
Rotgrønnsaker som beter, kålrot, gulrot, knollselleri, persillerot, pastinakk, jordskokk og pepperrot har blitt trendy over hele den vestlige verden og salget har økt kraftig i 2014. Målrettet innsats fra dagligvarekjedene og inspirasjon fra engasjerte kokker skal ha mye av æren for det. På de flotteste restauranter fristes gjester med rotgrønnsaker i både ny og gammel drakt. Så også i Norge.
Røtter er sunt og godt
Ferske tall fra Landbruksdirektoratet viser at lagerbeholdningen av rotgrønnsaker har gått opp siden i fjor, og for noen av sortene er beholdningene den største på ti år. Persillerot har gått opp med hele 141 prosent og knollselleri med 30 prosent, mens gulrøtter øker med 3 prosent, som betyr rundt 1.500 tonn i volum.
- Vi har lange tradisjoner for å bruke rotgrønnsaker her i landet. De kan produseres over store deler av landet og har generelt god lagringsevne. De omsettes i alle grøntavdelinger, er billige, har et stort bruksområde og er deilige på smak og svært næringsrike. Og ikke minst så inneholder de naturlige fiber, vitaminer, mineraler, de gode karbohydratene, sporstoffer og antioksidanter, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Tror på fortsatt vekst
I handelen melder Bama om økning i salget på nesten alle rotvekster. Persillerot, neper og pastinakk har blant annet god økning, men det er spesielt rødbeter som har gått til værs, med en økning på 90 prosent hittil i år sammenlignet med i fjor.
- Salget av rødbeter passerer snart 500 tonn, opplyser Espen Gultvedt i Bama, som har kjørt kampanjer med sine kunder på rotvekster i år, noe som, sammen med reklamekampanjer i ulike media, har bidratt til vekst.
- Vi ser fortsatt vekstmuligheter, så vi kommer til å øke produksjonen av norske rotgrønnsaker til neste år, sier Gultvedt.
Løfter frem nisjeprodukter
Coop har opplevd en økning i salget i volum av gruppen beter, pastinakk, jordskokk og nepe på 23,6 prosent hittil i år sammenlignet med i fjor på samme tid. Persillerot vokser også kraftig.
- Vi har jobbet aktivt med å løfte frem nisjeprodukter, som vi har fått en fin vekst på. Det er mye positivt som skjer, også når det gjelder økologiske rotgrønnsaker. Vi har nettopp lansert en økologisk rotmix som har fått god mottakelse, sier Geir Ødevarp i Coop Norge.
Gulroten fører an
Gulroten er i vinden som aldri før og trekker de andre rotgrønnsakene med seg. Nye produkter som regnbuerøtter, samt positiv omtale i media, gir en ekstra puff for den populære roten.
Bama har hatt en vekst på 8 prosent på norsk gulrot i år, og kommer til å passere 20.000 tonn i løpet av noen få uker, mens Coop forventer at gulrot kommer til å vokse ytterlige i tiden som kommer.
- Gulroten er vår mest populære rotgrønnsak. Vi elsker gulrøtter og er faktisk verdensmestere i forbruk. Vi spiser hele 8 kg hver og en av oss gjennom året. Og de andre rotgrønnsakene følger etter. Rotgrønnsaker brukes jo gjerne sammen i matlagingen, sier Britt Kåsin.
Har jobbet med næringen
Opplysningskontoret for frukt og grønt har gjennom en 4-5 års periode jobbet nært sammen med næringen om å øke folks forståelse for og friste til et økt forbruk av rotgrønnsakene.
- Dette har gitt resultater, og det er gledelig at vi nå ser en økning av disse fantastiske produktene, sier Britt Kåsin.
Enkel grønnsakssuppe m/kjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.09.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
2 gulrøtter
1 løk
1/2 sellerirot
6 poteter
1 liten purre
2 persillerøtter
2 ss olje
100 g kjøtt i biter. Bruk gjerne rester av skinke, pølse og lignende.
Salt og pepper
Nå som tiden er inne for alle de norske grønnsaken er dette en enkel og sunn suppe, som samtidig varmer. Bruk det man haver i denne.Fremgangsmåte
Alt skrelles, renses og kuttes i terninger. Varm oljen og surr gulrot, løk, sellerirot og evt kjøtt. Tilsett alt det andre og fyll å vann til det dekker. Kokes til alt er mørt og smakes til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
69,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Baconsurret lammefilet med gratinerte rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g indrefilet av lam
4 stilk frisk rosmarin
1 pk bacon i skiver
½ ts pepper
Gratinerte rotgrønnsaker:
2 stk søtpotet
2 stk bakepotet
¼ stk knollselleri (sellerirot)
½ stk kålrot
50 g smør i tynne skiver
200 g revet vellagret ost , gjerne Gruyere
3 dl matfløte
1 dl melk
½ ts salt
½ ts pepper
Med bacon surret rundt lammefilet kan det neppe gå galt. Dette er lekker selskapsmat som imponerer.Fremgangsmåte
1. Skrell rotgrønnsaker og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin.
2. Smør en ildfast form og legg skivede rotgrønnsaker, revet ost og smør lagvis. Avslutt med et dryss ost, salt og pepper. Hell fløte og melk over grønnsakene. Stek gratengen i ovn på 200 °C i ca. 1 time, eller til rotgrønnsakene er møre. La gratengen stå i 15 minutter før servering slik at den setter seg.
3. Surr baconskiver rundt hver indrefilet, og knyt en rosmarinstilk til. Brun filetene raskt i en varm panne på alle sider slik at baconet får fin farge. Skru ned varmen og etterstek filetene i pannen i ca. 5 minutter. La kjøttet hvile før servering.
Tips
Bruk gjerne ytrefilet istedenfor indrefilet. Brun ytrefileten raskt i pannen, før den etterstekes i ovn ved 125 °C i ca. 20 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
141,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rotgrateng
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.01.2011Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk potet
1 stk knollselleri (sellerirot)
1 stk pastinakk
1 stk løk
1 stk persillerot
3 dl kremfløte
1 dl melk
2 ts salt
1 ts pepper
2 dl revet hvitost
Potetgrateng er en velkjent rett, men hvorfor ikke blande inn rotgrønnsaker i gratengen? Her kan du blande inn det du har av rotgrønnsaker og smake til med det krydderet du liker.Fremgangsmåte
Skrell og del grønnsaker i tynne skiver med ostehøvel eller en grønnsakskutter (mandolin).
Legg grønnsakene lagvis i form. Begynn og avslutt med poteter.
Bland sammen fløte, melk, salt og pepper og hell det over grønnsakene. Dryss på revet ost og sett formen inn i varm ovn ved 175°C i ca. 45 minutter til grønnsakene er møre og det meste av væsken er trukket inn.
Server gratengen til svinekjøtt, lammekjøtt, kylling eller pølser.
Gratengen er et godt alternativ til gratinerte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
109,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2976