Norske nypoteter med full markedsdekning


Oppdatertdato: 2004-07-07 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Årets nypoteter har kommet. Fra og med uke 28 er det full markedsdekning. Og kvaliteten er god. Det er sortene Ruth og Ostara vi kan nyte nå i sommersesongen. Og vi nordmenn har for vane å nyte de første potetene stort, fortrinnsvis nykokte.
Vi har full markedsdekning av årets nypoteter. Espen Gultvedt i Bama-Gruppen kan fortelle at de forventer et salg på hele 800 tonn ukentlig av årets delikatesse. Potetene omsettes i løs vekt, i 1,5 og 2,5 kg poser. Poteter i løs vekt omsettes hovedsakelig vasket. Poteter er en ferskvare som fortjener en øm behandling fra jord til bord.

Poteten har en lang historie
Helt fra Andesfjellene har den ankommet. Til Europa kom den på 1500-tallet. Fra Europa ble poteten ført videre rundt til hele verden. Mange prosesser har knollen gått igjennom på sin 8000 år gamle vei fram til dagen i dag. Det er et enormt antall potetsorter totalt. I dag er poteten verdens 4. viktigste landbruksprodukt etter hvete, ris og mais med en produksjon på 300 millioner tonn.

Poteten har vært vår viktigste C-vitaminkilde
Poteten har hatt en enorm betydning i vårt kosthold. Den har reddet landet gjennom både uår og kriger. Med potetens inntog i det norske kostholdet på 1700-tallet, fulgte en stor omstilling i levemåten. Etter hvert kunne den jevne mann og kvinne og alle barna spise seg mettere oftere enn tidligere. Poteten ble en viktig protein-, karbohydrat- og vitaminkilde. Helt fram til de aller seineste år har poteten vært vår sikreste C-vitaminkilde. C-vitamininnholdet er naturlig nok størst i løpet av sommer- og høsthalvåret. Utover på våren reduseres det.

Nypoteter er et herlig spise
De vaskes godt, skrelles ikke, og legges over i kokende lettsaltet vann. Koketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen. Men etter 10-12 minutter er det med stor sannsynlighet tid for å helle av vannet. Potetene dampes lett slik at de blir tørre. Og så er de herlig serveringsklare.
Tilbehøret kan være smør eller rømme med gressløk over. Det er et spise i seg selv. Bedre kan det nesten ikke bli.
Videre er det sommerfestmat med nykokte poteter servert med spekeskinke, sommerkål og rømme med masse gressløk. Et annet tilbehør er spekeskinke, melon, rømme og tomatbåter. I det hele tatt er begrensningene få.
Kokte nypoteter skåret i skiver i salatbollen er virkelig sommerlig godt. Det trengs foruten poteter eksempelvis salat, eggbåter, spekeskinke og halve jordbær. En dressing av sitronsaft smakt til med litt sukker helles over. Til slutt rikelig med klippet gressløk. En slik salatbolle er deilig på ethvert sommerbord, med eller uten grillen i nærheten.

Sommerens potetsalat
4 porsjoner

1 kg kokte poteter
1/2 purre skåret i løvtynne ringer

Dressing:
2 dl god olivenolje
4 ss god eddik
et dryss med pepper

Potetene kokes, avkjøles og skjæres i tynne skiver. Purren renses, skylles og skjæres i løvtynne ringer før den blandes med potetskivene. Dressingen røres sammen og helles over.Denne salaten er deilig til spekemat, grillmat av alle slag, kjøtt- og fiskeretter generelt.

Fisk på god potetseng
4 porsjoner

500 g poteter
500 g torsk eller sei
1 ts salt
1/2 ts pepper
400 g hermetiske tomater
1/2 løk skåret i ringer
1 dl fiskekraft
50 g gulrot
50 g sellerirot
50 g purr
2 tomater i båter

Potetene vaskes godt, skjæres i tynne skiver og ristes lett i olje i en egnet panne.Fisken dampes el kokes så vidt mør. Dryss over salt og pepper. Mos hermetiske tomater, løk i ringer og fiskekraft i en kjøkkenmaskin, e.l. Grønnsakene renses og skjæres i tynne staver før de ristes lett i olje i panna. Tilsett tomatbåtene helt til slutt. Dryss over litt salt og pepper. Potetene legges over på et serveringsfat, grønnsakene over og fisken på toppen. Pynt med klippet krus. Tomatsausen serveres ved siden av.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:303


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.