Ny vri på spansk vin


Oppdatertdato: 2007-10-30 Tema: Vin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bodegas LAN


Oslo (NW): Eiketønner er vinens krydder, men tømmersmaken må ikke overdøve druesmaken. En spansk vinprodusent har funnet en løsning.

Ifølge Vinmonopolet har folk en forventning om at kvalitetsvin skal lagres på eikefat, uten at de nødvendigvis vet hvorfor. Men hensikten er å gi vinen fylde og nye smaksnyanser, som et hint av tobakk, sedertre, vanilje eller blyantspiss

– Hemmeligheten er å finne den riktige balansen, slik at det blir harmoni mellom smakene fra druene og fra tømmeret, sier vinmaker Maria Barua hos produsenten Bodegas LAN i Spania.

Eik skal ikke dominere

Noen vinprodusenter er blitt kritisert for å ha for mye eikesmak i sine viner. Trenden nå er at folk ønsker viner med mindre eikesmak. Bodegas LAN er pioner innen forskning på nye typer vintønner.

– Vi har satset mye på forsøk med å bruke tømmer fra flere land. Eik fra Frankrike gir en helt annen smak på vinen enn eik fra USA eller Russland, sier Barua
Bodegas LAN Gran Reserva 1999 er en av bestselgerne på Vinmonopolet blant de litt dyrere spanske riojavinene.

– Til denne vinen bruker vi staver av amerikansk eik og tønnehoder av fransk eik. Det gir en helt annen smaksopplevelse enn vin fra tradisjonelle tønner med eik fra bare ett land.

Søtt fra USA, røft fra Frankrike

Vinmakeren sier at amerikansk eik tilfører vinen søtere smak enn fransk eik, som har mer struktur og kompleksitet, med mer kryddersmak.

– Ved å blande tømmeret blir også jobben for oss lettere. Tidligere ble kvalitetsvin gjerne lagret på noen måneder i én type vintønne, og så tappet over i en annen. Nå slipper vi denne omtappingen, sier hun.
Bodegas LAN bruker også russisk trevirke, som har andre smaksaromaer enn fransk og amerikansk eik.

Først stål, så eik

Det meste av det franske eiketømmeret stammer fra trær som ble plantet på Napoleons tid og som var ment for skipsbygging. Dette tømmeret er dyrt. Amerikansk eik er mye rimeligere.

– I dag brukes eiketømmer fra en rekke andre land, inkludert fra Ungarn i vinproduksjon verden over. Måten trevirket forberedes på, gir store utslag, sier daglig leder Thomas Leegaard Jensen hos vinimportøren Amka Saga.
Stavene blir brent, eller ’’toasted’’, før de benyttes i tønner. Hvor mye stavene blir brent, avhenger blant annet av druetypen. Etter noen år svinner egenskapene som smaksforsterker i vin, og det er vanlig å høvle tønnene innvendig etter en tid.

– Etter fem år er det meste av smaken forsvunnet, og de fleste vintønner kasseres, sier Thomas Leegaard Jensen.
Det vanligste er at vin blir gjæret i store tanker av rustfritt stål, før de eventuelt tappes på eiketønner.
Rimelig vin, og vin som skal drikkes ung, er ikke innom eiketønner i det hele tatt. Isteden tilfører noen produsentene eikespon i ståltankene for å gi vinen smak av eik.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1215
Slanking.Supper.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.