Norske høns på flyttefot


Oppdatertdato: 2009-03-06 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gunnar Klingwall


Oslo (NW): Mange norske burhøns trenger ny og bedre bolig – og nå kommer de! Før 2012 skal alle verpehøner få hus med egen vaglepinne og ’’spa-avdeling’’.

– I øyeblikket lever halvparten av bestanden i hønsehus som tilfredsstiller de nye reglene. Ved utgangen av 2009 vil andelen ha steget til nær 60 prosent, så vi er på rett vei, sier Aksel Fiskaa, organisasjonssjef for egg i Nortura, morselskapet til Prior.
Han mener likevel at flyttetempoet må opp.

– Hvis omstillingen fortsetter i samme fart som nå, vil vi mangle godkjent innredning til 20 prosent av de tre millioner verpehøns vi trenger for å være selvforsynt med egg, sier Fiskaa.

Koster mye

Ikke alle eggprodusenter vil bli med videre etter 2012, men de fleste av dem som planlegger å avvikle fortsetter trolig til 2011.

– Når det ikke blir reinvestert i driften er jo økonomien tilfredsstillende på kort sikt, men samtidig betyr det at den nødvendige omstillingen bremses, sier Fiskaa.
Mange eggprodusenter oppgraderte hønsehusene sine sist det kom nye regler, for drøyt ti år siden.

– Anleggene har en leve- og avskrivningstid på 25 år. En ny omlegging midt perioden kan slå beina under produsentenes økonomi, sier Nils Steinsland, nestleder i Norsk Fjørfelag.
Han mener at rundt 200 eggprodusenter må bli borte i løpet av de tre årene som gjenstår før EU-direktivet trer i kraft, og at disse burde tilbys omstillingsbistand slik at utrangerte hønsehus kan bli brukt til noe annet.

Mattrygghet

– Generelt er næringen ekspansiv og omstillingsvillig, men grunnøkonomien er presset, ikke minst på grunn av økte priser på korn, kraftfôr og energi, sier Steinsland.
Hvis omstillingstempoet ikke øker, vil Norge få for få verpehøns etter 2012.

– Det er en situasjon vi må jobbe for å unngå. Norsk eggproduksjon er enestående i verden når det gjelder frihet fra salmonella. Å være selvforsynt med egg er viktig for mattryggheten vår, sier Steinsland.
Etter de nye EU-reglene skal hønene enten være frittgående eller ha innredede bur med bedre plass, vagle, sandbad, egen rugekasse samt mulighet til å kvesse klør og nebb. Reglene kan gjøre det mer aktuelt for en del produsenter å velge frittgående systemer.
Hensikten med den nye innredningen er å ivareta dyrenes instinkter bedre enn ved tradisjonell burhønsdrift.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1512
Slanking.Lavkarbo.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.