Norges beste pinnekjøtt kåret

Oppdatertdato: 2005-11-17 Publisert: Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals
Oslo: Det var uhyre tett i teten, men etter omdømming ble dommerne til slutt enige: Julas beste pinnekjøtt er eldhusrøkt og lages av Gilde.

Det var to produsenter som satt igjen med den høyest oppnåelige poengsummen etter at et strengt dommerpanel hadde smakt seg gjennom 29 ulike typer pinnekjøtt under NM i juleprodukter. Gildes eldhusrøkte pinnekjøtt og en eldhusrøkt variant fra Johs. Lundal & Sønner i Etne i Hardanger fikk 40 poeng hver, og omdømming måtte til. Til slutt ble 11 stappmette dommere enige: Årets norgesmestertittel går til Gilde.
– Dette er rett og slett et strålende pinnekjøtt, og det var ingenting å trekke for. Her er det god kjøttfylde og perfekt salt- og røyksmak. Men også pinnekjøttet fra Vestlandet var utrolig bra, og det var nesten så vi burde delt ut to NM-titler, sier overdommer Tore Teigen.

NM i julemat arrangeres i år for første gang, og Teigen er overveldet over antall påmeldte produkter. NM-vinnere kåres i klassene pinnekjøtt, julepølse, sylte og lammerull, og dommerne vurderte både utseende, smak, lukt, konsistens og tekstur på hvert enkelt produkt nøye. Til sammen var det påmeldt 29 ulike pinnekjøtt, 27 julepølser, 23 lammeruller og 26 sylter.

Pølse og pålegg

Den beste julepølsa lages i år av Finsbråten på Eidsvoll, mens Bjorli Fjellmat ble norgesmester med sin lammerull av høyfjellslam. Den beste sylta håndlages av Pers Kjøkken i Sandefjord.
Ved siden av norgesmesterne, fikk en rekke produkter gull-, sølv- og bronsemedaljer. 39 poeng eller mer gir gull, over 37 poeng gir sølv, mens du trenger 36 poeng for å få bronse.

– Alle produktene som får medalje er selvsagt veldig, veldig gode, sier Teigen, som særlig mener nivået på julepølse og pinnekjøtt var svært høyt i år. Hele seks ulike pinnekjøttvarianter fikk gullmedalje, mens fem forskjellige julepølser heretter kan smykke seg med gull.

Viktig konkurranse

Det er Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) som står som arrangør av NM i julemat, i samarbeid med Opplysningskontoret for kjøtt. Assisterende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i KLF mener bransjen trenger en slik konkurranse for å sikre kvalitet og produktutvikling.

– Bedømmingen er viktig for forbrukerne, en slik konkurranse gjør det lettere for folk å orientere seg i vrimmelen av ulike produkter. Vi vet dessuten av erfaring at en NM-tittel eller gullmedalje kan ha stor betydning for salget av et produkt. Dermed blir en slik konkurranse viktig for produsentene også, sier Juul-Hansen.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:714

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.