Norges største vodka- verdens største


Oppdatertdato: 2005-05-14 Tema: Vodka Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Diageo


Oslo: Smirnoff Vodka overtok denne måneden plassen som verdens største brennevin. Verden følger norske drikkevaner; Smirnoff vodka har vært Norges største brennevinsmerke siden 50- tallet.
For første gang på 40 år topper Smirnoff vodka listen over verdens største brennevinsmerker. Smirnoff omsatte for 100 millioner dollar mer enn Bacardi, som lenge har ledet listen. I 2004 omsatte Smirnoff vodka for 2,29 milliarder dollar på verdensbasis (kilde: Impact 2005).
Sist år ble Smirnoff vodka igjen Norges mest solgte brennevin med 532 000 liter. I dag har Smirnoff 14,1 prosent av vodkamarkedet.

–Smirnoff er et rent kvalitetsprodukt med en solid historisk forankring. Dette er to viktigte årsaker til vodkaens popularitet i Norge, sier Dennis Saarman, Markedssjef i DIAGEO Norge.
–En annen grunn til at Smirnoff stadig blir større på markedet er at vi satset tungt på innovasjon og relansering av merket i 2004. Vi lanserte nye smaksvarianter av Smirnoff som har blitt veldig populære på kort tid – da særlig Smirnoff Green Apple, sier Saarman.
– Nytt design på flasken har spilt en viktig rolle i å bringe varemerket videre inn i 2005.

Hoffleverandør av vodka

Smirnoff kan spore sin histore tilbake til 1860 da Poitr Arsenyevitch Smirnov oppnådde privilegiet å bli ”hoffleverandør” av vodka til Tsarens hoff. Smirnov var ogås mannen som revolusjonerte vodkaproduksjonen ved å filtrere vesken gjennom kull. I dag brukes denne teknikken av produsenter over hele kloden.
I januar testet New York Times en rekke vodkaer i “super premium/eklsusiv” kategorien. Smirnoff ble tatt med i smakingen som et ”wild card” og gikk seirende ut av testen (se under).

Et beskjedent gammelt merke fryser ut rivalene

Av ERIC ASIMOV
Publisert: 26. januar, 2005

Det var ikke akkurat en seier for den svake part, men la oss si en triumf for det uventede.
Ideen til smakspanelet fra restaurantseksjonen var å prøve en rekke nye av de mest kostbare vodkaene, uten smakstilsetninger, som har kommet på markedet de siste årene. De finnes i nydelige designerflasker og skulle sammenlignes med et knippe etablerte toppmerker. For å utvide sammenligningen, eller kanskje bare for å drive litt gjøn, la vår smakskoordinator, Bernard Kirsch, en flaske Smirnoff til i testen. Dette er bestselgeren i segmentet for vodka uten smakstilsetninger i USA, men helt klart et skritt ned når det kommer til status, markedsføring og flaskedesign.

Etter at de 21 vodkaene var smattet og smakt på og resultatene lagt sammen, var Smirnoff vår soleklare favoritt.
Sjokkerende?
Kanskje. Når man dykker ned vodka-verdenen blir man klar over en sprit nesten ulik noen annen, med standarder som gjør den totalt forskjellig å bedømme fra vin, øl, whisky eller til og med ingeferøl. En malt whisky må være distinkt, ualminnelig. Det samme gjelder en Bourgogne eller en belgisk øl. Men vodka? Vodka måles etter sin renhet, ved en nesten platonisk nøytralitet som gjør at den må smakes på samme måte som en flaske vann, eller snøflak.

Likevel har vodka, bare på et par tiår, blitt den mest populære spriten i landet. Det er nå det brennevinet som oftes erstatter gin i drinker, og med sine glinsende varer har den satt en markedsføringsstandard for de mest kostbare spritproduktene som annet brennevin strever etter å oppnå. Det er en stor bragd for noe som den amerikanske regjeringen definerer som “nøytral sprit, dernest destillert, eller behandlet etter destillering med kull eller andre materialer, sånn at det er uten en særegen karakter, aroma, smak eller farge”.
En mangel på særegenhet er et noe annet en mangel på særpreg. Vodkaene vi smakte på hadde karakter og sine egne smaker og lukter, selv om forskjellene på dem gjerne var subtile og vanskelig å sette ord på.
“Jeg ser etter interesse,” sa Eben Klemm, en drinkekspert som var med på smakingen, i tillegg til mine kollegaer Florence Fabricant og William L. Hamilton, som står bak spalten Shaken and Stirred i New York Times Sunday Styles-bilag. “Noen var så unike at de stakk seg ut,” skrev han, “mens andre var rene, enkle og barske”.

Mr. Klemm, som går under den imponerende tittelen Direktør for cocktailutvikling for B.R. Guest, en restaurantgruppe som inkluderer Dos Caminos, Fiamma og Vento i New York, oppdaget at han følte seg dradd i to retninger når han skulle bedømme vodka. Fordi vi smakte på spriten bar, bedømte han den som solodrikker, men kunne ikke dy seg med å spekulere i hvordan de ville smake i drinker, som tross alt er hovedmåten vodkaen serveres på.
Mr. Hamilton lurte også på om hans oppfatning kunne endre seg. “Når den blandes i drinker, vil disse forsiktige smaksprofilene som jeg har satt pris på kunne forårsake trøbbel,” sa han.
Ms. Fabricant, på sin side, avviste slike eksistensielle tema. “Følg strømmen,” foreslo hun, og la til at de kvalitetene hun så etter i vodkaene inkluderte eleganse, nøytralitet og balanse. “Som vodkadrikker som liker bar vodka med is, valgte jeg ut det merket jeg ønsket å drikke,” sa hun.

