Ny bananrekord


Oppdatertdato: 2009-02-20 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Nordmenn spiser stadig mer bananer, takket være helsetrenden og at bananer snart er å få kjøpt over alt.
I 2008 endte bananimporten til Norge på 83 500 tonn, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er 5000 tonn mer enn året før.

– Vi spiser nå 17,4 kilo bananer hver i gjennomsnitt, og det er tre kilo mer enn for bare fire år siden. Det plasserer oss på Europa-toppen i bananspising, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
Bama er landets største importør av bananer og har til og med bananer i halve navnet. Grunnlegger Christian Marius Emil Matthiessen begynte med bananimport i 1905, og firmaet bar lenge navnet Banan-Matthiessen.

Etter Bend it

Den massive banansatsingen ’’Bend it’’ fra 2005 sørget for det største hoppet. Målet var blant annet å få unge til å spise flere bananer, noe Bama også klarte.
Men økningen har fortsatt.

– En viktig forklaring er at bananer er blitt stadig mer tilgjengelige. Du får tak i dem nesten over alt, i fruktkurven på jobben, som skolefrukt, på bensinstasjoner og i kiosker, sier Linnert.
For eksempel har stadig flere av landets 1950 bensinstasjoner og 1600 kiosker frukt og grønt på menyen.

– Bananen er kjent for å gi hurtig energi og er blitt et sunt alternativ når man kjører bil og blir overmannet av sult, sier Linnert.
Det er imidlertid til matbutikker, skoler og fruktkurver på arbeidsplasser at Bama øker banansalget mest.

– Vi selger absolutt mest av Bend it-banene, som er de beste i vårt sortiment, sier Linnert.

Med på trening

Den hurtige energieffekten, kombinert med at den er lett å spise, har gjort bananen populær blant folk som trimmer. Mange treningssentre selger bananer.
Det er sukkerinnholdet som står for bananens quick fix-effekt. Jo gulere bananen er, desto høyere sukkerinnhold.

– Anbefalinger sier at vi ikke bør hente mer en ti prosent av energitilførselen vår fra sukker. Men det gjelder ikke for frukt og grønt, fordi vi da får så mange andre næringsstoffer i tillegg, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama, som har flere bøker om kosthold på merittlisten.
En del putter i seg mørk sjokolade for å få hurtig energitilførsel, men Arsky anbefaler banan.

– Sjokolade inneholder en del fett, også de mørke typene. Bananen er derimot nesten helt fettfri. I tillegg er den lettere å spise når du trener, sier hun.

Hjertegod

Bananen er også ekstra rik på kalium.

– Kalium er et slags salt som har en gunstig effekt på hjertet. Flere studier viser det. Hjertet blir ekstra kapabelt til å trekke seg sammen og slappe av, slik det skal. Dermed reduseres risikoen for infarkt, sier Gunn Helene Arsky.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1499
Julemat.Rask mat.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.