache Gabrielsen-cognacen selges kun i Norge.
Birkedal Hartmann
Halfdan Birkedal Hartmann etablerte seg i Cognac i 1887 og produserte også dyre viner, rom, whisky og olivenolje (!) under familienavnet. I fire generasjoner har familien videreført tradisjonene. Først 115 år etter etableringen ble merket tilgjengelig på det norske markedet. Som V.S.O.P. og X.O. i regi av fjerde generasjon Birkedal Hartmann, Kim. Han har bodd i Norge i 10 år, snakker flytende norsk og har beholdt det norske passet.
Larsen
Jens-Reidar Larsen. Født 8. mai 1895 i Dronningensgt. 39 i Kristiansand. Vokste opp i Levanger og Tromsø. Etter endte økonomistudier på Handelshøyskolen i Bergen i 1914, mottok han et reisestipend på 900 kroner. I 1919 ble han med en båt hvor kapteinen var villig til å ta ham med gratis. Han ønsket å reise til England, men båten reiste Frankrike og han reiste videre til Cognac og fikk jobb hos en liten produsent.
75 år senere er Larsen blant Cognacs 6-7 største produsenter med en årlig produksjon på ca. 2,5 millioner flasker, hvorav nærmere 1/3 går til det nordiske markedet. I tillegg eksporteres cognacen til over 80 land.
Vi møtte tredje generasjon Cognac-Larsen – barnebarnet Frédéric Larsen til en kopp kaffe på Dagligstuen i Oslo. Han er født i Frankrike, men har norsk far og bestefar. Selskapet er 100 prosent uavhengig og familie-eiet og blant de 6-7 største i Cognac og eksporterer til 80 land.
- Hvordan startet det hele?
- Larsen startet salget av cognac til Norge i 1931 og Vinmonopolet var første kunde. Historien startet med at min bestefar kjøpte et cognac-selskap kalt Gautier i 1926. Gautier var et vanlig navn på cognac-selskaper på den tiden (det var iallfall 3 som het det) og bestefar endret derfor navnet til Larsen i 1931. Man kjørte da et test-salg i Trondheim på noen kasser og flaskene gikk unna som varmt hvetebrød. De eneste ansatte den gang var bestefar – som var sjef, bestemor som var sekretær og i tillegg ansatte de en altmuligmann.
- Tar du deg råd til å kjøpe cognac på Polet i Norge?
- Ja, god cognac kjøper jeg gjerne. Cognac er dyrere i Norge enn ellers i verden på grunn av avgiftene, men utvalget er mye større her enn det er i for eksempel supermarkedene i Frankrike. De færreste cognac-produsentene har råd til å selge sine cognacer til den prisen kjedene er villige til å betale. De brukes mest som et utstillingsvindu, forteller Frederic.
Frederic hevder at det er en myte at cognac er så dyrt i Norge. Han legger til at VS-kvaliteten er omtrent tre ganger så dyr som i Frankrike, men sier at de gode XO-kvalitetene har omtrent samme pris i Norge som i Frankrike. Grunnen til at det lønner seg å være rik/kjøpe dyrt i Norge er at avgiftene er lagt på alkoholprosenten og ikke på prisen.
- Er Norge et viktig marked for Larsen?
- Larsen selger cognac til mer enn 80 land. Vi regner ikke Norge som et eget marked, men snakker om Norden. Nordmenn reiser til Sverige og handler cognac. Svenskene reiser til Danmark og danskene reiser til Baltikum. Alicante og Grand Canaria er for eksempel et godt marked for Larsen fordi nordmenn på ferie gjerne handler cognac. Vi regner med at 50 prosent av salget av cognac til nordmenn skjer utenfor Norges grenser.
- I Norge er vel Larsen best kjent for de karakteristiske vikingskipene. Hva var bakgrunnen for valget av den designen?
- Det første vikingskipet kom i 1952 og var først og fremst en løsning for å bli sett og for å slippe å bruke så mye penger på markedsføring. Den gang så alle cognac-flasker like ut og Larsen var det første selskapet som gjorde noe nytt og veldig annerledes. I dag er det nærmest ingen som bruker ”standardflasker”.
Larsens prestisje-produkt i dag er i original-flasken og heter Larsen (S.A. Cognac) extra reserve. Cognacen koster 1190 kroner og fåes kjøpt via bestillingslisten på Polet.
Kåre Tveter malte designet på Artic XO. Vannet kommer for øvrig fra Svalbard!
- Hvor gamle cognacer har dere på lager?
