Nederburg Noble Late Harvest 2007


Oppdatertdato: 2007-12-06 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kristoffer Gregersen/ desken.no


Fyldig, frisk og søt

For en god, søt vin må du ofte ut med flere hundrelapper for en halvflaske. Det finnes heldigvis unntak.

Flere av de rimeligere vinene i denne klassen fremstår ofte søte og klissete, blant annet på grunn av at de ikke har nok syre som balanserer den voldsomme sødmen. Men det gjelder ikke alle. Nederburg Noble Late Harvest 2007 koster bare 90 kroner, men er likevel svært spennende og god.

Med et sukkerinnhold på 115 gram per liter er ikke dette en vin du drikker store mengder av. Men sødme til tross – den har en fantastisk syre som gjør den frisk. Prøv den gjerne til kraftige desserter og oster uten alt for mye sødme.

Edelråte

Dette er en såkalt botrytisvin. Mens druene henger på rankene angripes de av botrytis cinera - en sopp som angriper druene og gir edelråte. Råten gir druene høy konsentrasjon av fenoler, sukker og glyserinfedme som gjør vinen mer tyktflytende. Råte er vanligvis ikke særlig bra, men i noen søte viner er botrytis cinera ønsket. Den omtales oftest som edelråte og er medvirkende i flere av verdens beste søte viner.

Nederburg har produsert vin siden 1791, og er blitt en ledende Sør-Afrikansk vinprodusent, faktisk er dette landets mest prisbelønnede vinhus. Eiendommen på 49 hektar ligger i Paarl Valley. Nederburg eies av Distell, som er en av verdens 10 største vin- og brennevinsbedrifter.

Smak og behag

Navn: Nederburg Noble Late Harvest 2007
Land/distrikt: Sør-Afrika/Western Cape
Produsent: Distell
Varenummer: 20438 (fullsortiment)
Pris: 89,90 kroner (37,5 cl)
Alkoholstyrke: 11,5 %
Druer: 78 % Chenin Blanc, 22 % Muscadel
Karakteristikk: Middels dyp oransje farge. Fruktig aroma preget av aprikos, tørkede fersken, sitrus og honning. Svært frisk smak med god syrlighet og fylde. Ettersmak med innslag av grapefrukt og appelsinskall.
Passer til: Generelt god til desserter og oster. Spesielt god til kraftige desserter som ikke er for søte. Gode eksempler er foie gras og roquefort. Kan nytes uten matfølge, men da i svært små mengder.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1234
Info.Produkttester.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.