Oppdatertdato:
2006-01-08
Tema:
TreningForfatter:
Sosial og helsedirektoratet
Utgiver:Matoppskrift.noFørst Utgitt:
2006-01-08
Fotograf:
Kai Nordrum, Astrid Hals
Å ha et sunt kosthold og en livsstil som er aktiv nok til å gi helsegevinst, er ikke så vanskelig som mange tror. Du trenger verken å følge strenge dietter eller harde treningsprogrammer. Det viktigste er hva du gjør i det daglige.
Nøkkelråd for kostholdet:
spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig
velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites
spis grove korn- og brødvarer
spis mer fisk – både som pålegg og middag
velg magre kjøtt- og meieriprodukter
velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri
vær varsom med salt
vann er den beste tørstedrikk
Nøkkelråd for fysisk aktivitet:
gå eller sykle i stedet for å bruke bil
ta trappen i stedet for heisen
må du ta buss eller tog, gå en eller to holdeplasser før du går på
gå eller sykle til butikken i stedet for å bruke bil
snømåking er styrketrening
hagearbeid er god mosjon
husarbeid og bilvask er også god mosjon
barn og barnebarn er spreke treningskamerater.
aking, ballspill, en tur på ski eller i svømmebassenget er flott trim
Minst fem om dagen
Mye frukt, bær, grønnsaker og poteter er bra for helsen. Minst fem om dagen er en god leveregel. Da blir det også lettere å få til et sunt, variert og smakfullt kosthold.
Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig.
Spis helst forskjellige typer frukt og grønnsaker.
Spis gjerne friske, rå grønnsaker og salater.
Spis gjerne blomkål, brokkoli, gulrot, spinat, hodekål, salat og sitrusfrukter (for eksempel appelsin og grapefrukt).
Fem om dagen kan bety
et glass juice til frokost
en gulrot til lunsj
poteter og salat eller grønnsaker til middag
en pære til kvelds
eller
banan, tomat og agurk som pålegg til frokost
et eple til lunsj
grønnsaksuppe til middag, appelsin til dessert
gulrot som mellommåltid
Tips
Frukt og grønnsaker inneholder mye vitamin C. Vitamin C fører til at jerninnholdet i kornprodukter lettere tas opp i kroppen. En ekstra grunn til å bruke frukt og grønnsaker til brødmåltidene!
Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.