Norges beste løkoppskrift er kåret


Oppdatertdato: 2011-06-12 Tema: Løk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Norges beste løkoppskrift er kåret og vinner ble Grete Helene Moen fra Oslo med sin oppskrift på løksyltetøy med chili.
- Det viktigste kriteriet for juryen var at det skulle smake godt, og en enstemmig jury ble enig om at løksyltetøyet til Moen var en innertier i så måte. Dessuten skilte det seg ut som en annerledes og spennende måte å bruke løk på, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Ønsker variert bruk

Oppskriftskonkurransen er et samarbeid mellom Bondebladet, Gartnerhallen/Bama og Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. Bakgrunnen er et ønske om å slå et slag for mer kreativ og variert bruk av løk, som er en av våre aller viktigste basisgrønnsaker, rimelig i pris og tilgjengelig hele året. Vinneren får en reise til Isle of Man.

- Vi fikk inn 84 bidrag fra hele landet fra engasjerte forbrukere, menn og kvinner, unge og eldre, mange av dem familieoppskrifter, forteller Kåsin, som tross et variert utvalg retter likevel kunne ønsket seg enda mer variasjon i bruken av løktyper, selv om både hvitløk, sjalottløk, rød og gul kepaløk, purreløk og gressløk var i bruk.

Løk er sunt

I juryen satt Pernille Rød Larsen i Gartnerhallen, Espen Gultvedt i Bama, restauratør Yngve Nilsen ved Brasseriet Hansken og Ane Hansdatter Kismul, politisk rådgiver i Matdepartementet, foruten Britt Kåsin fra Oplysningskontoret for frukt og grønt.

- Løk er meget godt egnet til å produsere i Norge og finnes i alle lands kosthold. Vi har både vår egen tradisjon foruten at nye landsmenn etterspør løk. I de nye kostholdsrådene er løken helt oppe i toppen, sier jurymedlem Pernille Rød Larsen, som leder Bama og Gartnerhallens treårige løkprosjekt. Det har som mål å doble forbruket av norsk løk og øke kvaliteten frem mot 2012 gjennom aktiv innsats i hele verdikjeden fra produsent til sluttkunde.

Flott med høye mål

Ane Hansdatter Kismul, politisk rådgiver i Landbruks- og Matdepartementet, hadde mye godt å si om løk etter å ha smakt seg gjennom de 15 utvalgte rettene på Brasseriet Hansken i Oslo:

- Løksyltetøyet var en favoritt, men det var mye annet godt også. Ting man ikke hadde tenkt på selv. Det er flott med høye mål for løken og jeg har store sans for et prosjekt i hele verdikjeden der vi kan lære mer om å jobbe i lag, sier hun.

– Og denne løkkonkurransen i Bondebladet støtter vi i Landbruks- og Matdepartementet, sier Kismul.

Vinneren: Løksyltetøy

2 ss smør
4 store rødløk
1 ss brunt sukker
1 ss søt soyasaus
1 ss søt chilisaus
10 cm ingefærrot, revet
1 finhakket chili, uten frø
2 ts salt
½ ts nymalt pepper
saften av 2 stk lime

Smelt smøret i en kjele. Skjær løken i ringer og fres dem i smøret. Det skal ikke bli brent eller brunt. Tilsett sukker, soyasaus, chilisaus, revet ingefærrot, finhakket chili, salt, pepper og limesaft. La det småkoke på svak varme i ca. 15 minutter eller til løkmassen får syltetøykonsistens. Helles på varmt glass.
Dette syltetøyet gir en fin brytning til blåmuggost, brie og camembert. Det er også fint som smaksforsterker i supper og gryteretter.

Disse syv fikk andrepremie:

Kristin Fostervold, Hjelset
Eli H. Gjellestad, Manger
Bjørn Even Hansen, Molde
Anne Lyhne, Bruvoll
Birgit Myhr, Skogn
Øyvind Nese, Kristiansand
Jostein Skrunes, Nærbø

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2176
Slanking.Kaffekos.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.