Ned i vekt


Oppdatertdato: 2013-02-07 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Vil du ned i vekt, er det smart å ta tiden til hjelp. Du må bruke mer energi enn du får i deg via maten. Det er det viktigste prinsippet for deg som ønsker å gå ned i vekt.

Å kutte ned på usunne matvarer og søte drikker og være mer fysisk aktiv er en god måte å gjøre dette på. Dessuten må du ta tiden til hjelp. Her er noen råd til deg som ønsker å spise sunnere for å oppnå trivselsvekten:
  • En vektreduksjon på 1-3 kilo i måneden er å anbefale.
  • Gjør deg godt kjent med matvanene dine.
  • Begynn dagen med frokost. Er du ikke sulten, så ta med deg frokostmatpakke på jobben eller skolen.
  • La grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og fisk få en stor plass i kostholdet ditt.
  • Forsøk å spise regelmessige måltider, og spis heller flere små måltider enn få store.
  • Drikk gjerne et glass vann før hvert måltid.
  • Legg handleturen til etter at du har spist, og skriv på forhånd ned hva du trenger.
  • Fysisk aktivitet gjør det lettere å gå ned i vekt. Det beste er en kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening, men hverdagsaktiviteten betyr mye. Les mer om fysisk aktivitet her: Vektreduksjon og fysisk aktivitet
  • Legg vekt på å finne fram til mat- og aktivitetsvaner som du kan leve godt med etter at du har oppnådd ønsket vekt.

Store befolkningsundersøkelser har vist at vi best forebygger både hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes og overvekt med et kosthold som er basert på grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter, fisk, og magre meieriprodukter; ikke ulikt middelhavskostholdet. Det kostholdet inneholder også en del umettet fett, først og fremst fra olivenolje. Dette er sunt fett, men alt fett innholder mye kalorier, slik at det må brukes med forsiktighet hvis man ønsker å gå ned i vekt.

Behøver ikke sulte

Overvekt kommer nesten alltid av at man spiser mat som samlet gir mer mer kalorier (energi) enn det man forbruker (samlet ved hvile og ved fysisk aktivitet). Det er svært sjelden lavt stoffskifte eller hormonelle årsaker til at man legger på seg.

Dette betyr ikke at du må spise lite selv om du ønsker å gå ned i vekt. Dersom du spiser mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og fisk, kan du fortsatt spise ganske mye mat, fordi denne maten har stort volum, men gir relativt lite kalorier. Særlig grønnsaker gir lite kalorier, og de fleste grønnsaker kan man derfor spise så mye man ønsker av og likevel gå ned i vekt.

Det er en myte at enkelte matvarer øker forbrenningen.

Slankepulver bør bare brukes ved alvorlig overvekt og i samråd med lege. Fysisk aktivitet er med på å bedre reguleringen av sult- og metthetsfølelse. Det er viktig i en vektreduksjonsprosess å få i seg nok kalorier (energi) til at man orker å være fysisk aktiv.

Slankedietter

For vekttap er det det totale energiinntaket (fra kosten) i forhold til forbruket (ved hvile og aktivitet) som har noe å si. Hvor mye eller lite karbohydrater og fett som er i kosten, har mindre betydning.

Hvis man ønsker å gå ned i vekt, bør man kutte ned på sukker og hvitt hvetemel og matvarer som inneholder mye av dette, som brus, godteri, kaker og fine bakervarer. Et slikt karbohydrat-redusert kosthold er helt i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet. Man bør imidlertid ikke kutte ut viktige matvaregrupper som frukt og bær og fullkornsprodukter fra kosten. Da kan man risikere å få for lite av fiber og viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Unngå ekstreme lavkarbo-dietter med et høyt innhold av mettet fett i form av fete meieriprodukter som smør og fløte og fete kjøttprodukter som bacon og pølser. Mye mettet fett i kosten øker risiko for sykdom. Se også saken om Lavkarbo-dietter

Det finnes en lang rekke ulike dietter som lover raske vekttap uten sult. Felles for disse er at de er basert på et ensidig kosthold, Vekttapet vil ofte bestå av mest vann, men også en del muskelmasse. Det er særlig uheldig å tape muskelmasse fordi muskler forbrenner mer kalorier (energi) enn fettvev gjør, både i hvile og ved fysisk aktivitet. Jo mer muskler man har, jo mer kan man spise uten å legge på seg, og jo raskere går man også ned i vekt igjen hvis man legger på seg litt.

Det er helt vanlig at vekten svinger litt, men store svingninger bør man unngå hvis man kan. Hvis man slanker seg med ensidige eller svært strenge dietter, er det vanlig at man legger raskt på seg igjen, og det er også vanlig at man da legger på seg mer fett. På lengre sikt vil slik jo-jo-slanking ofte bidra til økt overvekt eller fedme, helt motsatt av det som var målet. Faste og dietter med svært lavt kaloriinnhold kan senke forbrenningen over lengre tid blant annet på grunn av tap av muskelmasse.

Hovedanbefalingen til folk som skal ned i vekt er å følge kostrådene, men spise reduserte mengder og øke nivået av fysisk aktivitet. Kostrådene finner du her. Mer om kostråd

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2617
Norsk mat.Wok.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.