
Oslo (NW): Onsdag denne uken kommer sommeren for alvor: Norske nypoteter inntar butikkhyllene.
Norske middagstallerkener går ferskere tider i møte. 40 tonn nyhøstede poteter fra Grimstad legges ut for salg onsdag – årets første poteter fra norsk åker.
– På grunn av den varme våren i år kommer nypotetene i salg cirka én uke tidligere enn normalt, sier produktsjef for poteter Espen Gultvedt i Bama. Han legger til at produsentene i Grimstad rapporterer om god kvalitet.
Kamp i grønnsaksdisken
Det er NorgesGruppen, med butikker som Meny, Kiwi og Spar, som er først ute med årets nypoteter. Gultvedt regner med at denne første ladningen kommer til å gå fort unna.
– Erfaringsmessig er det stor rift om nypotetene. Denne første forsyningen dekker bare fem prosent av markedet. Men allerede neste uke kommer det flere, sier Gultvedt.
Fra begynnelsen av juli er det rikelig med norske nypoteter i butikkene, før de lagrede tar over markedet igjen fra oktober.
Eget måltid
– Nypotetene er ferskvare, noe som gir dem en helt spesiell god smak i forhold til potetene som er lagret i flere måneder. Nypoteter med smør, salt og pepper er nesten et måltid i seg selv, sier Gultvedt.
– Jippi! er tv-kokk Lars Barmens spontane kommentar til opplysningen om at nypotetene kommer. Han er enig med Gultvedt.
– Man trenger ikke mye ingredienser i tillegg, nei. Men litt spekemat er ekstra godt, sier Barmen. Han anbefaler å skjære potetene i skiver og dampe dem, gjerne sammen med nykål, som også nå er kommet i butikkene.
Ellers mener Barmen at nypotetene har en ting til felles med andre poteter:
– De kan brukes til alt.
Prøv feks disse oppskriftene
Sommersalat med nypoteter
1/2 kinakål, strimlet
8-10 små, kokte nypoteter, i skiver
1/2 slangeagurk, i skiver
1 fersk løk, i ringer
8-10 reddiker i skiver
Dressing:3 ss olje
1 ss eddik
1/2ts sukker
salt
pepper
1 ts sennep
3 ss hakket dill og persille
Bland kinakål, poteter, agurk, løk og reddiker i en bolle. Rør sammen dressingen og hell over.
Passer godt til grillmat, spekemat, sild og stekt fisk.
Denne er skikkelig sommer:
Spekeskinke med nypoteter
gulrøtter
blomkål
sommerkål
seterrømme
spekeskinke
nypoteter
kokte halve egg
tomatskiver
Nykokte gulrøtter, blomkål, sommerkål og rykende varm rømmesaus.
Dette er sommerens gourmetservering. Årets spekeskinke godt forent med årets poteter og grønnsaker. Beregn ca. 100 g spekeskinke, ca. 200 g grønnsaker og ca. 150 g poteter pr. person.
Rømmesauen lages ved å varme opp seterrømme som så tilsettes rikelig med klippet gressløk. Smakes videre evt.til med grovmalt pepper. 4-5 dl seterrømme til 4 personer er nødvendig.
Spekematfatet serveres med kokte halve egg og tomatskiver.
Pannerett med asparges og nypoteter
1 pk. bacon (ca. 150 g)
8 kokte nypoteter
1 bunt friske asparges (ca. 200 g)
2 tomater
4 egg
6 ss vann
1 ts salt
litt grovmalt pepper
ca. 50 g reven gul ost
Bacon skjæres i biter som stekes lett i panne. Kokte nypoteter skjæres i skiver og brunes sammen med baconet. Frisk asparges deles opp i mindre biter og legges over i panne sammen med tomater i båter. Eggene piskes sammen med vann, salt og pepper og helles over de øvrige ingrediensene. Reven ost drysses over til slutt. Panneretten serveres nylaget sammen med gjærbakst.
Og til slutt denne enkle salaten:
Lett sommersalat
1 1/2 isbergsalat
4 tomater
1 gul paprika
4 kokte nypoteter
Fransk dressing
Salaten strimles og blandes lett med tynne tomatbåter, paprikabiter og nypotetskiver. Fransk dressing helles over
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:277