Norges sjømatråd lanserer kampanje for å spise 3 fiskemåltider i uka



Oppdatertdato: 2018-03-21 Publisert: Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Norsk Sjømatråd Kilder: Norsk Sjømatråd


Norges sjømatråd har nå lansert en kampanje for at folk skal spise minst 3 fiskemåltider i uka. Og særlig da at de yngre skal bli glad i fisk. Dette er jo store planer og nok litt i overkant ambisiøst, men kan en få flere her i Norge til å øke fiskeforbruket bare litt, vil det etter manges mening ha gode effekter på folkehelsen. Vi er nok mange som kjenner noen som kanskje kjenner noen som aldri har smakt fisk i hele sitt liv. Og her er det foreldrene som må ta tak i dette problemet.

Vi spiser langt mindre sjømat enn bare for få år siden og konsumet hos yngre stuper. Skal vi snu den negative trenden må vi begynne å spise sjømat av lyst, ikke av plikt. En ny kampanje skal få sjømaten høyere opp i bevisstheten hos de unge konsumentene. «3 i uka» er rettet særlig mot dem mellom 18 og 40 år.

- Vi ser en tydelig generasjonseffekt, de eldre spiser langt mer sjømat enn de unge og vi begynner ikke automatisk å spise mer sjømat når vi blir eldre. Det er hos den yngre befolkningen vi må sette inn støtet for å snu trenden. Fra og med i dag 12.3 vil «3 i uka» promoteres i sosiale media gjennom Facebook og Instagram. Dette skal være med å bidra til å få yngre forbrukere til å spise sjømat oftere fordi de har lyst og ikke av plikt, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Derfor spiser yngre mindre

Årsakene til nedgangen i sjømatkonsumet er sammensatt. I tillegg til generasjonseffekten føler yngre forbrukere et sterkt press til å spise fisk. Fordi det er sunt. Men mange synes fisk er kjedelig. Fisken er et pliktmåltid som kun smaker god samvittighet. Yngre forbrukere assosierer fisk med hverdag, mens sjømat er til helg og spesielle anledninger.

Larsen forklarer at mange vet for lite om hvordan de skal tilberede sjømat i det daglige og tenker ofte tradisjonelt.

- Folk flest har for lite repertoar når det gjelder sjømat. Vi må vise fram bredden, at det er enkelt og smaker godt. Mange spiser sjømat av plikt, og vi må bidra til at det skjer av lyst, sier Larsen.

- Prisen på sjømat har økt mer enn andre dagligvarer og da særlig sammenlignet med andre proteiner som rødt og hvitt kjøtt. Kombinert med blant annet et lavere reklametrykk har dette påvirket konsumet, sier Larsen. For å bli valgt må sjømaten være både tilgjengelig og synlig, og prisen må oppleves som god valuta for pengene, sier Larsen.

Felles løft

I fjor signerte norske myndigheter, sjømatnæringen og dagligvarehandelen en intensjonsavtale om å jobbe for å øke sjømatkonsumet med 20 prosent innen 2021.

- Som kjent kan ingen gjøre alt, men alle kan gjør noe. Derfor har myndighetene tatt initiativ til en felles innsats, der både myndigheter, organisasjoner, produsenter, dagligvarekjeder og aktører som restauranter, kantiner og matkasser bidrar til at forbrukerne oftere velger sjømat i hverdagen. Vi skal ikke spise mer fisk bare fordi det er sunt, men fordi det faktisk er noe av det beste Norge har å by på, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Markedsføringskampanje «3 i uka»

Sjømatrådet skal bidra til å nå målet om økt sjømatkonsum gjennom å sette i gang en markedsføringskampanje. «3 i uka» skal få sjømaten høyere opp i bevisstheten hos konsumentene. Vi vil vise et større spekter av sjømatprodukter og inspirere til å velge sjømat i en travel hverdag. Kampanjen er særlig rettet mot dem under 40 år og oppskriftene er tilpasset deres ulike livssituasjoner, sier Larsen.

