”Nordens olivenolje”


Oppdatertdato: 2005-02-01 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matforsk


Rapsolje kalles for nordens olivenolje og har de siste årene vunnet innpass hos stadig flere helsebevisste nordmenn. Oljen er en god kilde til essensielle fettsyrer og da spesielt Omega-3-fettsyren linolensyre.

– Ernæringseksperter er enige om at vi i et normalt norsk kosthold får i oss for lite Omega-3 (O-3) fettsyrer i forhold til omega-6 (O-6) fettsyrer. For å bøte på dette kan en redusere inntak av O-6 fettsyrer, men det er ikke alltid like lett å kutte ned på forbruket av plantefett. En bør i alle fall prøve å øke innholdet av O-3 fettsyrer i kosten. Den beste kilden for gode O-3-fettsyrer er helt klart fet fisk og fiskeoljer. Av vegetabilske matoljer er rapsolje en av de gunstigste kildene, med et O-3-innhold på ca 11-13 prosent, forteller forsker Gjermund Vogt på Matforsk.

De siste årene har norskprodusert rapsolje kommet på markedet. Oljen har hatt en utrolig rask vekst i markedet og en antar at salget i år vil komme opp i 65 000 liter.

– Den norske rapsoljen er produsert på Askim Frukt og Bærpresseri AS og er en kaldpresset olje. Dette vil si at oljen ikke har vært utsatt for varme under pressing og at kun en del av oljen er tatt ut av frøene. Dette for at pressingen skal være så skånsom og mild som mulig. Om kort tid vil det lanseres nye varianter av rapsoljen. En vil da kunne dekke hele spekteret fra salatoljer til steke- og bakeoljer, røper Vogt. Han har vært delaktig i utviklingsprosessen ved Askim-bedriften, som er en del av et samarbeidsprosjekt med Norsk Matraps og finansiert av Innovasjon Norge.

Matolje er ferskvare!

Ikke alle er klar over at matolje er ferskvare og skal stå i kjøleskapet. Oljer harskner lett. Normalt er oljer mye mindre stabile enn margarin og smør når det gjelder harskning (oksidasjon). Tilgang på luft, lys og varme setter fart på harskningsprosessen. Matoljer bør derfor oppbevares som kjølevare og ikke oppbevares på kjøkkenbenken – selv om det er dekorativt!
Et unntak kan være enkelte olivenoljer som størkner på grunn av utfelling av stearin, dersom de oppbevares for kaldt. Også olivenolje harskner. Det kan noen ganger være vanskelig å oppdage etter som olivenolje har en sterk egensmak som ”skjuler” at oljen begynner å harskne.
Mange oljer har flott gylden farge – noe produsentene utnytter ved å selge oljen på klare glassflasker. Klart glass til matoljer er ikke bra og spesielt ikke hvis de står framme. Olje som står framme på klare flasker harskner fort. Jo sunnere oljen er (flerumettet), jo raskere går oksidasjonsprosessen!

Stek raffinert!

Det er helligbrøde å steke i kaldpresset olje. En ting er at den er dyr. Verre er det at kaldpresset olje inneholder ulike stoffer som kan sette uønsket smak på maten under steking. Bruk en smaksnøytral raffinert olje til å steke i, så kan du heller tilsette en kaldpresset som smakssetter på slutten av stekingen.

Generelt kan en si at jo mer flytende et fett eller en olje er, desto lavere steketemperatur tåler den. I motsetning til flytende margariner, vanlige margariner og smør som sier i fra når fettet er varmt nok, ser en ikke det på oljer. Dette har ført til branner og store brannskader i form av oljesprut. Industrien bruker mye palmeolje til fritering, da denne er mer harskingsstabil. Et lite tips til ”hjemmefritering”: Kast olja etter fritering og ikke fritér for varmt. Bruk en standardraffinert matolje.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:509Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.