Nysatsing på økologisk servering


Oppdatertdato: 2012-10-08 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: LMD


I løpet av høsten dukker Debios serveringsmerker i gull, sølv og bronse opp på spisesteder over hele landet. Serveringsmerkene viser hvor stor del av maten på menyen som er økologisk, og skal løfte frem spisesteder som satser på økologiske råvarer.

Les hele saken hos Debio

I dag er det allerede 128 spisesteder rundt om i Norge som er godkjent for å servere økologisk mat merket med den velkjente grønne Ø-en. Dette gjelder både restauranter, caféer, hoteller, kantiner og andre spisesteder. Alle disse vil med enkle grep kunne ta i bruk de nye serveringsmerkene. Det er den samme godkjenningen som ligger til grunn, men spisestedene må i tillegg kunne dokumentere hvor mye økologisk mat de setter på menyen.

Ekstra tyngde

Serveringsmerkene skal gi en ekstra tyngde til spisesteder som bevisst satser på økologiske råvarer over tid. Det grønne Ø-merket skal kun brukes i tilknytning til den enkelte økologiske retten eller ingrediensen, mens serveringsmerkene kan vises frem i døra, på menyen, på hjemmesider og brukes i den generelle markedsføringen av spisestedet.

Lignende ordninger er allerede etablert i Danmark og Sverige. Gull-, sølv- og bronsemerkingen representerer de tre ulike nivåene det er mulig å legge seg på.

Gull: Minst 90 prosent av innkjøpssummen for mat består av godkjente økologiske produkter.
Sølv: Minst 50 prosent av innkjøpssummen for mat består av godkjente økologiske produkter.
Bronse: Minst 15 prosent av innkjøpssummen for mat består av økologiske produkter. Alternativt kan 15 ulike økologiske produkter brukes til enhver tid.

Økologisk matproduksjon

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk.

Vil ha med det offentlige

En ny veiledning fra Difi gjør det enklere enn før å kreve økologisk mat i offentlige virksomheter. Tanken bak denne er å bidra til regjeringens nasjonale målsetting om at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020.

- Målet om 15 prosent samsvarer med kravet til en økologisk bronsemedalje, og slik sett håper vi at den kan bli en motivasjon for offentlige virksomheter. Det er en måte å vise at man går i front for å oppnå de nasjonale målene knyttet til økologisk mat, sier Rasmussen.
Spisesteder som ønsker å ta i bruk serveringsmerkene finner mer informasjon om ordningen på www.debio.no/servering .

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2534
Slanking.Rask mat.
Skrei.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.