Nordmenn ringer juleribba inn


Oppdatertdato: 2006-12-21 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Johnny Syversen


Er svigermor på vei og sølvguttene snart i gang, men svoren på ribba langt fra sprø? Glem 911, på julekvelden er det 820 30 200 som gjelder. Mange hundre stressede julekveldskokker ringte i fjor Ribbetelefonen på juleaften.

Over halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på juleaften. Men selv om vi spiser det samme år etter år, det er ikke bare-bare å få til sprø svor og saftig kjøtt – samtidig som gulvet skal vaskes, kirken besøkes og de siste gavene pakkes inn. Derfor har Opplysningskontoret for kjøtt i år som i fjor en egen nødtelefon for stressede husmødre og -fedre som sliter med å få til ribba akkurat slik som alle forventer.

Åpner lille julaften

– I fjor mottok vi telefoner fra flere hundre nordmenn som trengte råd og tips om julemiddagen. Noen ringer i forkant – før ribba settes i ovnen – og noen ringer når uhellet er ute og lurer på hvordan de skal redde restene, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Thomas Tangen. Han forteller at de i år venter enda flere telefoner enn i 2005, ettersom stadig flere kjenner til Ribbetelefonen.

”Nødlinjen” er åpen både lille julaften og julaften fra klokken 9 til 17. Da sitter kokker og andre mateksperter fra Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens Elitelag og svarer på ribbehenvendelser.

Vær beredt!

– Kokkene får spørsmål om det meste, og for å si det sånn: det disse ekspertene ikke kan om ribbesteking og ribbeberging, er ikke verdt å vite, sier Tangen spøkefullt. Han forteller at mange av spørsmålene gjerne går igjen.

Blant de som ringer er det mange som skal lage ribbe for første gang, og som er veldig nervøse for det. Andre lurer på om de kan steke ribba kvelden før, mens noen lurer på steketid og porsjoner.

Tangen gir ett tips til alle ribbekokker: – Husk at mye av forberedelsene kan gjøres på forhånd. Gulv kan vaskes, bord kan dekkes og dessert kan lages dagen i forveien. Og er du så nervøs at ribba ødelegger hele førjulstiden din, så bør du kanskje kjøpe inn to og steke den ene på lille julaften. Går det galt med den, så har du en ribbe i bakhånd, råder Tangen.

De ti mest stilte ribbespørsmålene:

1. Har fått ansvar for å steke ribbe for første gang, har prestasjonsangst, hjelp!

Svar:
Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe.
Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under.

2. Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varme opp ferdig stekt ribbe?

Svar:
Ja, det går helt fint, stek den ferdig, som du hadde gjort på julaften. Må få sprø svor, ellers blir den ikke sprø ved oppvarming. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsstykker og varmes sammen med medisterkaker og pølser ca 30 min. på 200 grader.

3. Hvordan få til både kirke og ribbe på julaften?

Svar:
Stek ribba ferdig dagen før, eller tidlig om morgenen. Ha ferdigskrelte poteter, gjør klart alt tilbehør til oppvarming. Dekk bordet dagen før. Gjør alt klart i langpannen (se over). Når du kommer fra kirka setter du langpannen i ovnen, setter over potetene, varmer tilbehøret.

4. Skal feire jul på hytta. Sprø svor i gassovn?

Svar:
Gassovn skal fungere bra. Den har ikke grill, og den må settes litt høyt i ovnen mot slutten av steketiden. Skru opp tempen og ha døra litt på gløtt (tresleiv i dørsprekken). Er du i tvil stek ribba hjemme og varm den i ovnen (som over).

5. Kan jeg fryse ferdig ribbe, og få sprø svor?
Hva er holdbarheten på ribbe i fryseren?
Har ribbe fra i fjor jul i fryseren, er den ok?

Svar:
Det er vanskelig å få sprø svor etter at den er frossen. Mister lett konsistensen og blir litt ”gummiaktig”. Velg heller å steke ribba 1-3 dager i forveien, og oppbevbar den i kjøleskap.

Rå ribbe har relativt kort holdbarhet i fryseren. Anbefalt ca. 3 mnd. Maks 6 mnd (fettet harskner lett, men det er ikke farlig, smaker bare ikke så godt).
Ribbe fra i fjor er ikke julemat!Den skulle du ha spist opp i sommer (på grillen)!
Du kan lage en romjulsspareribs av den. Skjær av svor og spekklag og pensle den med en god spareribssaus med litt julekrydder. Godt som ”juletapas”.

6. Hvor mye ribbe trenger jeg til xx personer?

Svar:
Hvor mange voksne? Skal du ha kald ribbe til julefrokost? Generelt beregn ca 500 g pr. pers, da er det nok til julefrokosten også.

7. Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden?
Hva er steketiden pr. kg ribbe?

Svar:
Nei! Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden. Dessuten må ribbe uansett steke over 2 timer til sammen for at kjøttet skal bli mørt, og slippe bena.

8. Kan jeg steke medisterkaker og pølser sammen med ribba?

Svar:
Du kan varme opp medisterkaker og steke pølsebiter sammen med ribba de siste 20-30 minuttene av steketiden.

9. Hvor lang holdbarhet er det på tint ribbe?

Svar:
Hvis du salter og peprer den så fort den er tint ca. 3-5 dager. Rå tint ribbe har kun holdbarhet i 1-2 dager.

10. Har kjøpt fersk ribbe, og det er 7 dager til julaften. Må jeg fryse den?

Svar:
Tvilstilfelle… Hvor lenge har den ligget i butikk? Har du skikkelig kaldt kjøleskap? 2-3 grader?La den ligge i kjøleskapet i 3 dager. Gni den inn med salt og pepper 3-4 dager før, og pakk den i matpapir. Ikke plast eller folie. Ikke 100 % sikkert!
Hvis du ønsker 100 % sikkerhet putt den i fryseren, ta den ut ca. 4 dager før. Tines 1 døgn og saltes og pepres. Ligge i kald kjøleskap maks 3 grader.
Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe. Industrifrysing er bedre enn hjemmefrysing. (Mer effektiv frysing = bedre resultat)

Ribbeoppskriften

Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba.
Porsjoner: 4

2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann

Slik gjør du:
1. Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over.

2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.

6. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.

7. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe). Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.

8. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.

9. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.
Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm.

PSST:
Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 °C i ca. 30 minutter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1000
Norsk mat.Hverdagsmat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.