Ny vår for økologiske epler


Oppdatertdato: 2011-05-02 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Kigen, Stock xhng


Ny forskning gir sikrere grunnlag for økologisk epleproduksjon.
– Umulig uten ekstern støtte, sier prosjektleder.

Hva skal til for at økologiske epler blir en suksess? Ifølge ekspertene er det to ting som må oppfylles. Eplene må være immune eller sterke mot sykdommer og de må rett og slett smake godt.

Prosjektleder Alf Kigen i Økofrukt DA har nylig avsluttet et forskningsprosjekt som undersøkt nettopp disse kriteriene. I dag utgjør økologiske epler under to prosent av eplemarkedet i Norge. Det offentlige målet er 15 prosent.

Økofrukt er en av Norges ledende produsenter av økologiske epler. De har drevet økologisk epledyrkning i mer enn 20 år.

- Markedet for økologisk frukt er godt. Tross dystre spådommer om det motsatte, opplever vi stor etterspørsel etter våre varer, forteller Kigen.

Avhengig av eksterne forskningsmidler

I tett samarbeid med epledyrker Olav Jønsi, foredlingseksperten Johannes Øydvin, Stiftelsen Biodynamiska Produkter og Nofima har de gjennomført prosjektet ”Økologiske eplesorter for Norge”.

Store aktører innen omsetting, som blant annet COOP, Choice Hotels, Bama Gruppen, Gartnerhallen og Opplysningskontoret for frukt og grønt har også vært med. Det brukerstyrte forskningsprosjektet er støttet av Forskningsrådet gjennom Matprogrammet og Landbruksforskningsfondet (FFL/JA).

- Prosjektet ville vært umulig uten ekstern støtte. Vi er et lite firma som lykkes, men å drive egen forskning har vi ingen budsjetter til. Ny forskning styrker bedriftens videre drift, samtidig som det kan ha en god samfunnsøkonomisk gevinst. Ny informasjon gir et sikrere grunnlag for alle til å drive produksjon av økologiske epler fremover, sier Kigen.

Kigen understreker at små bedrifter trenger ekstern støtte. Epledyrking er tidkrevende og langsiktig. Først etter nærmere seks år bærer trærne frukt av særlig mengde, så det tar lang tid før de økonomiske investeringene gir avkastning. Med store etableringskostnader er det særlig viktig med trygg rådgivning.

- Men jeg tror det er viktig at de har erfaring i forkant. At vi har prøvet og feilet en del for egen regning gjennom mange år, gjør oss bedre rustet til et slikt prosjekt. Prosjektets økonomiske ramme har gitt oss muligheter til å arbeide detaljrikt over flere år, noe som gir soliditet i resultatene. Vi har fått enormt mye ut av pengene nettopp fordi vi har lang fartstid som produsenter.

Smak er viktig

I dag produserer Økofrukt flere enn 20 forskjellige eplesorter. I forskningsprosjektet tok man utgangspunkt i over 150 sorter. Etter grundige vurderinger valgte man seg ned til 20, hvorav de fleste er testet gjennom hele prosjektetprogrammet. Forskerne har kommet frem til fem nye eplesorter som er resistente mot skurvsopp.

Sortene falt dessuten godt i smak hos forbrukerne.Det ble gjennomført både profesjonelt smakspanel og preferansestudier i hoteller, butikker og skoler. Andre kvaliteter som farge, form og tekstur ble også testet.

På skolene fikk elevene smake på tre importerte sorter, fire konvensjonelle sorter og tre økologiske sorter epler. Forskerne fant ut at de økologiske sortene var like godt likt som de importerte og konvensjonelle sortene.

Skoleelevene likte best epler som var sprø, saftig, syrlige og sure.

- Det var overraskende stor forskjell på smakspreferansene i ulike aldersgruppene. Noen sorter som slo til hos de eldre hotellgjestene, falt overhodet ikke i smak hos ungdomsskoleelevene, forteller Kigen.

- Undersøkelsen har gitt oss muligheten til å måle hvordan eplesortene slår ut på ulike aldersgrupper. Dette gir oss klart grunnlag for å satse på flere sorter, for å treffe den moderne og krevende kjøper, siden det er klart at forbrukertrender forandres over tid, sier han.

Internasjonal oppsikt

Kigen tror ikke de norske konvensjonelle epleprodusentene vil være spesielt interessert i resultatene, i hvert fall ikke ennå. Men det er liten tvil om at langt flere kjemiske sprøytemidler vil forbys i fremtiden, og at økologisk kunnskap vil bli viktigere, mener han.

Internasjonal oppmerksomhet derimot, har det ikke skortet på.

- Vi har fått henvendelser fra økologiske produsenter i både Danmark, Skottland og Sverige. Det er særlig vår fremdyrking av sorter som er skurvsterke eller skurvresistente, som vekker oppsikt, samt vår økologiske epleproduksjon uten bruk av kopperpreparater eller andre sprøytemidler, sier Kigen.

- Det ville være helt fantastisk dersom norske eplesorter og økologiske epler kunne bli en mulig fremtidig eksportvare, avslutter han.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2141
Norsk mat.Lavkarbo.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.