Ny bringebær-rekord


Oppdatertdato: 2010-08-08 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): På ti år har Bama økt salget av bringebær fra åtte til 850 tonn. Nå spiser vi bringebær som jordbær, ferske og rett fra kurven.
– Tidligere var bringebærene som ble dyrket i Norge av en skjør og lite holdbar sort. Nå har store, faste og mer holdbare bær av sorten Glen Ample tatt over, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
Glen Ample kommer fra Skottland, som har et klima ganske likt Vestlandet, der de fleste norske bringebærene dyrkes. Milde vintre og mye nedbør passer denne bringebærsorten.
Selv om det meste av den norske bringebærproduksjonen foregår på Vestlandet, er det nå produsenter mange steder i Sør-Norge. Flere bønder har byttet ut jordbær med bringebær de siste årene.

– Før i tiden gikk det aller meste av bringebærene til syltetøy, fordi bærene ikke tålte transport og oppbevaring i kurv. Det er målrettet arbeid av både norske produsenter og planteforskere som gjør at vi nå kan nyte ferske bringebær fra butikk de neste ukene, sier Hanne Linnert.

Oppbevar bærene kaldt

Bringebær tåler ikke for mye vind og nedbør under modningen. Derfor blir stadig flere plantefelt utstyrt med plasttunneler som skjermer bærene før innhøsting.
Bringebær må behandles skånsomt og oppbevares kjølig for å holde seg friske.

– Det benyttes mobile kjøleanlegg, og bringebærene skal være nedkjølt til to grader et par timer etter innhøsting, sier Hanne Linnert.
I tett samarbeid med Bama har bringebærdyrkerne fått et bedre system for transport inn til de store byene.

– Mottakene av bær er blitt flere, og kunnskapen om hvordan bringebær skal behandles er blitt bedre i alle ledd, fra bærene plukkes til de står i butikkhyllene.

Anvendelige og sunne

Sesongen begynner for fullt nå, og varer til slutten av august. I sommer kommer Bama til å sende ut 850 tonn bringebær, mot åtte tonn for ti år siden.
Bama står for omtrent 85 prosent av av omsetningen av norske bringebær i butikk, og den formidable salgsøkningen disse ti årene viser at vi nordmenn har et helt spesielt forhold til norske sesongbær.

– I andre land er det mest vanlig å bruke bringebær til pynt. Vi spiser bærene til frokost, til dessert og rett fra kurven, sier Hanne Linnert.
Bringebær er sunne bær vi kan spise mye av.

– Bærene inneholder både C-vitaminer, kalium og jern. Dessuten er bringebær kalorifattige, sier Hanne Linnert i Bama.
Og så en god oppskrift på Bringebærterte.

Bringebærterte

1 terte gir ca 12 stykker

Bunn:
250 g knuste fullkornkjeks
125 g smør

Mousse:
450 g bringebær
200 g sukker
4 egg
3 dl kremfløte
1 ts kanel
3 plater gelatin

Glassering:
1 dl bringebærmos
1 ts gelatin

Pynt:
noen bringebær
1 eggehvite
sukker

Smør bunnen av en rund 26 cm springform. Smelt smør og bland med kjekssmuler. Dekk bunnen med det. Trykk kjeksen godt ned.
Varm forsiktig bringebær og 50 g sukker til sukkeret er smeltet. Mos i hurtigmikseren og press mosen gjennom en sikt. Hold av 1 dl mos til glassering.
Skill eggene. Pisk eggeplommene med resten av sukkeret og kanel til eggedosis.
Løs opp gelatin i litt vann i vannbad. Rør oppløst gelatin i bringebærmosen. Rør mosen forsiktig i eggedosisen.
Pisk fløten tykk og rør den forsiktig i mosen. Pisk eggehvitene stive og skjær dem i mosen. Fordel moussen over kjeksbunnen. Overflaten skal være jevn. La terten stå kaldt til moussen har stivnet.
Lag glassering. Løs opp gelatin i litt vann i vannbad. Bland oppløst gelatin og resten av bringebærmoussen, og hell dette over moussen. Vend litt på formen slik at overflaten blir helt og jevnt dekket. La formen stå i kjøleskapet.
Løsne terten fra formen med en varm kniv som føres langs kanten. Fjern ringen.
Pynt med noen bringebær som først dyppes i eggehvite og så rulles i sukker.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1953
Norsk mat.Vafler.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.