Jeg er ikke selv den store vodkadrikkeren, men jeg liker en god bloody mary. Jeg foretrekker gin i klassiske gindrikker som martini og gimlet, som har utviklet seg til vodkadrinker. Men jeg setter pris på renheten og dybden i en delikat vodka. De merkene jeg likte best var alle glatte i stede for harske, og balanserte og harmoniske i stede for å være overdynget av alkoholens hete. De fikk en tilstedeværelse i munnen som gjerne refereres til som struktur eller substans.

Når det er sagt, var det Smirnoff som til slutt toppet listen vår, foran mange navn som uten tvil har høyere status på moderne barer og salonger. Noen av disse navnene kom ikke engang på vår topp 10 liste. Grey Goose fra Frankrike, en av de mest populære vodkaene, mente vi manglet balanse og hadde for mye søthet i seg. Ketel One fra Nederland, et annet høyt respektert merke, føltes for skarp og kjedelig, selv om Mr. Klemm beskrev den som “en god mikser”.


Smirnoff på polet

Varenr: 12033
Navn: Smirnoff
Flaske: 70 cl
Pris pr liter: 357,00
Pris: 249,90

Vanlig smirnoff er i standard utvalget mens følgende fins i bestillingsutvalget.

Varenr: 5964
Navn: Smirnoff Black Label
Flaske: 70 cl
Pris pr liter: 399,86
Pris: 279,90

Varenr: 46123
Navn: Smirnoff Citrus Twist
Flaske: 50 cl
Pris pr liter: 379,80
Pris: 189,90

Varenr: 46123
Navn: Smirnoff Citrus Twist
Flaske: 70 cl
Pris pr liter: 371,29
Pris: 259,90

Varenr: 47490
Navn: Smirnoff Green Apple Twist
Flaske: 50 cl
Pris pr liter: 379,80
Pris: 189,90

Varenr: 47490
Navn: Smirnoff Green Apple Twist
Flaske: 70 cl
Pris pr liter: 371,29
Pris: 259,90

Varenr: 46126
Navn: Smirnoff Orange Twist
Flaske: 70 cl
Pris pr liter: 371,29
Pris: 259,90

Varenr: 46126
Navn: Smirnoff Orange Twist
Flaske: 50 cl
Pris pr liter: 379,80
Pris: 189,90

Varenr: 46124
Navn: Smirnoff Raspberry Twist
Flaske: 50 cl
Pris pr liter: 379,80
Pris: 189,90

Varenr: 46124
Navn: Smirnoff Raspberry Twist
Flaske: 70 cl
Pris pr liter: 371,29
Pris: 259,90

Varenr: 46964
Navn: Smirnoff Vanilla Twist
Flaske: 70 cl
Pris pr liter: 371,29
Pris: 259,90

Noen smirnoff vodka drinker

Først en av de kjente. Moscow Mule ble oppfunnet i 1940 på the Cock N'Bull restaurant i Hollywood.

Moscow Mule

4 cl Smirnoff vodka
2 cl limejuice cordial/ evt frisk limejuice
Schweppes ginger ale

Bygges i pjolterglass. Fylles opp med ingefærøl. Pynt limeskive.

Vodkatini

5 cl vodka
en dash tørr vermut

Fyll et blandingsglass med is, og rør om en barskje til glasset er avkjølt. Hell vannet ut av glasset, og fyll med is. Tilfør en dash med tørr vermut, og fortsett omrøringen.

Sil vekk den flytende væsken, og fyll opp med is. Tilfør vodkaen, og rør kraftig rundt til vodkaen er fullstendig avkjølt. Pass på at isen ikke knuses og vodkaen blir uttynnet.
Siles over i et iset martiniglass og pyntes enten med en steinfri oliven eller en strimmel sitronskall.

Atlantic sun

2 cl Smirnoff® vodka
2 cl Southern Comfort
2 cl Monin pasjonsfrukt sirup
6 cl sweet and sour mix
1 dash club soda

Alt shakes og siles ned i høyt pjolterglass med is. Toppes med soda og pynt med appelsinskive.

Baywatch

4 cl Smirnoff vodka
4 cl Galliano
Appelsinjuice
Fløte

Shake 3 første og sil ned i hurricane glass. Putt fløte på toppen og pynt med reven sjokolade. Sugerør.

Blue hawaii

3 cl Blå Curacao
3 cl Smirnoff
3 cl sweet and sour miks
6 cl ananasjuice

Alt shakes godt og siles over knust is i ett pjolterglass.

Jason Ball

3 cl smirnoff
3 cl midori
12 cl tranebærjuice

Bygges i pjolterglass med is. Rør godt.

Yellow Sock

2 cl smirnoff
2 cl pisang ambon
Appelsinjuice

Bygges i pjolterglass. Røres.

Se vår søkeside for flere oppskrifter med vodka. Søkeside

Kilder:
Diageo
Smirnoff.com
Vinmonopolet

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:592
Norsk mat.Produkttester.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.