Norges største påskeegg


Oppdatertdato: 2010-03-23 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): Et tre meter høyt og hånddekorert påskeegg skal trekke tusenvis av besøkende til Norsk Folkemuseum fra 20. mars til 5. april.
Påsken er den travleste tiden for Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. For tiende år på rad har museet en stor eggutstilling med mange aktiviteter, i samarbeid med Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Utstillingen har tidligere lokket over 2000 betalende gjester på gode dager. I tillegg til å beundre håndmalte egg, kan publikum selv prøve seg som eggmalere. Barnas pannekakehus og vaffelbod har også blitt en stor slager.

– For ti år siden var påsken en stille tid for oss, nå er den blitt den travleste. Det skyldes den flotte eggutstillingen, som er forskjellig hvert år, sier museumsdirektør Olav Aaraas.
Nytt av året er Norges største hånddekorerte påskeegg, som stilles ut på torget. Egget er dekorert av landets fremste eggkunstner, Kari Anne Handeland, assistert av billedkunstner Lene Merete Haugen.
Kjempeegg Barn fra skoler og barnehager er ivrige deltagere i eggmalekonkurransen på utstillingen. Men også voksne kan delta. Det kåres vinnere i fire ulike klasser, men alle de innsendte eggene blir utstilt på museet.
Den landsomfattende konkurransen har i år hatt temaet ’’Barn av regnbuen’’.

– Interessen for å delta har vært økende, og nå er det også mange voksne som maler egg. Eggmaling er en kunstform, og det er helt fantastisk å se hvordan egg kan dekoreres, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Egg av middels størrelse er best å male på.

– De største eggene har tynnere skall og egner seg ikke så godt til maling. Det er viktig å blåse godt ut av eggene, og innholdet kan man lage mye god mat av, sier Åse Kringlebotn.
Påskesymbol Egget er påskesymbolet fremfor noe, og før påske kjøper vi dobbelt så mange egg som normalt. Egget symboliserer nytt liv, og for kristne vitner det om Jesu oppstandelse.

– I Norge er egg symbol på vår. I gamle dager, før vi fikk elektrisk lys, verpet ikke hønene om vinteren. Først ved påsketider begynte de å legge egg igjen, sier Åse Kringlebotn.
På nettstedet www.egg.no, finner du mer informasjon om eggustillingen, tips om eggmaling og inspirasjon til gode matretter du kan bruke egg til i påsken.
Utstillingen på Norsk Folkemuseum er åpen hver dag fra lørdag 20. mars til mandag 5. april.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1849
Grillmat.Dressinger.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.