Norsk øko-frukt helt ren


Oppdatertdato: 2009-07-13 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Oslo (NW): Sprøytemidler er funnet i halvparten av prøvene av konvensjonelle grønnsaker og frukt. Men norske økologiske produkter er helt rene, viser rapport fra Mattilsynet.

– Forbrukere som ønsker å unngå rester av sprøytevernmidler i maten, bør derfor velge økologiske produkter, sier Gjermund Stormoen, daglig leder i Debio, som kontrollerer og godkjenner økologisk matproduksjon i Norge.
Mattilsynet tok i fjor 1121 stikkprøver av konvensjonelt dyrket frukt og grønt, både importerte varer og norske produkter. Rester av plantevernmidler ble funnet i halvparten av prøvene.

Kontrollene fungerer

Til sammenligning ble det funnet rester i to økologiske produkter, et parti appelsiner fra Spania og i sitroner fra Italia.

– I begge tilfellene var det snakk om svært små mengder, langt under grensen for det som er tillatt i konvensjonelle produkter. Like fullt er det et brudd på regelverket for økologiske produksjon, sier Stormoen.
Han mener funnene viser at kontrollapparatet fungerer godt.

– Det stilles svært strenge krav til frukt og grønnsaker som er godkjente økologiske produkter. Derfor tas det ti ganger oftere stikkprøver av økologiske varer enn av konvensjonelle varer.
Debio har fulgt opp sitronene og appelsinene som inneholdt rester av plantevernmidler med den norske importøren og med de økologiske kontrollorganene i Spania og Italia.

– Regelverket for økologisk produksjon er det samme i EU-land som her i Norge. Når vi varsler om funn av sprøyterester, blir bøndene grundig inspisert av de nasjonale øko-kontrollørene, sier Gjermund Stormoen.

Ingen norske

60 prosent av prøvene som Mattilsynet tok i fjor, ble gjort på importerte matvarer. Rapporten slår fast at det ikke er påvist sprøyterester i norsk økologisk frukt og grønt.

– Norske økologiske produsenter holder en høy standard og følger reglene som gjelder, sier Kristin Havsjømoen, som er avdelingsleder for sertifisering i Debio.
Alle norske økologiske bønder blir inspisert og kontrollert av Debio hvert år. Debio tar også egne stikkprøver av økoprodukter, i tillegg til de rutinemessige prøvene som årlig gjøres av Mattilsynet.

– Forbrukerne skal kunne stole på at økologiske produkter er helt fri for sprøytemidler. Vi kommer til å være like grundige i kontrollene fremover, sier hun.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1643
Norsk mat.Vafler.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.