Noen solide påskeretter i siste liten


Oppdatertdato: 2016-03-22 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Her er ett knippe typiske påskeretter i siste liten før helligdagene setter inn. Kos dere om dere er til fjells eller hjemme, eller et helt annet sted! Lykke til og God Påske.

Lammestek med poteter og grønnsaker

8 porsjoner

1 stk stor lammelår, ca. 2,5 kg
3 fedd hvitløk
2 ts salt
0,5 ts pepper, grovmalt
1 ts rosmarin
5 dl vann,kokende
1 stk purre
1 fedd hvitløk
3 stk persillerøtter
2 stk gulrøtter
1 kg poteter
1 ts salt
0,5 ts pepper, grovmalt
1 ts provencekrydder
2 ss olivenolje

1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.
2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steken i ovnen ved 175 °C. Steketid ca. 2 timer eller til steketermometeret viser ca. 65 °C. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.
3. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsakene grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
5. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.

Saus:
5 dl kraft fra steken
1 1/2 ss maisennamel rørt ut i 2 ss vann

Farsert kalkunfilet med portvinssaus

4 porsjoner

1 stk kalkunfilet
salt og pepper
smør til steking

Fyll (stuffing):
5 stk sjampinjonger i små biter
3 fedd hvitløk, finhakket
3 stk sjalottløk, finhakkede, evt. 1 løk
Ca 4,5 stk soltørkede tomater, evt. tørkede aprikoser
2 ss revet parmesan
Ca 4,5 tynn(e) skive(r) parma-/spekeskinke
3 ss hakket frisk basilikum
1 ss hakket persille
smør til steking

Portvinssaus:
2 ss finhakket sjalottløk, evt. vanlig løk
1,5 ts finrevet frisk ingefær
1 ss grenadin
1 dl portvin
1 dl rødvin
1 ss honning
5 dl kraft/stekesjy, evt. hønsebuljong
1 ss kalvefond
litt maizena
salt og pepper
Ca 1,5 ss smør

Surr løk, hvitløk og sopp til fyllet i smør noen minutter. Tilsett hakkede tomater og avkjøl noe. Skjær snitt langs den tykkeste enden av fileten og brett ut. Nå har du en bredere og jevnere fasong på kjøttet. Legg på skinkeskiver og bre fyllet jevn utover. Dryss på parmesan, urter og litt hvit pepper. Rull fileten jevnt sammen. Surr den pent med bomullshyssing. Det er enklest å begynne på midten for å få jevn fasong. Prikk noen hull i skinnet
. Krydre rullen med salt og pepper, og stek den gyllen på alle sider i smør. Legg den over i en ildfast form. Kok ut av pannen og hell sjyen i formen. Stek videre i 180 °C varm ovn til steketermometeret viser 70-72 °C. Øs fileten med stekesjy av og til under steking. Rullen skal hvile minst 20 minutter før du skjærer i den.

Til sausen surres hakket løk i smør. Hell i portvin og rødvin. Tilsett ingefær og honning. La det koke noen minutter. Tilsett kraft/stekesjy og fond. Kok sausen over sterk varme uten lokk til passe konsistens. Sil sausen og smak til med salt og pepper.
Tilsett eventuelt litt maisenna hvis du vil ha sausen tykkere. Pisk inn smør før servering.

Server kalkunsteken i pene skiver med lettkokte grønnsaker, mandelpoteter og portvinssaus. Pynt med hermetiske aprikoser og portvinsgelé (evt. ripsgelé).

Påskepai

Paibunn:
100 g smør
140 g hvetemel
ca. 2 ss vann

Fyll:
8 skive kyllingpålegg naturell eller annet kjøttpålegg i strimler
1 båt finhakket hvitløk
75 g brokkoli i små buketter
¼ stk purre i ringer
4 stk egg
2 ½ dl melk
salt og pepper
1 ½ dl revet hvitost

1. Smuldre smør og mel og tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile i kjøleskapet mens du skjærer opp fyllet.
2. Trykk deigen ut i en paiform og prikk deigen med en gaffel. Stek bunnen til den er litt gyllen.
3. Fordel pålegg og grønnsaker på den forstekte paibunnen. Hell over sammenvispet egg, melk, salt og pepper. Dryss revet ost på toppen.
4. Stek paien videre i ca. 25 minutter til eggeblandingen har stivnet og paien er gyllenbrun.

Server gjerne med en salat ved siden av.

Vil du ha et lite tips? Pakk stykker med påskepai i aluminiumsfolie og varm den såvidt over bålet eller på grillen. Da smaker den helt som nylaget.

Gulrotkake fra kanton Aargau

1 kake gir ca 16 stykker

4 stk eggeplomme
200 gr sukker
250 gr gulrøtter (revend)
125 gr mandel (malt)
125 gr hasselnøtter (malt)
50 gr potetmel
1 stk sitron, revet skall
4 stk eggehviter

Lag en eggedosis med eggeplommer og sukker.
Bland alle ingridiensene med eggedosisen. Til slutt bland i halvstiv eggehvite. Dette er nok for en springform 26 diameter eller 28 diameter.
Stek ved 160 grader i 40-50 minutter.Avhengig av ovnen.

Påskemuffins

Gir ca 30 muffins

200 gr smør
300 gr sukker
5 stk egg
300 gr hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl appelsinjus
1,5 ss kakao tilsettes halvparten av muffinsrøra.

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn ett og ett egg. Sikt hvetemel og bakepulver og tilsett vekselsvis med appelsinjus. Ta halvparten av røra i en ny bolle og sikt inn kakao. Nå kan du enten lage marmor-muffins eller halvparten av hvert med vanlige muffins og sjokolademuffins. Fyll muffinsformene 3/4 fulle ved hjelp av teskjeer.Stek ved 175°C i ca. 20 minutter.
Avkjøl muffinsene og pynt med melisglasur (melis utrørt i vann), sjokoladeglasur (melisglasur med litt kakaopulver) og marsipanfigurer, seigmenn, non-stop e.l.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2142
Sommermat.Brownies.
Koldtbord.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.