Norske gårder vil konkurrere med utenlandske vin- og brennevinsprodusenter


Oppdatertdato: 2012-06-03 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Brennevinsproduksjon er en gammel tradisjon på gårder i Norge. Flere norske bønder har startet produksjon av vin- og brennevin som et tillegg til primærnæringen og Innovasjon Norge (IN) har nå bevilget 250 000 kroner for å styrke samarbeidet mellom produsentene.
Vin- og brennevinsbransjen er fortsatt underlagt et strengt regelverk både for produksjon og markedsføring/salg. Dette gjør det krevende for lokale produsenter å komme seg inn på markedet. Prosjektet skal etablere og utvikle en produsentsammenslutning av norske gårdsprodusenter av alkoholholdig sider og sprit.

Tøft marked

Norske produsenter står overfor flere utfordringer når de skal etablere seg i markedet. Prosjektet skal bidra til å sikre høy kvalitet i produksjonen og god profilering av produkter. Erfaringsoverføring er et viktig element og skal bidra til kvalitet på produkt og i design. For at norske produkter skal hevde seg i konkurransen med utenlandske vin- og brennevinsprodusenter skal man se på mulighetene for felles markedstiltak.

- Flere gårdsbruk produserer i dag alkoholholdige drikker av høy kvalitet og jeg tror et tettere samarbeid produsentene imellom vil løfte denne næringen ytterligere. Det er stor interesse for lokalt produsert mat og drikke. Vinmonopolet har blitt flinkere til å ta inn og profilere norsk alkohol og dette må følges opp i årene som kommer, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Støtte fra IN

Det er få norske produsenter i dag, i tillegg til Arcus etableres det stadig flere gårdsprodusenter. Vin- og brennevinleverandørenes forening har etablert en egen seksjon for norske produsenter. Medlemmene i nettverket driver vin- og brennevinsproduksjon ved siden av primærnæringen, som omfatter jordbærdyrking, epledyrking og – foredling, samt turisme. Produsentene i dette prosjektet holder til i Akershus, Buskerud, Aust-Agder, Hordaland og Sogn og Fjordane.
Innovasjon Norge ser det som positivt at det etableres et samarbeid mellom en rekke primærprodusenter. De vil ha gjensidig nytte av hverandre og Arcus, som bidrar med faglig tyngde og markedskjennskap. Innovasjon Norge har gitt prosjektet et tilskudd på 250.000 kroner i etablererfasen.
Saken er i samsvar med gjeldende politikk innen "Ta landet i bruk" og i den nye landbruksmeldingen "Velkommen til bords": økt lokal foredling med basis i norske råvarer.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2456


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.