
Uansett hvor nissen reiser rundt i Norges land denne julen, så er han sikret å bli mett. Nærmere 350.000 nordmenn passer på at nissen
får grøt i julen hvert år, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Marianne Antonsen i
Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no). I tillegg er det over 75.000 som setter ut grøt annethvert år.
De fleste setter ut grøt på julaften, men en god del setter også ut grøten allerede på lille julaften. Og ikke overraskende er det
først og fremst familier med barn i husstanden som holder tradisjonen i hevd. Det viser undersøkelsen som er gjort av Synovate (2009)
på oppdrag fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no).
Nordlendingene er litt flinkere til å huske på nissen enn befolkningen generelt. 14 prosent av nordlendingene svarer at enten de selv
eller en i husstanden setter ut julegrøt til nissen hvert eneste år. Og utvider man gruppen til dem som husker på nissen om enn ikke
hvert år, men i hvert fall en gang i blant så gjør 25 % av nordlendingene dette. Like stor omsorg har man ikke i hovedstaden. Her
svarer ni av ti at de aldri setter ut grøt til nissen. (89 prosent).
-Nisser og grøt henger litt sammen, i tillegg søker man ofte å skape tradisjoner man får julestemning av. Å sette ut grøt til nissen
skaper julestemning og glede for både barn og voksne, forteller Marianne og påpeker at desember er den store grøtmåneden for
nordmenn.
I julen spiser nesten hele Norge grøt
Undersøkelsen viser at hele 9 av 10 nordmenn spiser risengrynsgrøt i desember og det er ingen forskjell på fattig og rik. -Grøten
har til tider vært forbundet med fattigmannskost, men det er ikke tilfelle med julegrøten. Den har en spesiell status hos oss
nordmenn, forteller Marianne.
Nær 8 av 10 nordmenn spiser grøt i desember. Over hver tredje nordmann spiser grøt 3 ganger eller mer i løpet av julemåneden. De unge
er veldig glade i julegrøt, og nesten 1 av 4 mellom 15 og 24 spiser koser seg med grøt mer enn fem ganger i desember.
Julaften er den store grøtdagen
På julaften spiser nesten fire av ti nordmenn grøt. Hele 38 prosent svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt, og dette er
en spesielt sterk tradisjon på Vestlandet der halvparten svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt. Lille julaften er også
en populær grøtdag for mange. Nesten en av fire spiser grøt denne dagen. Det er nordlendingene som er mest glad i grøt kvelden før
kvelden.
Hjemmelaget til jul
Ferdiglaget grøt og halvfabrikata på pose har blitt populært, men til jul skal grøten være hjemmelaget. Over halvparten av
befolkningen sier de spiser hjemmelaget grøt i julen, mens 23 prosent sier at de spiser halvfabrikat fra pose. Under én av ti sverger
til ferdiggrøt til jul.
-En gyllen regel er at den beste grøten får du ved å lage den selv fra bunnen. Det er enklere enn du tror. Dynegrøten er et eksempel
på en langkokt risengrynsgrøt. Det er en risengrynsgrøt som settes i ovnen på svak varme i 3-4 timer, en fordel for de som ofte
brenner grøten fordi de ikke liker å røre i grøten hele tiden. Siden denne grøten skal godgjøre seg i ovnen på egenhånd er det jo en
unik mulighet til å få gjort unna andre ting også, tipser Marianne Antonsen i Melk.no.
Dynegrøt
4 porsjoner
Ingredienser
4 dl vann
2 dl grøtris
1 ts salt
1 l helmelk
Fremgangsmåte
Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca 10 min).
Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring. Ta gryten bort fra komfyren. Sett på lokk og pakk
gryten inn i aviser, et ullpledd eller en dyne. Sett så kasserollen i stekeovnene på 30 grader i 3-4 timer.
Garantert grøt som ikke er svidd eller kokt over!!
Gryte som er enkel å rengjøre etter at grøten er oppspist!!
Masse av tid til å gjøre andre ting mens grøten godtgjør seg!!
Rømmegrøt
4 porsjoner
Ingredienser
2 beger seterrømme
2 ½ dl hvetemel
6 dl helmelk
1 ts salt
Fremgangsmåte
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret frem. Skum av litt av smøret og server
det varmt til grøten.
Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca 5 minutter. Smak den til med salt.
Server den med rømmesmøret, sukker og kanel.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2361