- Vi har cognac tilbake til 1848, men det er grenser for hvor lenge cognacen kan lagres uten at det går ut over kvaliteten. Etter 100 år på fat er det stort sett på tide å helle cognacen over på flaske. Min erfaring er at cognac gjerne når toppkvalitet etter 60 år på fat. Når den først er tappet på flaske er det ikke noen vits i å lagre den lengre. Cognacen vil da etter hvert ta smak fra korken og kvaliteten blir redusert ved lagring på flaske i 10-15 år.
- Kanskje på tide å få skrukork også på cognac. For å hindre at innholdet tar skade av korken?
- Vel, egentlig er det kanskje en god idé, men jeg tror ikke Larsen blir de første til å sette skrukork på cognac. Det er mye historikk og følelser forbundet med ritualene rundt det å åpne en god flaske cognac. Historikk og følelser som vi må ta hensyn til.
- Hva ser du for deg at Larsen gjør 20 år frem i tid?
- Japan var store før krigen. Nå har vi mindre salg der.Larsen har totalt sett solgt flest vikingskip til Asia. Japanerne kan komme sterkt tilbake. Bestefar solgte også cognac til Kina. Den sterke smaken passer godt til kinesisk mat. Kanskje blir Kina det neste store eksportmarkedet for oss?
Slik drikker du cognac
Valg av glass er viktig. Velg et tulipanformet glass som bevarer aromaen i glasset. Hell i cognacen, løft glasset mot nesen og trekk pusten dypt gjennom nesen samtidig som du trekker litt luft gjennom munnen slik at også tungen får sitt av aromaen. Champagne skal nytes i store slurker for å få best utbytte av smaken. Cognac derimot skal nytes gjennom mange små slurker. Særlig på 90-tallet fikk mange menn såkalte cognac-varmere til jul fra sine bedre halvdeler. Er du blant dem bør du stue klenodie vekk på loftet, eller gi den bort til en du ikke liker. Du skal nemlig aldri varme opp cognacen under åpen flamme da dette dreper cognacens lukt og smak. Oppvarming til romtemperatur gjøres enkelt med kroppsvarme fra hånden.
For enhver lommebok
Larsen Napoléon – 364, 90
Smaksrik cognac med god lengde. Innslag av vanilje og honning. En blanding av gamle eau de vier fra Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois. Tåler en god kaffe etter måltidet.
Larsen Arctic XO – 669
Elegant og rund smak med lang ettersmak. Duft av fioler, skogsbær og krydder. 100% Ugni Blanc. Vannet som er benyttet til å få ned alkoholprosenten til 40% kommer fra Isdammen på Svalbard. God til en lett cigar. Designet på flasken har den kjente stemningsmaleren Kåre Tveter stått for. Det ble også produsert en spesiell utgave av denne flasken til Norwegen Expo 2000.
Jenssen X.O. Grande Champagne - 965,30
I gjennomsnitt er Jenssen X.O. lagret i 25 år. Den består av ni komponenter, den eldste av dem er 35 år den yngste 22 år.
Cognacen er ikke tilsatt karamell eller sukker, all karakter kommer fra lagringen på eikefat. Den har en markant, smøraktig smak og svært lang ettersmak.
Larsen V.S. – 309,90
Duft av lindeblomst, kanel og muskat. Avdempet og let. Fatlagret i 36 måneder.
Larsen VSOP – 349,90
Duft av skog med innslag av mandler og vanilje. Blandinger fra Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois. God til en lett kaffe og til drinker.
Larsen X.O – 379,90
Rund, myk og fin karakter. Min. 10 år på fat. Destillasjon av de beste vinene fra Grande Champagne-området
Spesialdesignet for land med høye alkoholavgifter. Nytere kan få nyte god cognac uten å betale så mye for innpakningen.
Larsen Extra Reserve Fine Champagne – 1109,90
Mørk brun, avdempet fruktig, stor fylde med hint av bitter sjokolade, lakris og tjære. Lang ettersmak.
Rarissime Petite Champagne 1969 – 1329
Ufiltrert cognac, kompleks med naturlig sødme. Petite Champagne fra 1969 tappet rett på flaske fra eiketønne – uten tilsetting av vann for å tone ned alkoholstyrken. Nytes best alene.
Rarissime Borderies 1970 - 1299
Ufiltrert cognac, kompleks med naturlig sødme. Bordieres-cognac fra 1970 tappet rett på flaske fra eiketønne – uten tilsetting av vann for å tone ned alkoholstyrken. Nytes best alene. Kun 600 flasker er produsert.
