Norge prøveballong for skrukorkrevolusjon


Oppdatertdato: 2004-10-31 Tema: Vin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


Vinindustrien har beregnet at så mye som seks prosent av alle viner er ødelagt pga. kork. Skrukapsel er introdusert som et alternativ og blir tatt god imot – særlig i Norge. Fordelene med skrukork er overveldende, men de som tror at forandring fryder i en tradisjonsrik industri, må nok tro om igjen.
Det er ikke mange vinentusiaster som ikke har hatt den ubehagelige erfaringen med å åpne en vinflaske med dårlig kork. Enten knekker den, eller så kan du banne på at vinen lukter som en bunkers fra boerkrigen.

Frisk og fruktig
Vinprodusentene er stort sett enig i at det på hvitvin er skrukork som gjelder, men når det gjelder rødvin spruter debatten videre. Mens skrukapsler har vært forebeholdt brus, har kork alltid vært et kvalitetsstempel. Og det har nok mye med tradisjon å gjøre: Vi har puttet korker i flasker i mer enn fire hundre år, og vinprodusenter og vinkonsumenter har akseptert at et lite antall flasker har fått den uunngåelige korksmaken. Men nå skjer det ting for å tukte den fordervede vinen; særlig i Australia og USA der stadig flere bytter ut den tradisjonelle korken med en skrukapsel.

Redaktør i The Magazine og frilans vinskribent Idar Aarheim sier at skrukapsel bevarer friskhet og fruktighet og hermetiserer vinene på en helt annen måte enn kork.
- Dette er vitenskapelig bevist og dersom man fortsatt skulle foretrekke kork, er dette kun et psykologisk moment eller snobbisme. Noen lagringsviner med stort utviklingspotensial kan nok allikevel med fordel bruke kork siden det er nødvendig for vinens utvikling. I en tid der fem til åtte prosent av vinen som produseres har korkfeil, er skrukapsel et betydelig fremskritt. Jeg liker å ivareta tradisjoner, men ikke av snobbistiske grunner.

Redaktør i Vinpressen Jan Dieset er enig i at skrukorken er et bedre alternativ i de fleste tilfeller, men roper et aldri så lite varsko:
- Fortsatt vet man ikke hvordan rødvin utvikler seg på flasker med skrukork. Man har ikke hatt nok tid til å forske på dette området.
Dieset tror derfor at noen produsenter aldri kommer til å våge å gå over fra kork til metall som for eksempel med tanke på dyre Bordeauxviner med lang lagring.
Både europeiske og amerikanske produsenter har nå begynt å snuse på skrukapselmarkedet. Ikke bare holder vinen seg bedre, men skrukorker er også billigere i produksjon.
I USA kan man se trenden komme. I 1999 ga The Plumpjack winery i California ut en Cabernet Sauvignon til over 1000-lappen med skrukork.

Fordommer
Folk har med seg ganske mange fordommer når det gjelder viner med skrukork, sier Halvor Heuch som er produktutvikler i Arcus og Norges eneste destillatør.
- Også jeg ville synes det hadde vært litt vondt å se en Chateau Margaux med skrukork. Det er mye følelser innblandet i dette. Når man kjører sensoriske tester av vin med skrukork og vanlig kork ville nok forskjellene ha vært svært små, men det er mye snobberi ute og går her. I en blindtest hadde nok ingen smakt forskjell. Man unngår rett og slett at vinen blir korket.
- Den største utfordringen vil være for restaurantene, der det er egne ritualer for servering av vin. Mye av dette forsvinner med ny korktype. Vi må huske på at det er mange som syns det er spennende å briljere med egne kunnskaper og følger godt med når kelneren åpner vinen. Først kontrolleres det om det er riktig vin, så årgangen, så holdes flasken med tørkle, åpner vinen i en viss avstand fra bordet, tar ut korken, studerer korken, lukter på korken osv. Alt dette for å påse at vinen har vært lagret på riktig måte og at det ikke har gått korksmak i den.
- Jeg tror vi helt klart kommer til å se en utvikling med stadig flere viner med skrukorker. Vi er helt klart inne i en trend.

