Norsk spekeskinke – mer smak og mindre salt. takk!


Oppdatertdato: 2004-04-21 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Inkognito a/sItalienere og spanjoler spiser ca ti ganger så mye spekeskinke som oss, til tross for at Norge er et land med lange spekemattradisjoner. Dette vil forandre seg fra nå. Norske spekematprodusenter er i ferd med å utvikle langtidsmodnede skinker med mye smak og mindre salt. De har bestemt seg for å ta opp kampen med importskinkene. Seksjonssjef Per Berg på Fagsenteret for kjøtt forteller her om en spennende framtid for norsk spekeskinke.

Mer å velge i skaper forbruksvekst
Grovt regnet spiser vi i overkant av en halv kilo spekeskinke i året per person, til sammenligning spiser altså spanjoler og italienere cirka fem kilo. Selv om vi er sinker til å spise spekeskinke i Norge, er konsumet økende og vil trolig øke videre i årene som kommer. Økningen i forbruk vil skje som følge av at forbrukerne ønsker langtidsmodnet spekeskinke fordi det er trendy, godt og fordi tilgjengeligheten av importerte spekeskinker og langtidsmodnede norske spekeskinker øker for hvert år.
I Norge finnes det etter Per Bergs mening fire forskjellige varianter av hel spekeskinke tilgjengelig. Med hel skinke menes det her skinker som saltes og produseres hele. I motsetning til for eksempel Pæreskinke som blir delt opp og utbenet før salting. Hel spekeskinke selges i hovedsak med ben til storhusholdning eller utbenet og oppskåret i forbrukerpakninger. De fire kvalitetene av hel spekeskinke er inndelt etter produksjonstid, kvalitet og pris.

Standardskinke
Vanlig skinke har en produksjonstid på cirka fire måneder og selges hele. Disse skinkene er i hovedsak salte og har lite smak utover saltsmak. Skal man bedømme etter solgt kvantum, er dette en skinke en rekke forbrukere ønsker.

Norsk tradisjonsskinke
Disse spekeskinkene har normalt en produksjonstid på nærmere ett år og er noe mindre salte. En rekke norske spekeskinkeprodusenter kan i dag levere denne typen skinke. I denne gruppen kan man også finne spanske serranoskinker og italienske skinker.

Langtidsmodnet
Spekeskinker i denne gruppen har en produksjonstid på 12 til 18 måneder og et saltinnhold på under seks prosent. Det finnes etter hvert noen få norske spekeskinkeprodusenter som kan levere denne typen skinke, men i hovedsak er dette importerte skinker som Parma og Serrano.

Eksklusiv
De mest eksklusive skinkene på det norske markedet kan kun spises på restauranter eller kjøpes i et fåtall delikatesseforretninger i de største byene. Produksjonstiden for disse er normalt fra 18 til 36 måneder og har et saltinnhold på under seks prosent. I denne gruppen er det kun to spekeskinkevarianter som gjelder i dag, det er langtidsmodnet Parmaskinke og Jamón Iberico, også kjent som Pata Negra.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:214
Norsk mat.Kina.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.