Nordmenn wokker feil


Oppdatertdato: 2006-03-23 Tema: Wok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Mange av oss tror vi wokker, men lager egentlig grønnsakslapskaus. Mye olje og store porsjoner er de vanligste feilene.
– Mange nordmenn wokker feil. Jeg må innrømme at jeg selv tilhørte kategorien som kokte grønnsakslapskaus når jeg wokket, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

To av gangen

Bama vil høyne nordmenns kunnskaper om wokking, blant annet gjennom gratismagasinet ’’Wok amok’’. Tipsene og ekspertisen der er hentet inn fra en av Norges mest anerkjente kinesiske restauranter.
– Nøy deg med å wokke kun to porsjoner av gangen, eller cirka 300 gram grønnsaker. En annen måte å unngå lapskaus på, er å begrense bruken av olje. Det skal være akkurat så mye at grønnsakene ikke brenner seg fast, sier Yat Fai Cheng, kjøkkensjef på Dinner Restaurant i Oslo.

Tilberedingen skal skje i smaksnøytrale oljer, som soya-, solsikke-, raps-, mais-, druekjerne- eller peanøttolje.
– Olivenolje setter smak og passer ikke til asiatisk mat, sier Cheng.
Grønnsakene skal kuttes slik at de får likest mulig konsistens. Harde grønnsaker skal i mindre biter enn de mykere.

Spiser mer

Bama har gjort suksess med ferdigkuttede wokblandinger med ferske eller frosne grønnsaker.
– Bare i løpet av fjoråret spiste nordmenn over 1,1 millioner poser. Blandingene er et praktisk alternativ for de som ikke har tid til å kutte grønnsakene selv, sier Hanne Linnert i Bama.
Friske grønnsaker er den viktigste ingrediensen når du wokker.
– Du kan gjerne eksperimentere med ulike kombinasjoner. Kinakålen er ideell. Den får en fin konsistens, er kraftig og suger til seg masse smak, sier Linnert.

Informasjonssjefen er selv en frelst wokker.
– Jeg fikk meg en aha-opplevelse da jeg lærte meg riktig teknikk. Hjemme hos meg går det i wok omtrent hver dag. Det hjelper godt på tidsklemma når middagen kan gjøres unna på fem minutter, sier hun.

Wok uten wok

Med unntak av skarp og god kniv, er det ikke nødvendigvis utstyret det kommer an på for å få best resultat.
– Det finnes mange fancy woker å få kjøpt, men mange av dem har for liten flat bunn. Bruker du elektrisk ovn, er det viktig at bunnen har stor nok flate til at det blir varmt nok. Den tradisjonelle woken passer best til gassovn, sier Yat Fai Cheng.
– Til og med vanlig kjele kan brukes, bare teknikken er god nok. Og riktig teknikk får man best ved å prøve seg fram. Det er nemlig lov å feile, sier kjøkkensjefen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:797
Norsk mat.Kina.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.