Uten sugerør
Ødelagt vin er uakseptabelt både med tanke på økonomi og kunder. Men man skulle allikevel tro at fine franske restauranter ikke akkurat hopper i taket over at 400 år med tradisjoner kan gå tapt i løpet av få år. Viner med skrukapsel gjør seg kanskje ikke blant skjør porselen, sølvtøy og damaskduker, og åpner men en dårlig flaske, ja da er det jo bare å bytte. Men litt overraskende: På vår forespørsel var tilbakemeldingene fra en rekke restauranter nesten udelt positive.
Vinkelner Erik Lier på restaurant Bagatelle i Oslo var kanskje den mest skeptiske. Han sier at han har problemer med å vende seg til skrukorken. – Her om dagen åpnet jeg en kjøkkenvin med skrukork, det var litt rart, sier han.
Mange eksklusive restauranter, inkludert restaurant Bagatelle, serverer pr. dags dato ingen viner med skrukork.
- Vi har ingen viner med skrukork for øyeblikket, men vi følger etter når de kommer. Det er vel en forandring som er uunngåelig. Selv mener jeg at vinen mister litt av sjarmen, men det er vel i starten dette
Men restaurant Credo i Trondheim har ikke det samme problemet som mange andre restauranter vil oppleve. På credo åpnes nemlig ikke flaskene ved bordene, men kvalitetssjekkes før de servers. Dermed sparer de seg for et tidkrevende ritual.
Vinansvarlig Kalle Feght sier at han ikke ser noen problemer med skrukork og poengterer nettopp at vinen holder seg friskere.
- Jeg syns at utviklingen er positiv. Bare hos oss korkes over 100 flasker hvert år.

Franskmenn på friertokt
Til og med franskmennene har begynt å vasse inn på skrukorkmarkedet, og det er kanskje nettopp den liberale holdningen både blant polkunder og på restauranter som gjør at de tør å prøve ut nye design og skrukorker i Norge.
Den franske vinguruen Robert Skalli har valgt skrukork på sine godtselgene Fortant-viner som lanseres i Norge denne våren. (bildet)
- Det er et pionerprosjekt. Norge er det første landet der vi prøver ut dette. Dere er mer åpne for nytenkning på dette området, sier Skalli som av forståelige årsaker fortsatt selger de samme vinene med vanlig kork i Frankrike.
Vinimportøren Strøm var først i Norge med skrukork på Villa Maria, en serie som også har viner til 200 kroner flasken. I månedskiftet mai/juni kommer Norges femte mest solgte rødvin, Boheme, på skrukork. (bildet) - Om ti år får man Château Latour på skrukork, det er jeg sikker på, sier daglig leder i Strøm Geir Eikeland.
Også vinimportøren Moder Wines har falt for flere viner med skrukork.
– Skrukork på vin er mer sexy enn vanlig kork. Dessuten holder smaken seg bedre og du slipper å plukke ut korkbiter og grise hver gang du skal ta deg et glass, sier daglig leder i Modern Wines Kari-Anne Aalerud Hansen

Underet fra Down Under
Australske og new-zealandske vinprodusenter var de første som eksperimenterte med skrukorker på kvalitetsviner på slutten av 1990-tallet. Dette ble godt mottatt i England og andre deler av Europa. Mange internasjonalt anerkjente produsenter fra Australia som for eksempel: Palandri, Cloudy Bay, Rosemont Estate, Lindemans, Penfolds, Wolf Blass og Ki
m Crawford bruker skrukork på mange av vinene sine. Wolf Blass i Australia har til og med gått så langt at de har skrukork også på sine aller dyreste viner til over 1000 kr pr. flaske, mens billigvinene myntet på eksport fortsatt har kork.

Faktaboks: Smaksprøvd og godkjent
  • For utendørs eller uformelle sammenkomster er det ytterligere fordeler med skrukork.
  • Du trenger ikke korketrekker, og dersom det er vin til overs er det lett å skru på korken igjen og flaskene vil ikke lekke dersom man legger dem på siden i kjøleskapet i et par dager. De holder seg ikke for evig og alltid, luften i flasken ødelegger vinen skrukork eller ei.
  • Med lufttett forsegling eliminerer de nye korkene (den mest populære er aluminiumskorken Stelvin cap som produseres av det franskbaserte selskapet Pechiney Capsules) muligheten for korket vin. Det er med på å forsikre at vinen kommer frem til restaurantbordene og polhyllene i akkurat den forfatning vinmakeren hadde satt seg fore. Korken er tettere og fjerner risikoen for korksmak.


Vintips
Vi tok med noen flasker på fest og folk flest brydde seg ikke om forskjellen. Til å begynne med var flaskene med tradisjonell kork mer populære, men når de var åpnet var de likeverdige.

Her er et par gode ”skrukorkviner” vi syns det er verd å anbefale.

Australsk vin er i skuddet og Palandri Estate fra Western Australia er intet unntak. Deres riesling med skrukork bør absolutt testes. Den har en livlig aroma med frisk sitron og sitruskarakter i kombinasjon med florale overtoner. Smaken er intens og har friske undertoner. Den serveres avkjølt (8-10 C) og kan drikkes alene, som aperitiff eller til retter av fisk og skalldyr. Vineen er også et godt valg til asiatisk-inspirerte retter med lyst kjøtt. Pris kr. 129.50,-

Den italienske rødvinen Boheme er frisk og fruktig består av 60 % negromaro og 40 % sangiovese, passer til svin, fisk og kylling, er Norges femte mest solgte rødvin og koster 70 kroner. Nå kommer den med skrukork – så får vi se om dette påvirker salget…

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:408



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.