Nordisk tang vant bærekraftspris


Oppdatertdato: 2014-05-28 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Choice.no


(27.06.2014, Stockholm) Over hundre finalister fra Norge og Sverige har denne våren konkurrert om prisen Local EAT Award. Under gårsdagens finale i Stockholm var det tang fra den norske gründerbedriften «Fremtidens Mat» som gikk av med seieren og finalepremien på 100 000 kroner.
I løpet av våren har Local EAT Award jaktet Skandinavias beste løsninger for sunnere og mer bærekraftig mat. Vinneren blant de ti finalekandidatene ble utropt under konferansen EAT Stockholm Food Forum i Stockholm mandag 26.mai.

-Å vinne Local EAT Award er helt fantastisk, og vi håper selvsagt at seieren vil bidra til økt interesse for tangens mange positive egenskaper. Tang er en bærekraftig ressurs og en usedvanlig næringsrik matvare, som er enkel å dyrke og kan høstes uten belastning for miljøet. Derfor mener vi at tang kan bli et viktig bidrag til en mer bærekraftig matindustri, sier Zoe Christiansen, gründer i Fremtidens Mat.

Fremtidens mat

Gründer Zoe driver de to selskapene «Fremtidens Mat» og «The Northern Company» i samarbeid med hennes mann Sven Erga. Fremtidens Mat utvikler og selger produkter laget av nordisk tang fra Nord-Atlanterhavet. Selskapet forhandler viltvoksende tang, innhøstet for hånd, fra sertifiserte rene vann. Tangen blir deretter tørket, pakket og transportert med minimal belastning for miljøet. Tang anses av mange som en innovativ og fremtidsrettet råvare, og er en kilde til naturlige mineraler, vitaminer og sunne fettstoffer. Det nyopprettede selskapet «The Northern Company» fokuserer utelukkende på norsk tang dyrket på line, og er del av et nordisk nettverk av dyrkere og spesialister knyttet opp mot marinbiologi, gastronomi, kortreist mat og økologi.

-Markedet for økologisk, bærekraftig og kortreist mat har utviklet seg enormt de siste årene. Stadig flere ønsker mat som er bra for både helse, samvittighet og kloden, og søker seg derfor bort fra den tradisjonelle industrimaten. Det er vi glade for å se. Tang tilfredsstiller alle kravene vi stiller til slik mat. Den er ren og stappfull av næringsstoffer, som er mangelvare i et vanlig kosthold. I tillegg finnes det massevis, fordi den kan dyrkes og høstes langs mesteparten av Norges enorme kystlinje. Dyrking av tang medfører heller ingen miljømessige utfordringer, tvert i mot, den bidrar bare til et sunt og bærekraftig livsmiljø for andre arter, sier Zoe Christiansen, gründer i Fremtidens Mat.

Vil satse internasjonalt

Fremtidens Mat har som mål å gjøre tang til hverdagskost og en tilgjengelig råvare for alle målgrupper. Gründer Zoe Christiansen har også stor tro på en økende interesse for norske produkter laget med tang. Gjennom selskapet The Northern Company er målet å selge norsk tang til det nordiske og internasjonale markedet.

-Vi mener at markedspotensialet er stort. Dagens forbrukere ønsker kortreist og bærekraftig mat, men også nye og spennende smaker. Da er tangen er en opplagt kandidat. Ikke bare er den eksepsjonelt sunn, men tang er også kjent for sine gourmetkvaliteter fordi den fremkaller den ettertraktede femte smak; Umami. Det betyr at den fremhever smakskvaliteten ved de andre råvarene som brukes i matlagningen, sier Zoe Christiansen, gründer i Fremtidens Mat.

Lokale løsninger

Hensikten med Local EAT Award har vært å fremme lokale bedrifter og ildsjeler som arbeider med sunne, bærekraftige og lønnsomme prosjekter, tjenester eller initiativ. Prisen er en del av initiativet EAT Stockholm Food Forum, og er arrangert i samarbeid med NHO, den svenske bransje-organisasjonen Livsmedelsföretagen og Nordic Choice Hotels. I både Norge og Sverige er det kåret fem finalekandidater. Regionsfinalene i Norge er avholdt i Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Tromsø og Oslo.

- Løsningene på store globale problemer begynner ofte med initiativ på det lokale plan. For Nordic Choice er det derfor spesielt hyggelig å gi prisen til en lokal aktør som utnytter et nordisk produkt på en innovativ måte. Tang oppfyller kravene til sunnhet, ressursutnyttelse, har minimal miljøbelastning og er derfor et godt eksempel på nytenkningen som må til for å komme ett steg nærmere en bærekraftig matindustri, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.

Liste over de norske finalistene:
  • Regionsvinner i Kristiansand: Trine på Gården
  • Regionsvinner i Stavanger: Lauvsnes Gartneri
  • Regionsvinner i Trondheim: Bieffekten
  • Regionsvinner i Tromsø: Kjerringøy Gård
  • Regionsvinner i Oslo: Fremtidens mat

FAKTA OM EAT STOCKHOLM FOOD FORUM


Hva er EAT?

EAT samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri. Målet med EAT er å enes om løsninger som baserer seg på forskning, får støtte av politikere og som er kommersielt levedyktige og gjennomførbare for næringslivet. Den første EAT-konferansen arrangeres 26.-27.mai 2014 på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
Professor Johan Rockström, direktør for Stockholm Resilience Centre, leder EAT Advisory Board, et råd som består av noen av verdens fremste eksperter innen sine respektive fagområder. Rådet skal kvalitetssikre EATs faglige innhold. I rådet sitter blant andre Dr. Julio Frenk, rektor ved Harvard University School of Public Health og Richard Horton, sjefsredaktør for The Lancet, verdens ledende medisinske tidsskrift. Blant de norske representantene finner vi blant andre Jonas Gahr Støre og Hege Gjessing, president i Den norske legeforening.
EAT er initiert av Stordalen Foundation (stordalenfoundation.no) og arrangeres i samarbeid med Stockholm Resilience Centre (stockholmresilience.su.s).
Les mer på www.eatforum.org

Nordic Choice Hotels er en av Nordens største hotellkonsern med 171 hoteller og 12 000 medarbeidere i Skandinavia og Baltikum. Selskapet markedsfører kjedene Comfort, Quality Hotels, Quality Resort, Clarion Collection og Clarion, samt 10 unike hotellperler innen Nordic Hotels & Resorts. Alle hoteller er miljøsertifisert etter ISO 14001.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2909
Norsk mat.Torsk.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.