- Alle vet at sjømat er sunt. Vi ønsker å bidra til at den skal spises av lyst og ikke av plikt, sier Larsen.

Sjømatrådets markedsdirektør Kristin Pettersen sier at det som treffer en 18-åring kan være annerledes enn det som treffer en 40-åring.

- Sjømat må assosieres med det de yngre målgruppene opplever som fristende og «digg mat». Det kan være wraps, burgers, bowls eller hot pots. Retter som forbindes med et urbant liv og med street food, sier Pettersen.

La om kostholdet

En av dem som allerede spiser sjømat ofte er tidenes vinterolympier og småbarnsmor Marit Bjørgen.

- Jeg er glad for at jeg la om kostholdet til mer sjømat. Jeg spiser fisk minst tre ganger i uka for å holde meg frisk. Laks er for eksempel lett å variere, gjerne med pasta. Det er kjapt å lage, og kroppen får det den trenger både før og etter trening, sier Marit Bjørgen.

Fakta om sjømatkonsumet:

  • Vi spiser mindre sjømat: Fra 2016 til 2017 har nordmenns konsum av sjømat falt med 13 prosent. Siden 2012 har konsumet falt med hele 24 prosent.
  • Nedgangen er størst blant dem under 34 år, der fallet i sjømatkonsumet er på 59 prosent siden 2012.
  • Fisk utgjør i dag 8,5 prosent av middagskonsumet. Potensialet er størst blant dem som bor alene og er under 30 år.
  • I følge kostholdsrådene fra Helsedirektoratet bør hver nordmann spise 300-450 gram ren fisk hver uke.
  • Dette tilsvarer to til tre middagsporsjoner og noe fisk til pålegg ukentlig.
  • Ungkostundersøkelsen viser at en gjennomsnittlig 8. klassing spiser mer godteri enn fisk og fire ganger så mye kjøtt som fisk. En norsk 8. klassing spiser rundt 168 gram fisk per uke.
  • Fisk er sunt (kilde til blant annet omega-3-fettsyrer, vitamin D og jod) og minker risikoen for hjerte og karsykdommer
  • Fisk er mer klimavennlig enn kjøtt.
  • Det finnes sjømat for enhver smak.






Og her er noen raske og gode sjømatoppskrifter en kan begynne med.

Nachos med torsk Narvik Grande


Prøv også Nachos med torsk Narvik Grande.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Fabian Björnstjerna

Ingredienser

600 g torskefilet
2 ss tacokrydder
1 ss olivenolje
8 dl tortillachips
2 dl ost
2 dl tomatsalsa
2 dl crème fraîche
2 stk avokado
1 stk lime


Ønsker du å imponere med en ny måte å servere nachos på? Da bør du prøve denne med torsk, toppet med salsa, crème fraîche og avokado. Dette blir sikkert en ny favoritt til helgekosen.


Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.
Skjær torsken i 2 cm store biter. Bland sammen tacokrydder og olivenolje, og bland inn torskestykkene.
Fordel chipsene på en ildfast form. Legg torskestykkene over og avslutt med revet ost.
Stek i ovnen i 5 minutter.
Ta formen ut av ovnen, drypp over tomatsalsa og legg litt crème fraîche på toppen.
Stek i ytterligere 3 minutter inntil fisken er klar.
Ta formen ut av ovnen, fordel avokadoen i små biter over torsken og server med limebåter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Marit Bjørgens laks i tacoskjell


Prøv også Marit Bjørgens laks i tacoskjell.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Geir Terje Nergaard

Ingredienser

400 g laksefilet, uten skinn og bein
8 stk tacoskjell
1 ts tacokrydder
koriander, frisk
50 g ost, revet
salat, blandet

Krydderdipp
1 dl rømme
1 dl majones
0,5 ts sennep
0,5 ts sitronsaft
0,5 ts tacokrydder
2 ts sukker
salt og pepper


Marit Bjørgen spiser tacoen sin med laks! Kanskje det er derfor hun har så mye energi? Server med en smaksfull hjemmelaget krydderdipp.


