Norge mangler 100 000 høner


Oppdatertdato: 2007-06-12 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gunnar Klingwall


Oslo (NW): Norges 2,8 millioner høner klarer ikke å verpe nok egg til å dekke etterspørselen. Vi trenger minst 100 000 høner til, mener Nortura.

– Nordmenn har aldri spist så mye egg som nå. Økningen skyldes særlig at vi kjøper mer ferdigprodukter der egg inngår, som posevafler, omelettmix, majones og kjøpekaker, sier direktør Arne Kristian Kolberg i Nortura, som er morselskapet til Prior, til Newswire.
Vi spiser også mer kokt egg til frokost og som pålegg. Derimot har bruken av egg i egen matlaging gått litt ned, fordi vi baker mindre enn før. Til sammen er det norske eggforbruket 55 000 tonn årlig.

Færre produsenter

– Vi regner med at økningen vil fortsette i årene framover. Samtidig er frafallet av eggprodusenter større enn tilsiget av nye. Det kan føre til at det blir eggmangel i Norge om noen år, sier Kolberg.

Nortura ser helst at bestanden av verpehøns øker med minst 100 000, eller om lag 4 prosent.
Diskusjoner om fremtidige krav til dyrevelferd har skapt usikkerhet blant de rundt 1000 eggprodusentene her i landet.

– Selv om ikke Mattilsynet anbefalte forbud mot burhønsdrift på kort sikt, er det likevel klart at seks av ti norske høner må skifte bolig innen 2012. Fra da av vil den innredningen som i dag er vanligst være ulovlig, sier Arne Kristian Kolberg.

Får bedre plass

De nye reglene for hønsehus er fastsatt i et EU-direktiv. Hønene skal få innredede bur med bedre plass, vagle, sandbad, egen rugekasse og mulighet for å kvesse klør og nebb.

– I slike miljøbur, eller trivselsbur, blir dyrenes naturlige instinkter bedre ivaretatt. Omleggingen må skje gradvis fram til 2011, slik at vi ikke risikerer forstyrrelser i eggforsyningen, sier Kolberg.

Mattilsynet vurderte også et krav om full overgang til løsdrift, men fant at det er for mange uavklarte spørsmål. Løsdrift diskuteres også i EU, og det er ventet en konklusjon rundt 2010. En beslutning i EU blir trolig også retningsgivende for Norge.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1107
Norsk mat.Lapskaus.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.