Ny grønnsak i Norge


Oppdatertdato: 2010-07-01 Tema: Kål Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kjell M. Kaasa


Lier (NW): Den heter bimi og er en krysning av brokkoli og kinakål. Årets første norske avling er klar. Bimi ligner på brokkoli, men smaken er mildere og søtere og mer lik asparges. Hele grønnsaken kan spises.
– Jeg kom over den da jeg var på besøk på en farm i Kenya for fire år siden, sier grønnsaksprodusent Amund Huseby. Han og Huseby Gård er i disse dager klar med avlinger fra det som foreløpig er et produksjonsfelt på 10-12 mål i Lier utenfor Drammen.
Bimi er en kålvekst som Lier-bonden dyrker under åpen himmel. Det var den gode smaken som fikk Huseby interessert.

– Jeg damper eller koker den lett og bruker den som tilbehør til fisk eller kjøtt. Men det er i grunn bare fantasien som setter grenser. Du kan legge bimi foliepakket på grillen, ha den i salater, grateng eller supper, sier Huseby.

Satses i Europa

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) overvar prøvesmakingen av Husebys bimiavling onsdag denne uken.

– Bimi er veldig god og mild på smak. I tillegg er grønnsaken delikat å se på. De tynne stilkene og små blomsterhodene gjør at den er lett å spise. Bimi er i sannhet en gourmetgrønnsak på lik linje med ferske aspargesstilker, sier Britt Kåsin i OFG.
OFG har tro på at den nye grønnsaken kan bli en del av det norske kostholdet. Det samme kan komme til å skje i Europa forøvrig.

– Bimi ble presentert som en storsatsing på Europas største grønnsaksmesse i fjor, Fruit Logistica-messen i Berlin. I Norge er vi bare halvveis til fem om dagen, så bimi er også av helsemessige årsaker et velkomment supplement. Bimi er svært rik på antioksidanter, sier Kåsin.

Fra tropene til Drammen

Et japansk selskap eier rettighetene til bimi, og Lier-produsenten dyrker den på lisens. Bimi ble skapt ved hjelp av normal hagebruksavl og ikke genetisk modifisert. Den trives best i tropiske forhold, og det er en utfordring her til lands.

– Mye lys på våren i Norge gir tidlig blomstring. Men vi har fått teken på det nå. Det er en større oppgave å gjøre en helt ukjent grønnsak kjent, sier Amund Huseby.

TO OPPSKRIFTER MED BIMI

Tomat, basilikum og bimi crostini (som forrett til fire personer)

8 tykke skiver ciabatta-brød
2 pressede hvitlølksfedd
Olivenolje
8 stk. bimi
1 spiseskje balsamico-eddik

Gni inn hver skive brød med hvitløk og pensle med olivenolje. Stek brødet på begge sider til det får en gyllen farge.
Damp bimi i 3-4 minutter. Hakk opp cherrytomater i små biter og putt dem i en bolle sammen med balsamico-eddiken. Ha over litt nyrevet pepper.
Legg tomatene på skivene med brød og legg bimi på toppen. Serveres umiddelbart.

Tempura bimi med chilisaus (som aperitiff til fire personer)

50 gr. hvetemel
50 gr. maismel
Salt
4 teskjeer sesamfrø
175 ml. kald Farris, eller vann
Vegetabilsk olje til fritering
400 gr. bimi
½ lime
Chilisaus

Varm oljen i en stor panne. Bland melet i en bolle med litt salt, rør inn sesamfrøene. Lag en grop i midten og hell Farris/vann i. Rør sammen til en glatt røre.

Dypp bimi i melblandingen og legg dem så forsiktig i den varme oljen i ca. 45 sekunder til de er sprø. La dem renne av på kjøkkenpapir. Press over noen dråper lime-/sitronsaft og server umiddelbart. Chilisaus er tilbehør.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1916
Grillmat.Vafler.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.