Nordmenn elsker appelsiner - spesielt i påsken


Oppdatertdato: 2006-04-11 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Vi er en av verdens mest appelsinspisende nasjoner. Ved siden av eple og banan er appelsin den frukten vi spiser mest av i Norge. I påskemåneden spiser hver av oss i snitt 1 kg appelsiner, dobbelt så mange som ellers i året.

At appelsiner har blitt en tradisjon kan kanskje være fordi appelsinene før i tiden bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode.
Selv om vi nå har tilgang til appelsiner hele året, holder vi stadig fast i tradisjonen med påskeappelsinen. Kanskje skyldes dette at de egner seg spesielt godt som turmat. Den er full av søt, god væske som slukker tørsten og gir energi etter en tur i skiløypa. Den er også lett å frakte, tåler et støt og har lang holdbarhet. Vi husker påsken da vi selv var barn, hvor appelsin med sukkerbit, eller stormkyss som mange kaller det, var den store belønningen når vi var på tur. Kanskje nettopp derfor er påskeappelsinen blitt like selvfølgelig i påskehøytiden som påskekrim, påskelam og påskeegg.

Full av energi og vitaminer

Appelsinen gir oss energi og er full av viktige næringsstoffer. En appelsin dekker dagsbehovet for C-vitamin. Ønsker du en virkelig energi- og C-vitaminbombe, er friskpresset appelsinjuice å anbefale. I tillegg får du en luksuriøs smaksopplevelse som svært få andre drikker kan måle seg med. Appelsiner inneholder også mye fiber, verdifulle mengder med fosfor, jern, kalsium og A-vitaminer. I tillegg er appelsinen en av fruktene som har høyest innhold av folat. Som de aller fleste andre frukt og grønnsaker inneholder appelsiner antioksidanter som er viktig for å ivareta et godt immunforsvar.

Først i Kina

Appelsinen har en lang historie. Opprinnelig kommer den fra Kina, og allerede på 1000-tallet var det en livlig handel med appelsiner, da som en frukt som hadde høy status og var svært dyr i pris. De første store appelsinplantasjene i Europa ble anlagt på 1790-tallet i Spania, som fortsatt i dag er en stor leverandør av appelsiner.

Allerede i 1890 hadde vi import av appelsiner til Norge. Da importerte vi 3.58 tonn.
Først i 1956 fikk vi fri import av sitrusfrukter og appelsinen ble tilgjengelig for folk flest. Totalt spiser vi ca. 34 000 tonn appelsiner i året, noe som tilsvarer rundt 7,5 kg per nordmann.

Appelsinen kan brukes til så mangt

I tillegg til den herlige smaksopplevelsen den gir når den spises naturell, bruker vi appelsinen til ferskpresset juice, i smoothies, i salater, som ingrediens i fruktsalater, i sauser, som garnityr, som smakstilsetter til kylling og annet kjøtt, som pynt på smørbrød, i is, i kaker, som konfekt og som marmelade, for å nevne noe. Nyt den gode påskeappelsinen og la deg inspirere av disse tipsene og oppskriftene.

Oppskrifter:


Appelsinsalsa

4-6 porsjoner

3,5 dl appelsinfileter i terninger
3 ss hakket grønn paprika
½ frisk chili, finhakket
2 ss balsamicoeddik
½ ts sukker

Bland alle ingrediensene og sett kjølig i et par timer. Appelsinsalsaen smaker herlig til stekt kyllingbryst.

Grillet kveite med appelsinsaus

4 porsjoner

4 kveitefileter ca. 180 g hver
150 g smør
2 sjalottløk, finhakket
6 grønne pepperkorn
½ ts revet appelsinskall
1 laurbærblad
1 stjerneanis
1 glass hvitvin
3 ss konjakk
2 dl ferskpresset appelsinjuice
1 dl kyllingbuljong
1 dl hvitvinseddik
salt og pepper

Pensle litt smør på kveitefiletene og ha på salt og pepper. Filetene skal grilles i ovnen, ca. 3-4 minutter på hver side. Dette kan du vente med til appelsinsausen er ferdig.
Appelsinsaus:
Ha litt smør i en gryte og fres sjalottløken i smøret sammen med laurbærblad, stjerneanis, appelsinskall og pepperkorn til løken er myk. Tilsett hvitvin og konjakk og kok inn til det nesten er tørt. Tilsett appelsinjuice og hvitvinseddik og kok opp. Resten av smøret røres inn i sausen, litt av gangen. Smak til med salt og pepper.
Server den grillede fisken med appelsinsausen og for eksempel kokte poteter..

Appelsinwok med nøtter

Beregn 150-200 g pr. person

1 ts revet ingefær
1 ss honning
1 ss sukker
appelsin
banan
kiwi
ananas

Skrell og del opp frukten i biter/båter. Wok de sammen med litt smør, sukker, honning og ingefær. Dryss gjerne over med kokos eller nøtter. Serveres lun evt. med is, pisket krem eller rømme.

Appelsiner med rømme eller kesam

8-10 porsjoner

6 store appelsiner
1 ss brunt sukker
2,5 dl lettrømme eller kesam
½ ts kanel
2 ss revet appelsinskall

Skrell appelsinene og skjær dem i skiver. Ha appelsinskivene på en serveringstallerken og strø på brunt sukker. Dekk appelsinskivene med rømme eller kesam og dryss over kanel og revet appelsinskall.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:808Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.