Norsk asparges helt fram til St. Hans


Oppdatertdato: 2004-05-14 Tema: Asparges Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


I år er den her rekordtidlig! Den grønne norske aspargesen var i handelen allerede den 3. mai. Og sesongen vil vare fram til St. Hans. Kvaliteten er på topp. Det er også interessen. Aldri har nordmenn brukt så mye asparges som nå.
Aspargeskonge Trygve Tveten vet hva han snakker om når det er asparges som står i fokus. I 11 år har han vært en foregangsmann for norsk aspargesproduksjon. Han var den første kommersielle aspargesprodusenten.
– I dag er vi 10 aspargesprodusenter her i landet. Fordelt i Østfold, Vestfold og på Sørlandet, sier Trygve Tveten. Gammel kulturplante Asparges er en krevende kultur. Det tar tre år fra den blir plantet til den kan høstes. Deretter høstes de i 8-10 år. Asparges er en staude. Skuddene på grønn asparges får vokse med lystilgang til de er 25 cm høye.
– Asparges er en spennende gammel kulturplante. Den er kjent helt tilbake til romertiden. Den hadde ry på seg for å fremme utroskap! I dag dyrkes den i Amerika, i flere land i Europa og altså her i Norge, sier Trygve Tveten.
Grønn asparges har en noe kraftigere smak enn den hvite. Det er den grønne asparges som vi ser at stadig øker i forbruk. Nydelig smak Asparges er et herlig spise. Her er ofte det enkleste det beste. Asparges skal kokes i ca 1 minutt (!) i fosskokende vann med litt salt og litt sukker. Det siste for å beholde sprøheten. Asparges i salater, nykokt med de gode smørsauser, med spekeskinke og rømme eller stekt med ristede valnøtter er noe som trygt kan anbefales.

Et par nyttige oppskrifter:

Stekt asparges med nøtter (4 porsjoner)

1 bunt asparges
1 ss sesamolje
1 neve valnøtter, grovhakket
2 sspistasjnøtter, grovhakket
4 ss parmesanost
Litt nykvernet pepper

Skjær aspargesen i biter som deretter ristes i varm panne. Ta i grovhakkede nøtter det siste minuttet. Dryss nyrevet parmesan over rett før servering. Server gjerne ferskt urtebrød til.

Asparges med urtesaus (4 porsjoner)

1 bunt asparges
2 dl lettrømme
saften av 1/2 sitron
2 ss finhakket kruspersille
2 ss finhakket gressløk
2 ss finhakket koriander
2 ss basilikum
salt og pepper

Kok asparges i vann tilsatt litt salt og sukker. La den renne av og serveres varm. Bland alle ingrediensene til urtesausen. Server fersk brød til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:241
Norsk mat.Wok.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.