Fremgangsmåte

Krydderdipp:
Bland alle ingrediensene til krydderdippen og smak til med salt og pepper. Ha i mere tacokrydder om du vil ha mere smak. Del laksefileten i åtte tynne staver. Stek dem i en panne med litt olje i ca. 1 minutt på hver side.
Dryss over tacokrydder og litt frisk koriander.
Fyll skjellene med salat og dipp, og ha til slutt i de stekte laksestavene.

Tips:
Siden tacokrydder inneholder salt er det ikke nødvendig med ekstra salt på laksen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 341,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lakseburger


Prøv også Lakseburger.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Tom Haga

Ingredienser

400 g laksefilet
1 ss finhakket gressløk
1 ts salt
½ ts pepper
litt sitronsaft dersom ønskelig
4 hamburgerbrød
salatblad, tomat og agurk
dressing etter ønske


Lakseburger er en favoritt hos barn og voksene. Du velger selv hvilken grønnsaker som passer i din lakseburger. Denne middagen er rask å lage og sunn å spise.


Fremgangsmåte

Finhakk laksefileten og bland den med gressløken, salt, pepper og evt. sitronsaft.
Form fire flate lakseburgere og stek dem i olje på varm panne i 2 minutter på hver side.
Varm burgerbrødene lett i pannen, ta de ut og legg i salat og dressing etter ønske.
Legg i lakseburgeren og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 253,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Lakse wrap.

Lakse wrap


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.01.2016
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

200 g kremost
1 ts presset sitron
3 ms hakket dill
3 ms hakket rødløk
1 ms kapers
1 tortillabrød
ca 150 g røkt laks i tynne skiver
10 cm fersk agurk
Pepper og salt


Nydelig smårett som passer til lunsj. Vi lagde flere typer og pørvde og med salat inni samt remulade! Veldig godt


Fremgangsmåte

Bland sammen ost, sitronsaft, dill, rødløk og kapers.
Smak til med salt og pepper. Smør blandingen utover brødene. Strimle laksen og skjær agurken i små terninger. Fordeles på brødet. Rull sammen og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 172,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskeburger.

Fiskeburger


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.10.2013
Denne retten tar ca 35 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

600 g fersk seifilet eller annen fersk fisk som laks og makrell
1 ss potetmel
1 liten løk
2 ss gressløk
1 1/2 dl kald melk
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper


Fiskeburgere er blitt en vane her hjemme. Og denne føyer seg inn i denne tradisjonen vår. Men her har vi faktisk ikke stekt burgeren, men fritert den! Uvanlig men godt. Sånt skjer når frityrkokeren er full av olje


Fremgangsmåte

Skjær fisken i biter og ha dem i en foodprocessor sammen med saltet. Kjør maskinen noen sekunder til alt er blandet, eller mal fisken i en kjøkkenkvern.

Rør inn den kalde melken litt om gangen og ha i potetmelet. Ha til slutt i finhakket løk, gressløk og pepper. Stek burgerne på middels varm panne. Serveres med salat og dressing i burgerbrød, pitabrød eller på en grov brødskive.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Wraps med torsk.

Wraps med torsk


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.04.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Terje Svendsen

Ingredienser

600 g torskefilet, uten skinn og bein
1 stk løk
1 ss smør
1 ts karri
1 ss hvetemel
2,5 dl melk
0,25 stk purre
1 dl erter, fryst
200 g blomkål
75 g ost, revet
1 pk tortillawrap


Torsk og grønnsaker i hvit saus, dette er noe barn liker godt. Pakket inn i tortillawraps og gratinert med ost blir det en ekstra spennende variant.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 250 grader C.
Dryss litt salt på torskefileten. Smelt smøret og tilsett finhakket løk og karri. Surr dette til løken er myk.
Tilsett hvetemel og bland godt.
Spe med melken, litt om gangen og rør godt mellom hver gang. La sausen koke i 5 minutter. Sett den til side.
Kok opp erter, purre og blomkål i tynne skiver i litt vann. Hell av kokevannet og bland grønnsakene inn i sausen.
Skjær torsken i terninger og vend dem inn i sausen. Smak til med salt. Fordel mesteparten av blandingen på tortillalwraps og rull sammen. Legg wrapsene i en ildfast form og legg resten av fyllet over sammen med osten. Gratiner wrapsene i stekeovn på 250 grader i 10 minutter.

