Nikkelallergi og mat


Oppdatertdato: 2013-05-01 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Nikkel i mat er ikke årsaken til nikkelallergi. Men har du allerede fått påvist nikkelallergi, kan et kosthold med redusert nikkelinnhold være gunstig.
Nikkelallergi viser seg som eksem på steder hvor huden er i berøring med nikkel, for eksempel øreringer eller metallknapper i tøye. I tilfeller med kronisk håndeksem forårsaket av nikkelallergi kan det vise seg at å unngå direkte kontakt/berøring ikke er nok for å bli symptomfri. Maten kan nemlig også være en kilde til eksponering av nikkel.
Nikkel finnes i maten i større eller mindre mengder, og noen får en forverring av sine symptomer når de spiser mat med høyt nikkelinnhold.

Hva er nikkel?

Nikkel er et metallisk grunnstoff som i ren form er sølvglinsende og brukes i fornikling og mange legeringer. Det er et av de vanligste metallene vi omgir oss med.

Daglig inntak av nikkel

Hvis du reagerer på nikkel i maten vil du kunne ha nytte av et kosthold som har mindre enn 250 mikro gram nikkel per dag. Det danske Fødevarestyrelsen har utgitt en brosjyre, se Fødevarestyrelsen - nikkelallergi og mad (PDF)

Anbefaling fra lege

Det er legen din som må avgjøre om du kan ha nytte av å vurdere kostholdet ditt og eventuelt starte en diett. Man må også få hjelp til at dietten blir variert nok og inneholder de næringsstoffer som du har behov for da dietter lett kan bli for ensidige.

Nikkel i mat

Nikkel i mat kommer først og fremst fra vegetabilske matvarer som har tatt opp i seg nikkel fra jorda. Planter har forskjellig evne til å ta opp nikkel, så nikkelinnholdet i ditt kosthold avhenger av hva du spiser og hvor det har vokst. Animalske matvarer som kjøtt, melk og ost inneholder vanligvis nikkel i svært begrensede mengder. Mat som har høyest nivå av nikkel er nøtter, belgfrukter, produkter, som inneholder kakao og korn produkter. Fisk kan inneholde relativt store mengder nikkel hvis nikkelkonsentrasjon i vannet var stor. Mat som har lavest nivå av nikkel er melk, iskrem, grønnsaker (agurk, aubergine, bladselleri, champignon, kinakål), kjøtt (kanin-, okse-, kylling-, kalkun-kjøtt, bacon), egg, smør.

Nikkel i vann

Drikkevann kan også være en kilde til eksponering av nikkel. For drikkevann er grenseverdien 20 µg/l i Norge. Undersøkelser i norske vannkilder viser at nikkel kan finnes i konsentrasjonsområdet < 5-25 µg/l. De fleste analyser både av rå- og renvann har imidlertid gitt resultater som ligger under deteksjonsgrensen. Nikkelinnholdet i norsk drikkevann innebærer ingen helserisiko. (Ref. ”Miljø og helserapport” Rapport 2003:9).

Eldre vannkraner og andre installasjoner knyttet til vannsystemet kan også være en nikkelkilde. I følge WHO kan utløsning av nikkel fra armatur bidra til å øke konsentrasjonen opp til 1 mg/l i kranvann. Noe av denne eksponeringen kan man unngå ved å benytte vann fra kaldtvannskranen og la vannet renne en stund før man tapper det til drikke eller matlaging.

Nikkel i hermetikk

Man skulle kanskje tro at det er mer nikkel i hermetikk enn i annen mat på grunn av avgivelse av nikkel fra beholderen, men undersøkelser som er gjort viser at dette ikke er tilfelle. Hermetikk er som oftest også belagt med et belegg som beskytter mot overføring av nikkel til maten.

Nikkel i keramikk

Relativt få keramiske produkter avgir høye mengder med nikkel. Hvis vi sammenlikner med en undersøkelse Mattilsynet gjorde i 2003 er det kun ca. 0,5 % av de keramiske produktene som avgir nikkel i konsentrasjoner over referanseverdiene som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) refererer til, se artikkel om ”Ny risikovurdering om utlekking av metaller fra keramikk”. VKM konkluderer med at de fleste keramiske gjenstander er trygge i bruk med tanke på avgivelse av nikkel til mat og drikke.

Produksjon og tilbereding

Redskaper som brukes ved tilbereding av mat avgir i mindre grad nikkel (rustfrie kniver, kjeler og kverner). Produsenter og importører er ansvarlige for at de produktene du kjøper ikke avgir nikkel i mengder som utgjør en helsefare.

Et godt råd er å koke nye rustfrie kjeler med vann en gang før du bruker dem i matlagingen. I tillegg bør man ikke tilberede sure matvarer som rabarbra i rustfrie kjeler.

Forniklede gjenstander bør ikke brukes i kontakt med næringsmidler. Selv om det ikke er noe eksplisitt forbud mot salg av forniklede produkter i kontakt av mat, vil migrasjon til enkelte typer mat fra denne typen produkter sannsynligvis være så høy at den generelle bestemmelsen om trygge matkontaktmaterialer ikke er oppfylt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2657
Info.Bringebær.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.