Norge trenger 5000 øko-kuer


Oppdatertdato: 2007-07-29 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: tine.no


Oslo (NW): Norske bønder står i kø for å produsere økologisk melk. Norge må få 5000 flere økologiske kuer for å dekke etterspørselen.
– Melkebøndenes interesse for å drive økologisk har nærmest eksplodert det siste halvåret, sier Gjermund Stormoen, som er ansvarlig for Tines økologiske produksjon.

Tine har i et halvt år hatt en vervekampanje blant bønder over hele landet for å få flere til å produsere økologisk melk. Nå har 200 melkebønder tatt imot tilbudet om hjelp til å vurdere om det kan være lønnsomt å legge om til økologisk melkeproduksjon.
– Nå haster det med å tatt beslutningen om å legge om til økologisk produksjon. Det er ikke nok å være interessert, melkebøndene må på banen nå. Det tar to år fra beslutningen er tatt til bonden kan levere godkjent økologisk melk, sier Stormoen til Newswire.

Tine har som mål å fordoble produksjonen av økologisk melk i løpet av to år.
I dag er bare to prosent av melken i Norge økologisk. Den produseres av 280 melkebønder med til sammen 6000 kuer. Tine håper de får følge av minst 5000 nye økologiske melkekuer.

Landbrukssamvirke i førersetet

– Jeg er optimist når det gjelder å øke produksjonen og forbruket av økologisk mat i Norge, sier Aina Bartmann, rådgiver i mattrygghet i Norsk Landbrukssamvirke. Hun leder det regjeringsoppnevnte økologiutvalget som skal gi råd om hvordan tilbudet og etterspørselen etter økologiske matvarer kan økes.

Regjeringens mål er at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i Norge skal være økologisk innen 2015.
– Miljøbevisste forbrukere ønsker seg økologisk mat som er produsert så nær dem som mulig. Etterspørselen etter alle typer økologisk mat øker sterkt. Det er en tydelig beskjed til norske produsenter, sier Aina Bartmann.

– Vi trenger økt produksjon for å få ned prisen på økovarer. Forbrukerne aksepterer ikke at økologisk mat koster mye mer enn annen mat, sier hun.

Økologisk i kjøleskapet

Økologisk melk står stadig oftere i kjøleskapet i norske hjem. I fjor økte forbruket av økologisk melk og melkeprodukter med mer enn 20 prosent, og stigningen fortsetter i år.

– Vi merker et sug etter økologiske produkter, særlig i byene og tettstedene. Folk ringer til forbrukssentrene våre og ønsker seg blant annet økologisk brunost, fløte og skummet melk, sier Gjermund Stormoen i Tine.
I dag finnes det økologisk lettrømme, lettmelk, kefir, gulost og fruktyoghurt. Men skal det komme flere økologiske melkeprodukter i butikkene, trenges mer økologisk melk.

– Det er et klart stemningsskifte hos melkebøndene nå. Motivasjonen for å produsere økologisk melk stiger i takt med den økte interessen for økologisk mat hos forbrukerne, sier han.

Tar av i Trøndelag

– Her i Trøndelag har det tatt helt av. Mer enn 60 melkebønder har bedt om rådgiving med tanke på å legge om driften. Vi ringes ned av melkebønder som er interessert i å produsere økologisk melk, sier Håvard Hanger, leder av Sør-Trøndelag Landbruksrådgiving.

Han tror det kan føre til at økologisk melk vil utgjøre ti prosent av melkeproduksjonen i Trøndelag om to-tre år.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1133
Norsk mat.Torsk.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.