TIPS:
Dersom du lager fyllet på forhånd og avkjøler det må du beregne noe lengre tid i stekeovnen. Bruk 225 grader og beregn ca. 15 minutter. Server gjerne en salat ved siden av.
Grønnsakene i fyllet kan du variere. Og husk at dette er en fin måte å bruke rester fra torskemiddagen på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet laks i wrap med eple.

Grillet laks i wrap med eple


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Esten Borgos

Ingredienser

600 g laksefilet, uten skinn og bein
200 g salat, blandet
0,5 stk agurk
1 stk eple, grønt
4 stk tortillawrap
olje
salt og pepper
grillfolie

Dressing
2 dl lettrømme
2 ts sennep, grov


Grillet laks i wrap er enkelt og godt, og i denne oppskriften gir eple det hele en frisk smak. Du kan selv variere med de grønnsakene og den dressingen du ønsker.


Fremgangsmåte

Skjær laksen i serveringsstykker, pensle med olje og dryss med salt og pepper.
Brett et stykke grillfolie firedobbelt, ca. 15 cm stort, og pensle med olje. Legg laksen på grillfolien og legg på en varm grill.
Grill laksen i 3 minutter, snu den og grill 3 minutter på den andre siden. Vask og riv salaten.
Skjær agurk i skiver og eple i strimler.
Varm tortillawrap etter anvisning på pakken.
Rør sammen lettrømme og sennep til dressingen.
Legg salat, agurk, eple og laks på hver tortillawrap og topp med dressing. Brett, rull sammen og server.

Tips:
Laksen kan også stekes i stekepanne

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 158,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet kveite i tortilla.

Grillet kveite i tortilla


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

800 g kveitefilet, uten skinn og bein
3 ts tacokrydder
8 stk tortillawrap
1 stk avokado
8 stk trespyd
rapsolje

Salat
1 stk paprika, rød
4 stk vårløk
0,5 stk nykål
1 stk chili, rød
1 dl koriander, frisk
200 g mais
2 stk lime
2 ss honning
2 ss rapsolje
salt
pepper, grovmalt


Gi kveiten en meksikansk smak med tacokrydder, tortillawraps og salat. Denne oppskriften viser at taco også kan lages på grillen. Dette kan fort bli barnas favoritt.


Fremgangsmåte

La trespydene ligge i vann i ca. 30 minutter.
Skjær kveitefileten i litt store biter og træ dem på trespydene. Pensle fisken med rapsolje og dryss den med tacokrydder på alle sider. Grill fiskespydene på varm grill i ca. 2 minutter på den ene siden, snu dem og grill ca. 2 minutter på andre siden. Legg til side for å hvile.
Pensle tortillawraps med rapsolje på den ene siden og grill raskt i 20-30 sekunder. Del avokado i to, ta ut steinen og skjær i skiver.

Salat
Skjær paprika i små terninger, vårløk i skiver og nykål i strimler.
Finhakk chili og frisk koriander.
Bland sammen paprika, vårløk, kål, chili, koriander og mais.
Press saften av lime og bland med honning og rapsolje, og smak til med salt og pepper. Hell dressingen over salaten og bland godt sammen.
Ha salat, et fiskespyd og noen skiver avokado i hver tortillawrap, og ta ut trespydet.
Tips: Om du ikke har nykål kan du bruke en annen type kål, som for eksempel kinakål.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 134,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3119







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.