Ny og fristende bake- og opplysningsbok


Oppdatertdato: 2009-04-16 Tema: Bok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Brodogkorn.no


”Nybakt til alle måltider” tar utgangspunkt i måltidene og de gode brødene. Utfordringene i den travle hverdagen står i fokus for oppskriftene enten du baker hjemme, kjøper brød på bakeriet eller i butikken.

Når en kornåker høstes, vi åpner en melpose eller tar en bit av et ferskt brød, slutter vi oss til en eldgammel matkultur. Korn har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Først i form av grøt, flatbrød eller lefse, senere som surdeigsbrød, og de siste hundre årene har vi fått brød hevet med gjær. I dag spiser vi havregrøt til frokost, bagels til lunsj, ris til middag og grovbrødskiver til aftens. En blanding av trend og tradisjon – alt basert på en og samme råvare: kornet.

Boka presenterer brød og kornprodukter som naturlig tilbehør til alle måltider. Den inneholder enkle og gode oppskrifter på velduftende og velsmakende bakverk. Oppskriftene er tilrettelagt av profesjonelle bakere, blant annet André Løvaas (leder for Bakerlandslaget) og bakere ved Nofima mat (Matforsk). Ingrid Espelid Hovig har også bidratt med oppskrifter på sine beste brød. Oppskriftene er merket med hvor grove de er på samme måte som mange brød i butikken.

Dette er ikke bare en fristende oppskriftsbok, men også en opplysningsbok hvor hele verdikjeden er presentert. Både en kornbonde, en møller og en baker er intervjuet for å gi innblikk i hvordan korn produseres, foredles og brukes. I tillegg er det blant annet informasjon og fakta om råvarene, korn, sunt kosthold og generelle baketips.

Lyst på bakeboken?

Kjøp boken hos din lokale baker, eller bokhandel, eller bestill den hos bokkilden.

Noen smakebiter fra boken...

Fine og grove horn til frokost

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 16

8 dl hvetemel
1 ss sukker
1 ts malt kardemomme
60 g smør
3 dl melk
1 pk. Gjær
1 stk. Sammenvispet egg til pensling

valmuefrø til pynt

Bland mel, sukker og kardemomme. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Rør ut gjæren i væsken. Hell den i melblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 30 minutter.

Kjevle runde leiver og del hver leiv i passe store spisser, form horn og legg dem på stekebrettet. Etterhev under plast på et lunt sted ca. 20 minutter. Pensle med sammenvispet egg og dryss valmuefrø på. Stek hornene midt i ovnen ved 220 °C i 10-15 minutter.
Grove horn
Bruk samme oppskrift og fremgangsmåte som til de fine hornene, men erstatt 2 – 4 dl av hvetemelet med sammalt hvete, fin eller grov. Bruk sesamfrø på toppen.

Bondens hverdagsbrød til matpakkelunsj

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels

Fordeig:
8 dl skummet melk
200 g hvetekli kruskakli
300 g rugmel, fint

Øvrige ingredienser:
2 dl skummet melk
1 pk. Gjær
3 ss rapsolje
800 g hvetemel
2 ts salt

egg til pensling

rugmel til pynt

Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brod. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter. Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over rugmel. Stek brødene pa nederste rille ved 200 °C i 50–60 minutt er. Avkjøles pa rist.

Eplerundstykker til etterskoletid

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 8

2 ½ dl lettmelk eller vann
½ pk. Gjær
2 ss olje
1 ts sukker
½ ts salt
½ ts malt kardemomme
1 stk. Eple (ca. 1,5 dl revet eple)
1 dl havregryn , lettkokte
2 dl sammalt hvete, grov
ca. 6 dl hvetemel

sesamfrø til pynt

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett melk. Rør ut gjæren og tilsett olje, sukker, salt og kardemomme. Rør inn revet eple, havregryn og sammalt hvete.

Tilsett halvparten av det siktede hvetemelet og rør om. Tilsett så halvparten av melet som er igjen osv. Elt deigen til den er passe fast og slipper bakebolle og redskap.
Dekk bakebollen med plast eller arbeidstallerken og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Trykk deigen ned i bakebollen. Ha eventuelt litt hvetemel på benken før deigen tas ut og eltes lett sammen. Rull deigen til en tykk pølse. Del deigen på midten, del deretter hver del i to og disse delene i to, slik at du får 8 like store deler. Trill delene til runde rundstykker og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la rundstykkene etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Dusj eller pensle med vann, og strø over sesamfrø. Stekes i ca. 12 minutter på 230 °C. Avkjøles på rist.

Brøddyr til turmat

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels

7 dl skummet melk eller lettmelk
750 g hvetemel
250 g sammalt rug, fin
1 ts sukker
1 ts salt
1 pk. Gjær
100 g smør

Mål opp melken og ha i bakebollen. Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert. Bland resten (mel, sukker, salt og gjær) i bakebollen. Bland alt sammen til en smidig deig (i maskin på middels hastighet i 5 minutter). Tilsett smøret når deigen nesten er ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig.

Legg et kjøkkenhåndkle og en plastpose over bakebollen. La den hvile og heve seg i en time. Del deigen opp i biter, og form deigen til en stor eller flere små skilpadder eller krokodiller.

Legg kjøkkenhåndkleet og plastposen over skilpaddene og krokodillene og etterhev dem i 20-30 minutter. Sett ovnen på 230 °C. Pensle skilpaddene med melk eller egg når de er ferdig hevet og klare til å puttes i ovnen. Stek skilpaddene i ca 20 minutter, til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

Varm brødtallerken til middag

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 6

Deig:
2 dl melk
1 pk. gjær
3 dl hvetemel
4 dl sammalt hvete, grov
1 ts salt
1 ss olivenolje

Ostekrem:
1 pk. snøfrisk naturell
1 bunt frisk basilikum
½ ts salt
ca. ½ ts kvernet sort pepper

Balsamicovinagrette:
8 ss balsamicoeddik
5 ss god olivenolje
2 stk. finhakket sjalottløk
ca. 1 dl friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian)

salat (ruccola, mache, mm)
50 g ristede pinjekjerner
40 g soltørkede tomater

reker, sjøkreps eller kamskjell (kan sløyfes)

Start med deigen: Varm opp melken til 37 ºC. Smuldre gjæren og rør den ut i den lunkne melken. Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett melkeblandingen og oljen. Elt deigen til en jevn og smidig deig. Dekk bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca. en halv time.

Gjør klar fyllet mens deigen hever: Ost, basilikum, salt og pepper kjøres sammen i en foodprocessor til en myk krem. Balsamicoeddik, olivenolje, sjalottløk og friske urter blandes sammen til en vinaigrette (dressing). Skyll og evt kutt opp salaten. Rist pinjekjernene lett i en stekepanne.

Del deigen i seks deler. Kjevle dem tynt til bunnene er ca 10 – 12 cm i diameter. Stek bunnene midt i ovnen ved 250 ºC i 10 minutter til de er gyllenbrune.

Stek opp ferdigrensede reker, sjøkreps eller kamskjell. Smør kremen utover de stekte pizzabunnene. Fordel sjømaten. Pynt med litt salat, ristede pinjekjerner, soltørkede tomater og hell over balsamico vinaigretten.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1549
Slanking.Rask mat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.