Nye kostråd lansert: Magre meieriprodukter skal være en del av det daglige kostholdet


Oppdatertdato: 2011-02-06 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no, sxc.hu


Klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er positiv til de nye kostrådene som ble lagt frem av helsemyndighetene i går. - Vi er glade for at det blir anbefalt at magre meieriprodukter skal være en del av det daglige kostholdet. Dette er en tydeliggjøring av forslag til råd som ble lagt frem våren 2010, forteller hun.
Et lite skår i gleden er det at myndighetene ikke har valgt å anbefale inntak av en konkret mengde, som for eksempel 1/2 liter melk eller 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag.
Melk.no kom med flere innspill til de rådene som ble lagt frem som forslag i mai 2010.

- Arbeidsgruppen har vist at de har brukt god tid og vært åpne for å ta i mot råd og faglige innspill fra ulike miljøer. Dette tror jeg har bidratt til økt kvalitet på kostrådene, forteller Ellen.

”La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet”, lyder et av de ti nye kostrådene. Det er spesielt gledelig at det nå har kommet et tydelig råd om at magre meieriprodukter er en del av et sunt kosthold, synes ernæringsfysiologen.

Meieriprodukter fremheves som en viktig kilde til næringsstoffer kroppen trenger, spesielt kalsium og jod.
- I rapporten understrekes det at for folk flest vil magre meieriprodukter være viktig for å sikre et tilstrekkelig inntak av disse næringsstoffene, forteller Ellen som generelt er godt fornøyd med arbeidet og resultatene av kostrådene som ble presentert mandag.

Ett av innspillene fra Melk.no våren 2010 var at det burde inkluderes en anbefaling hvor mye folk burde få i seg av magre meieriprodukter hver dag. Ernæringsfysiologen skulle ønske at myndighetene hadde tatt dette med i kostrådene. Da hadde Norge vært på linje med blant annet land som Sverige, Finland, Irland, Frankrike, USA og Australia.

- Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold sikrer at man får seg anbefalt mengde kalsium. I tillegg gir det også jod, proteiner og flere B-vitaminer. En porsjon tilsvarer for eksempel ett glass ekstra lett melk eller en yoghurt. Vi tror at mer konkrete råd om mengde hadde gjort det enklere for forbruker. Dette ville gjort folk mer oppmerksomme på om de får i seg for lite eller mer enn det som er tilstrekkelig for de fleste, avslutter Ellen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2099Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.