Nordmenn på bærtur


Oppdatertdato: 2013-02-27 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


(NW): Bama økte bærsalget med 49 prosent i fjor. Importørene saumfarer nå verden for å skaffe nordmenn friske bær hele året.
Etter at friske bær er blitt tilgjengelig i butikkene også utenom den norske sesongen, spretter konsumet til værs. Bama mer enn doblet salget av blåbær. Jordbær og bringebær økte også svært mye.

– Ingenting slår de norske bærene, men de er jo bare å få i en kort periode på sommeren og høsten. Resten av året må vi til utlandet for å finne bær som ligner mest mulig på de norske i smak, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
For bær totalt, både norske og importerte, har Bama hatt en tredobling de siste fem årene.

– Spesielt blåbær tok helt av i fjor, men nordmenn forsyner seg også grovt av jordbær, bringebær og bjørnebær hele året. Ferske bær spises til frokost, som mellommåltid eller som snacks. Spesielt hos barn har bær blitt veldig populært, sier Linnert.
I mengde er det fortsatt jordbær som dominerer, men bringebær er også blitt en skikkelig hit. For ti år siden ble det bare levert noen få tonn bringebær til butikkene i løpet av et år. Bare i fjor økte forbruket med 1000 tonn, som var 60 prosent mer enn året før.

På leit

Nordiske somre med varme dager og relativt kjølige netter, med sollys store deler av døgnet, gir bær med mye smak og sødme. Nordmenn er bortskjemt sånn.

– Vi har faktisk ansatt folk til å være på bærtur når det ikke er norsk sesong. De tråler rundt i Latin-Amerika, Mellom-Europa og middelhavslandene på jakt etter produsentene med de beste bærene, sier Linnert.
Blåbærene hentes fra Spania og Polen, der de dyrkes som hagebær. I perioder kan de også komme fra Argentina og Chile.
Jordbærlandet Belgia er kjent for nordmenn. I begynnelsen av neste måned kommer jordbærene fra Portugal.

– Nærheten til Atlanterhavet gjør at portugisiske jordbær modnes langsomt og blir store og søte, med en frisk aroma. I Alentejo-regionen er klimaet i mars og april veldig likt norsk sommer, sier Linnert.
I Portugal finnes også noen av de beste dyrkingsområdene for bringebær.

– Maravilla-varianten er en av våre favoritter, friske og søte i smaken med en nydelig rødfarge. I vintersesongen finner vi den beste Maravillaen i Mexico og Sør-Afrika. På våren henter vi også nydelige Tulameen-bringebær fra Spania, sier Linnert.

– Men favorittsmaken kommer med de norske bærene som er på markedet i juni, sier hun.

Sunt

Økningen er gledelig, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

– Bær er noe av det helsemyndighetene ønsker at vi spiser mer av fordi de er så bra for oss. Hvis du veksler på mellom flere sorter, er du sikker på å få i deg et bredt spekter av de rundt 100 000 aktive stoffene som finnes i bær som er så godt for helsen, sier Arsky.

– I tillegg får du C-vitamin, kostfiber og andre næringsstoffer. Det styrker immunforsvaret nå om vinteren, sier hun.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2628
Slanking.Produkttester.
Turmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.