
Oslo (NW): På høytidsdagene i mai er det tre særnorske bakverk som er mest populære. Og de skal helst være hjemmebakte.
Mai er synonymt med konfirmasjoner, bryllup og høytidsdager. Mens det til jul går mest i småkaker, er det de store, flotte kakene som bare finnes i Norge vi sverger til denne måneden.
– Kransekake, bløtkake og verdens beste. Det er maikaker og nasjonalkaker fremfor noen, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Mens vi ellers i året kjøper flere kaker i butikken, skal festakene i mai aller helst være hjemmebakt eller komme fra et lite, lokalt bakeri.
– Vi holder på mattradisjonene til fest og høytid. Ikke minst i kakefatet, sier Kringlebotn.
5 millioner brosjyrer
Men siden yngre generasjoner baker sjeldnere enn før, er mange redd for å gjøre feil når de skal bake festkaker.
– Vi får mange telefoner til Opplysningskontoret fra engstelige kakebakere. Vi har lang erfaring med ulike typer bakverk og gir gjerne råd og sender oppskrifter.
Oppskriftsbrosjyren ’’Gratulerer – kaker og desserter til livets store dager’’ er trolig landets mest trykte hefte. Det er trykket i svimlende fem millioner eksemplarer og kan fås i butikker og ved henvendelse til Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
– Mens mange tar matlagingen litt på slump ellers, er de fleste svært nøyaktig med oppskriftene når de skal lage festkaker. Og det er viktig å følge en oppskrift nøye for å få et perfekt kakeresultat, sier Åse Kringlebotn.
Ekte norske kaker
Flere tørre kaker, som kransekake, kan gjerne bakes på forhånd. Kransekake blir faktisk bedre av en tur innom fryseboksen. Da har man tid til å prøve og feile litt.
– Når det gjelder sukkerbrød til bløtkake og verdens beste, er det beste rådet vi kan gi å temperere eggene. Da blir nemlig eggedosisen og marengsen stiv, og sannsynligheten for å få et vellykket bakverk øker betraktelig.
De tre mest populære maikakene er helt og fullt norske
– Vi opplever at utlendinger er svært begeistret for både kransekake og bløtkake. Det er noe av det flotteste vi har i norsk matkultur, med smaker de aller fleste liker, mener Åse Kringlebotn.
Kvæfjordkaka/Verdens Beste
Denne kaken er kjent over hele Norge. Er selvskreven på ett fest kakebord.
100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker - må være med. Det gir kaka en særegen smak
Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
100 g mandelspon
Fyll:
3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll (etter smak)
Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g mandelspon (hakkede mandler) over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge.
Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaka i to og legg kremen mellom bunnene.
Barnas marsipankake
Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
3/4 ts bakepulver
Fyll og pynt:
1 - 1 1/2 dl melk eller fløte til dynking
1 glass (ca. 400 g) jordbærsyltetøy
2 kartonger (6 dl) kremfløte, 4 dl til fyll og 2 dl til dekke av kaken
3 bananer
500 g marsipan
1 eggehvite
pyntegelé i rødt, gult og grønt
kransekakeflagg
konditorfarge
mynte
Kaken stekes i ovn ved 160 °C i ca. 45 min. på nederste rille i form 24 cm i diameter.
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Hell røren straks i smurt kakeform og stek kaken. Avkjøl den på rist.
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk hvert lag med melk eller fløte. Legg den nederste bunnen på serveringsfatet.
Dekk kakebunnen med halvparten av syltetøyet. Pisk 4 dl krem og bland i banan-skiver. Fordel halvparten av banankremen på bunnen. Legg den andre bunnen over og fordel syltetøy og banankrem på den. Legg til sist over den tredje kakebunnen med snittsiden opp.
Pisk 2 dl kremfløte og dekk topp og sider av kaken med kremen. Kjevle ut marsipanen. Kjevle en rund leiv som dekker topp og sider. marsipan som er til overs brukes til figurene. Rull leiven over på kjevlet og løft den forsiktig over på kaken. Strekk forsiktig i marsipanen på sidene for å unngå folder i den.
Kjevle ut rester av marsipanen og trykk ut små rundinger. Skjær et snitt i rundingen. Den lille trekanten som kan trilles til hoder. Vikle sirklene til et kremmerhus. Lim dem sammen med eggehvite og sett dem med spissen opp.
Bruk hvitløkpresse og lag "hår" av marsipanen. Legg en liten klump marsipan i pressen og press ut tynne strimler.
Trill små kuler og lim dem på med eggehvite. Fest "håret" med eggehvite. Klem skjørtene i folder nede, da vil de også stå bedre.
Vi har brukt gelétuber i forskjellige farger til å pynte med. Håret pensles med konditorfarge.
Kransekake
(18 ringer)
500 g mandler
4 eggehviter
500 g melis
Eggehviteglasur:
½ eggehvite
75 g (1 ¼ dl) melis
ca. ½ ts sitronsaft eller romessens
Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene. Gni inn 1 eggehvite for å få seig deig. Sikt inn melis og bland det inn sammen med 3 eggehviter. Varm deigen i en kasserolle (ikke jern). Elt godt hele tiden. Avkjøl deigen til den er nesten kald. Tilsett litt og litt av en stivpisket eggehvite til deigen blir passe fast. Avkjøl deigen, gjerne til neste dag.
Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.
Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1086