Norsk Kveite en rå delikatesse


Oppdatertdato: 2004-07-14 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


I århundrer har Norsk Kveite funnet veien til middagsbordene, gjerne kokt eller stekt variant. Trenden med å spise sushi har gitt Norsk Kveite en ny, rå mulighet, og mange sushikokker regner kveite som en av de beste råvarene til slik servering.
- Norsk Kveite har et hvitt og delikat kjøtt, er næringsrikt og smaker himmelsk. Kanskje ikke så rart at kveite har blitt ansett for å være en gave fra de gamle vikinggudene, og servert til de helt spesielle anledningene, sier markedskonsulent i Eksportutvalget for fisk Karin Olsen.

Når sushi eller sashimi skal serveres er et av de viktigste kriteriene at fisken er fersk og av god kvalitet. Oppdrett av kveite i Norge er kommet til et nivå hvor det er stabil tilgang på førsteklasses kveite året rundt. Dette gjør det enkelt for sushirestauranter å sette kveite på menyen. Kveite mellom 3-4 kg er en ideell størrelse for sushi.

Norsk Kveite har en fettrand som sitter ytterst på finnene. Dette er et meget smakfullt og sunt fett, rikt på omega-3, som egner seg godt til å servere i blant annet gunkan-maki. Gunkan betyr krigsskip på japansk, og formen på gunkan-maki er som en båt.
- Mange tror at man må være zen-munk med sju års risstudier for å kunne lage sushi. Dette stemmer ikke. I Norge har du tilgang på utsøkte råvarer som egner seg godt til sushi. Så slip kniven, glem mytene om hvor vanskelig sushi er, skjær fisken opp i noen små munnfuller og spis før maten blir varm, forteller markedskonsulent Karin Olsen i Eksportutvalget for fisk.

Vil du vite mer om hvordan du lager sushi kan du bestille heftet "Min første SUSHI" på telefonnr. 810 02 040

Her er 2 av mine sushioppskrifter

Maki Sushi
1 ark nori
75 g fisk
agurk
salt
200 g ferdig sushiris
1 ts wasabi

Maki Sushi er ris og fisk rullet i en spesiell tang som heter nori (som du får kjøpt på delikatesse forretninger). Det samme hvis du har behov for en bambusmatte.

Legg arket med nori på en bambusmatte eller på en tørr fjøl. Dekk 2/3 av norien med ris. Skjær fisken i en bit som er så tykk som en blyant. Skjær agurken som litt tynnere enn en blyant. Strø litt salt over agurken. Legg en stripe fisk og en bit agurk i midten av risen. Hell over en tynn, tynn stripe washibi. Rull norien sammen i en jevn bevegelse. Fuktigheten fra risen gjør den klebrig så den bør feste seg lett. Skjær makirullen i 6 små biter. For at kniven ikke skal klebe seg fast når du skjærer er det lurt å fukte den litt med en blanding av vann og riseddik.

Makiruller spises som sushi, men ettersom det er wasabi inni rullen kan du dyppe den i soyasaus som ikke er blandet med wasabi.

Nigiri Sushi
150 g fersk fiskefilet (f.eks. laks, tunfisk eller breiflabb)
kokt sushiris
serveres med:
soya-saus
wasabi (pepperrot)
syltet ingefær

Skjær vekk alle stygge deler av fisken. Alt fett og alle skinnbiter må vekk. Plukk ut bein fra fileten. Legg fileten på en fjøl. Skjær fisken ved å føre kniven rett nedover for så å trekke den tilbake. Ikke bruk den vanlige sagbevegelsen, da det er lett for å ødelegge strukturen i fisken. Hvert fiskestykke skal være mellom en halv og én centimeter tykt. Begynn å skjære på den tykkeste siden av fileten.

Form en drøy spiseskje ris til en fingerform med hendene. Smør hendene inn med en blanding av riseddik og vann, da blir det ikke så klissete. Legg et stykke fisk oppå.

Hell soyasaus i en liten bolle. Ha i litt wasabi som du rører inn med pinnene eller en teskje. Løft sushien med pinnene eller hendene. Dypp fiskesiden i soyablandingen og spis. Noen dypper rissiden i soya. Det er vanlig å spise en skive syltet ingefær mellom hver bit sushi for å rense smaksløkene.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:310
Grillmat.Kjøttdeig.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.