Larsen Vikingship Fine Champagne – 759
Delikat preg av lindeblomst og vanilje, rund og fin ballanse. 100% Ugni Blanc. 72 måneder fatlagring. 50% fra Grande Champagne og resten fra Petite champagne – derav navnet Fine Champagne. Nytes best alene – selvsagt i tulipanformet glass.
I 1952 lanserte Larsen den første ”ikke-tradisjonelle” cognac-flasken i verden. Det var ”Glass Viking Ship”. I dag finnes skipene i om lag 50 versjoner i ulike variasjoner og er alle hånd-dekorert av Limoges Porcelain. Millioner er solgt siden starten og alle viking-skipene inneholder den samme blandingen som ble laget av J. R. Larsen selv i 1952.
Larsen Pure White Limoges Porcelain Vikingship – 889
Blandingen Jens-Reidar Larsen skapte I 1952. Finnes kun i vikingskipene. Nytes best alene.
Litt mer om cognac
Hoved-druen
Ugni Blanc utgjør basisen for 95% av vinen som går til cognacproduksjon. Druen kommer opprinnelig fra Italia hvor den kalles Trebbiano og har fin syrlighet. Det går med omtrent 9 liter vin, eller 11 kilo druer til produksjon av én liter cognac.
Eksport
I 1996 ble 119 millioner flasker (94,3%) eksportert fra Frankrike. USA tok 27,7 millioner, Japan 18,2, Storbritannia 12 og Hong Kong 11,2 millioner.
Druekrav
Hovedsorter (min 90%) Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard. Tillegg (maks 10%). Blanc Romé, Juran con Montib, sémillon Select.
Klassifiseringer
Selv om mange snakker om at de har drukket cognac som er både 50 og 100 år gamle er det i dag ikke tillatt å gi aldersklassifiseringer ut over de generelle: VS: 2 år minimum, V.S.O.P: 4 år minimum, Napoleon: 6 år minimum, XO, Extra, Hors d´ age: minimum 6 år
Lagerkapasitet
Når det gjelder lager av cognac kan det være verd å nevne at lager sikrer en mest mulig lik kvalitet hvert år, stabile priser og hindre at dårlige år ødelegger for årets produksjon. Larsen for eksempel har i dag et lager på 20.000 hl. Ren alkohol. Mesteparten av lageret er over 10 år gammelt. Mye er over 50 år og det eldste er fra 1848.
Krav til cognac
All cognac må komme fra stedet Cognac et lite tettsted med 20.000 innbyggere 50 mil fra Paris. Området består av 80.000 hektar fordelt på seks underdistrikter: Grande Champagne, Petites Champagne, Borderies, Fin Bois, Bon Bois, Bois Ordinaires.
Det går ”likar” med cognac…
Popgruppen D.D.E. fra Trondheim lanserte i november sin egen cognac.
– Dette produktet henvender seg til voksne mennesker, som har tatt steget fra ungdommens beruselse til matbordets gleder, uttalte bandets frontfigur Bjarne Brøndbo i forbindelse med lanseringen. Cognacen er et samarbeidsprosjekt mellom bandmedlemmene og konjakkhuset Birkedal Hartmann. Det kryr av konjakktyper med lokale norske navn, i alt finnes 16 av dem i Polets hyller. Halvparten er nordnorske. Trondheimerne er de mest konjakkpatriotiske her i landet. Dernest bergenserne.
Vikingskip-entusiaster
Det er ikke alle cognac-produsenter forunt å ha en egen ”fanklubb”, men Larsens vikingskip har inspirert grunnleggerne av Larsen Collector Club. Klubben ble stiftet i Oslo januar 2000 og har som formålet å samle alle entusiaster som samler på Larsen Cognac Vikingskip. Består i dag av mer enn 50 medlemmer spredt over hele landet. Mange av skipene er etter hvert blitt vanskelige å få tak i og verdien øker stadig på de mest sjeldne skipene. www.larsen-cognac.com
La Rochelle pannekaker
250 g mel, 50 g smør, ½ liter melk, ½ liter vann, 2 egg, 50 g sukker, en klype salt, saften av to appelsiner, syltet appelsinskall, 1 dl cognac, litt melis.
Hell melet i en bolle. Lag et lite hull og tilsett smeltet smør, egg, sukker og salt. Bland grundig og tilsett væsken, litt om gangen. Rør inn appelsinsaft og skall. Stek pannekakene og hold dem varme i ovnen. Før du serverer varmer du opp cognacen. Dryss melis over pannekakene, hell over cognac og flamber.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:458