Norske Kamskjell - spansk suksess


Oppdatertdato: 2004-03-10 Tema: Skalldyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


I fjor eksporterte Norge mest kamskjell til Italia. I år har spanjolene fått smaken på den norske delikatessen, og Spania er det landet der eksporten av kamskjell øker mest, viser tall fra Eksportutvalget for fisk (EFF).

- Norske Kamskjell har en fløyelsmyk konsistens og en mild smak. I tillegg er dette veldig sunn og mager kost. Kamskjellene har en svært høy andel av Omega-3 fettsyrer og rognsekken er spesielt rik på vitaminene riboflavin og pantotensyre, i tillegg til høyt innhold av sink. Dette setter spanjolene stor pris på, forklarer Karin Olsen, markedskonsulent for Eksportutvalget for Fisk.

De tre siste årene har Spania økt importen av Norske Kamskjell fra 12 tonn i 2001 til 47 tonn i fjor. Dette er en økning på 35 tonn eller 1,4 millioner kroner. Den positive tendensen fortsetter inn i 2004: 13 tonn ble solgt til Spania i januar og februar, mot bare ett tonn i fjor. Prisen har i samme tidsrom økt med 2,50 kroner pr. kilo.

Den totale eksporten av Norske Kamskjell i 2003 lå på rundt samme verdi som i 2002 selv om eksporten gikk litt ned i mengde. Land som Belgia, Tyskland, Spania, Italia og Nederland foretrekker å spise kamskjell fra Norge, men det eksporteres også til resten av Skandinavia og EU, Sørøst-Asia, Øst-Europa, Storbritannia og Island.

– Kundene kan velge mellom ulike varianter i butikken. Kamskjell selges som ferske levende skjell, frosne gratinerte skjell, frosne muskler eller muskler i lake. Bruksområdene er også varierte. Kamskjell kan spises rå i tynne skiver, lettdampet, lett stekt, eller gratinert med forskjellig tilbehør, gjerne servert i det dekorative skallet, forteller Karin Olsen.

Størst eksport av kamskjell var det i januar i år med 42 tonn. Februar 2004 har vært nok en god måned, med en eksport på 37 tonn. Dette følger trenden fra de tre siste månedene i fjor, da eksporten lå rundt 35 tonn hver måned. Til sammen ble det eksportert 307 tonn kamskjell fra Norge i fjor. Den samlede verdien på skjellene var på 11,4 millioner kroner.

Kontaktperson: Markedskonsulent Karin Olsen, Eksportutvalget for fisk, tlf. 77 60 33 46.

Jeg har lagt ved noen greie oppskrifter på kamskjell for de av dere som ønsker å prøve det. Kamskjell er mye brukt som forrett eller som kveldskos.

Bruschetta med kamskjell
4 personer
4 skiver hvitt brød
2 kamskjell
1 fedd hvitløk
4 små modne tomater
12 blader basilikum
4 ss olivenolje
nykvernet svart pepper
havsalt

Rist brødet. Del et hvitløkfedd på tvers og gni det ristede brødet med snittflaten.

Skjær et lite kryss i tomatene, dypp dem i kokende vann i 10 sekunder og flå av skinnet. Del tomatene i fire båter og ta ut kjernene. Grovhakk tomatkjøttet. Legg det på brødene, sammen med noen blader basilikum, og skvett på olivenolje. Kvern på litt salt og svart pepper.

Rens kamskjellene og ta ut musklene. Del hver muskel i to skiver.

Kamskjellene kan du enten la være rå og bare dryppe på litt limesaft eller sitron, eller grille i en grillpanne før du legger en skive på hver bruschetta.

Kamskjell i fløtesaus
4 personer
250 g små friske sjampinjonger
1 liten rød paprika
2 vårløk (evt. 1 liten purre)
4 ss smør
2 dl kremfløte
1 ss aniskrydret brennevin eller 1/4 ts malt anis
salt
nykvernet hvit pepper
12 åpnede kamskjell, ca 450 g

Rens sjampinjongene og skjær dem i skiver. Del paprikaene i to på langs, fjern frø, hvite ribber og stilk. Skjær paprikakjøtteti tynne strimler. Skyll og rens vårløken og skjær den i tynne skiver.

Smelt smøret i en vid kasserolle og fres grønnsakene under omrøring i ca 5 minutter til de er myke.

Rør inn fløte og anisbrennevin (Pernod) og smak til med salt og pepper. Kok opp.

Skyll kamskjellmaten raskt. Skjær stor skjellmat i mindre biter. Ha skjellmaten i sausen, og la den trekke på svak varme i ca 5 minutter til den er så vidt gjennomkokt. Serveres varm med kokt ris til.

Vieiras a la gallega
2-3 personer
16 store kamskjell
1 sitron, delt i to
1 dl olivenolje
1 stor finhakket løk
50 g skinke eller bacon, hakket
2 1/2 dl tørr hvitvin
2 ss paprikapulver
en klype kajenne
salt
nymalt pepper
1/2 dl hakket bladpersille
1 1/4 dl tørt brødrasp

Smør to ildfaste porsjonsformer med olje. Legg kamskjellene i den smurte formen og drypp litt sitronsaft over. Legg på lokk og sett skjellene i kjøleskapet til sausen er ferdig.

Varm olivenolje i en stekepanne på middels varme. Ha i løk og skinke eller bacon, hvis du bruker det, og fres i ca 15 minutter til løken er svært myk. Ha i vinen og kok ut pannen – skrap bunnen slik at du får løs alt det brune bunnfallet. Kok videre i 5-8 minutter, til væskemengden er kokt inn til det halve.

Rør inn paprikapulver, kajenne, salt, pepper og persille, og øs sausen over kamskjellene. Fordel brødraspet på toppen.

Stek retten i ovn ved 200 C i 15 minutter, til den er gyllen og boblende. Server straks.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:179
Norsk mat.Gryteretter.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.