Ny dessert-generasjon på vei


Oppdatertdato: 2009-03-24 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Synøve Dreyer, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, Dag Øyvind Olsen


Oslo/ Bari (NW): De er søte, trendy og utenlandske. Dessertene er tilbake på bordet.
– Det har skjedd en aldri så liten dessertrevolusjon i Norge de siste årene, sier Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
For få tiår siden var det helt naturlig å avslutte hverdagsmiddagen med noe søtt her i landet. Men så gikk dessertene nesten i glemmeboken for mange.
Nå er desserten på vei tilbake, med nye og moderne navn.

– Sjokoladepudding og vaniljepudding oppfattes kanskje som traust og kjedelig av unge mennesker, men de samme unge får vann i munnen av crème brûlée og tiramisu, sier Tveit.

Impulser utenfra

Dessertrevolusjonen har skjedd raskt, på mindre enn ti år.

– Det har sammenheng med kaffebarene som dukket opp på slutten av 1990-tallet, og at nordmenn begynte å reise mer. I motsetning til mange av de tradisjonelle dessertene, er de nye noe vi bestiller på restaurant.
Flere av dessertene er mer tidkrevende å lage fra bunnen av enn det de tradisjonelle norske dessertene. Og siden mange familier har knapphet på tid, finnes det nå ferdige varianter av blant annet crème brûlée i butikken.

– Gjester vil bli imponert om man lager slike desserter selv. Å lage desserter er artig matlaging, mener Tveit, som selv har skrevet flere kokebøker med dessert- og kakeoppskrifter.

Trygt og godt

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt får mange henvendelser fra folk som trenger hjelp til å lage kaker og desserter. Kontoret har laget en rekke dessertoppskrifter som enkelt kan finnes på internett, på nettadressen egg.no.

– Norske egg er fri for salmonella, derfor kan vi trygt spise rå egg og bruke egg som eggedosis i kaker og desserter. I utlandet kan det være en viss risiko å spise tiramisu, som er laget med eggedosis, sier husstellærer Guri Tveit.
Hun håper at den nyvunne interessen for utenlandske desserter også vil føre til et løft for de tradisjonsrike norske dessertene. For vi spiser færre desserter hjemme enn før.

– Jeg tror verken norske puddinger eller friske fruktdesserter vil gå i glemmeboken. For en dessert trenger ikke være mer komplisert enn en bolle friske bær med deilig vaniljesaus.
Slik lager du Tiramisu, en italiensk dessert som serveres over hele verden:

(6 porsjoner)

Rullekake:
4 egg
120 g (1 ¼ dl) sukker
120 g (2 ½ dl) hvetemel
¼ ts bakepulver
200 °C i 8-10 minutter

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen. Legg bakepapir på rist og hvelv rullekaken på papiret. La formen ligge over kaken til den er avkjølt.

Ostekrem:
6 eggeplommer
1 ½ del melis
250 g mascarponeost eller naturell kremost
6 eggehviter

Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Bland inn mascarponeost eller kremost naturell. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen.

Dynking:
ca. 1 dl sterk kaffe
1 dl marsalavin (sherry eller portvin) (kan sløyfes)
ca. 1 ss kakao
litt revet sjokolade

Legg et lag med rullekake i porsjonsglass eller serveringsbolle. Dynk rullekaken godt. Legg på ostekrem og dryss med kakao. Legg på et nytt lag rullekake, dynk det og ha på ostekrem. Pynt med kakao og sjokolade på toppen. La desserten stå kjølig og trekke en stund før servering.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1531
Slanking.Kaffekos.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.