Norsk sjømat er miljømat


Oppdatertdato: 2010-01-30 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Eva Brænd


Et ferskt miljøregnskap viser at norsk sjømat bidrar vesentlig mindre til den globale oppvarmingen enn kjøtt fra både svin og storfe.
En ny studie gjør det for første gang mulig å sammenligne klimagassutslippene fra ulike sjømatprodukter med hverandre, og med kjøtt fra kylling, svin og storfe.
«Norske sjømatprodukter er konkurransedyktige når det gjelder karbonavtrykk og energibruk, både sammenlignet med andre sjømatprodukter og sammenlignet med landbasert kjøttproduksjon», konkluderer SINTEFs avdeling for fiskeri- og havbruk i rapporten «Norske sjømatprodukters karbonavtrykk og energibruk».

Sild og makrell best

Ferdig sløyet norsk laks eller torsk bidrar til 3,6 kilo CO2-ekvivalenter for hver kilo av fisken som selges i Paris. Hver kilo norsk klippfisk som spises i Portugal bidrar med 2,3 kilo, mens rundfryst sild og sild i Moskva bidrar med en knapp kilo CO2-ekvivalenter for hver kilo fisk.

Til sammenligning står kylling for 2,7 kilo CO2-ekvivalenter for hver kilo kjøtt når den blir slaktet, en kilo svinekjøtt skaper 11 kilo og en kilo storfekjøtt skaper 29 kilo CO2-ekvivalenter før det når markedet.

Foreslår forbedringer

Rapporten slår ikke bare fast at norsk sjømat er miljøvennlig, men den sier også hvordan fiskeri- og havbruksnæringen kan gjøre de gode resultatene enda bedre. Blant annet peker rapporten på at mer foredling i Norge kan spare miljøet, både fordi det går mindre drivstoff til transport og fordi fiskens biprodukter blir utnyttet bedre i Norge. Et annet forbedringspotensial for næringen er å bytte ut eldre kjølesystemer med moderne anlegg uten klimagassen freon.

Samarbeid bak rapporten

SINTEF har laget rapporten på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim og det svenske Institutet för Livsmedel og Bioteknik. Du kan lese hele studien her.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1808
Norsk mat.Kina.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.