Nye tall for matsvinn fra norske husholdninger


Oppdatertdato: 2014-02-17 Tema: Matsvinn Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Gjennom et samarbeid mellom ForMat-prosjektet og forskningsprosjektet Food Waste Prevention gjennomførte Østfoldforskning og Mepex Consult AS plukkanalyser av avfall blant totalt 220 husholdninger i Fredrikstad og Drammen i 2010. Med basis i disse analysene ble det beregnet at nordmenn i gjennomsnitt kastet ca. 51,1 kg matsvinn per år, dvs. Mat som kunne og burde vært spist hvis den hadde blitt ordentlig tatt vare på. Dette er kun matsvinn fra husholdningene i Norge. Tallet har blitt brukt og henvist til i mange sammenhenger de siste årene, og sist i annonsekampanjen fra butikkjeden KIWI som startet ved nyttårsskiftet.

Nå har Østfoldforskning, Mepex Consult og Statistisk Sentralbyrå gjennomført et prosjekt for Miljødirektoratet for å styrke kunnskapen om matsvinn fra norske husholdninger. Her er det gjennomgått data fra analyser av sammensetning av avfallet fra over 60 norske kommuner (plukkanalyser) samt statistikk over matavfall i Norge. Resultatet fra dette prosjektet er at det er beregnet et nytt tall for matsvinn i Norge på 46,3 kg per innbygger.

Dette betyr ikke at mengden matsvinn i Norge faktisk har gått ned, kun at det er fremskaffet et sikrere datagrunnlag. Fortsatt er det behov for flere detaljerte plukkanalyser a la det som ble gjennomført i Fredrikstad og Hallingdal, og prosjektet beskriver forslag til metodikk for gjennomføring av slike analyser i Norge. Det oppfordres til samarbeid mellom Avfall Norge, ForMat-prosjektet og Miljømyndighetene å få flere kommuner som skal gjennomføre plukkanalyser, til å inkludere matsvinn.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2840
Slanking.Torsk.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.