Ny månelanding med epler!


Oppdatertdato: 2010-05-24 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Nye generasjoner har en litt annerledes smak på mat, da også på epler. 10 nyutforskede eplesorter plantes nå. Markedet venter spent på om prosjektet bærer de rette fruktene.

Ikke hverdagskost med nye eplesorter

Det er ikke hverdagskost at nye eplesorter presenteres her i landet. Flere grupper i det norske eplemiljøet har utført betydelig sortsarbeide for å komme fram til nye sorter over mange år. En av disse faggruppene presenterer nå i disse dager 10 nye sorter. Det er fire regioner som hver skal plante 10 sorter á 40 trær. Regionene er Sogn, Hardanger, Telemark og Tranby i Buskerud. Det forventes at 2-5 sorter vil kunne komme ut på markedet innen 2-3 år. Det er en spennende månelanding.

Eplebonde Harald Buttedahl planter nye sorter

Harald Buttedahl er bonde i 12. generasjon på Buttedal gård i Tranby i Buskerud. Gårdens slektshistorie går helt tilbake til 1643. På gårdens 150 mål dyrkes det epler på 75 mål, hvorav sorten Aroma er den viktigste. Nå plantes det 10 helt nye sorter. Spenningen er stor. Men Harald Buttedahl mener at denne månelandingen skal kunne lykkes. - 2-5 sorter skal vi klare å få ut på markedet. Det blir spennende å få folkets karakter, sier han. Dette er en stor dugnad innen norsk fruktdyrking.

Produksjon pr. Epletre avhenger av alder på tre og av sort. Moderne trær gir en avling i et vanlig godt år på 120 epler som tilsvarer 20 kg. Den mengde må forventes på disse nye sortene. Norsk klima er fint for epleproduksjon. Lange lyse sommernetter og deretter litt kjølige sensommernetter gir fin kvalitet. Hele den norske eplenæringen er optimister hva nye sorter angår.

Eple en selvfølge

Epler står sterkt hos den jevne nordmann. Vi har et forbruk på 12,6 kg pr. Person i året. Det beregnes å være ca. 20.000 eplesorter i verden i dag. Av norske sorter er det Aroma som vi spiser mest av med ca. 30 % av totalinnhøstingen. En god nr. 2 er Rød Gravenstein, en sort som har vært vår hovedsort fra 1790 og fram til for få år siden. Andre populære sorter er bl.a. Summerred, Rød Prins/Kronprins, Discovery, Åkerø og Julyred.

Eple er sunt

Det har over lang tid blitt hevdet at et eple om dagen er bra for magen, og holder legene på avstand. Her ligger mye sannhet. Eple inneholder mye naturlig fiber, det er bra for fordøyelsessystemet vårt. Eple har lav glykemisk indeks. Det vil si at det inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Videre er det antioksidanter i eple. Det er vel nettopp forklaringen på den meget viktige plass eplet har i vår norrøne mytologi. Gudene i Åsgård spiste eple daglig for å holde seg evig unge. Nettopp hva antioksidanter bevirker i dag, om ikke evig så i alle fall mye lengre ung!

Gode epleråd er ikke dyre

Eple holder seg godt ved en lagringstemperatur på 1-2°C. Luftfuktigheten bør ligge på 95 %. For kortere tids oppbevaring går det fint i kjøleskap.

Når et eple er delt i båter, vil det ganske raskt mørkfarges av luften. For å unngå det, kan de legges i sitronvann. Å ”kutte opp eplet” har stått i fokus de siste årene. Det viser seg at forbruket dobles dersom vi får servert epler i båter istedenfor hele.

Her finner du mange epleoppskrifter og tips om eple hos frukt.no.


Og her finner du 342 oppskrifter fra matoppskrift.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1891
Grillmat.Rask mat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.