Nyt Høykarbo-kaker til jul – eller bytt ut syv slag med syv brødslag


Oppdatertdato: 2011-12-22 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Bak eller kjøp de tradisjonelle julekakene med god samvittighet, og glem Lavkarbo i julehøytiden, sier Torunn Nordbø, i Opplysningskontoret for brød og korn (OBK). - Jul er tradisjon og helsemessig tåler vi godt å glemme hvor mye sukker, karbohydrater og fett kakene vi spiser i julen inneholder.

- Vi i OBK baserer våre kostholdsråd på de offentlige kostholdsrådene. Derfor har vi til vanlig fokus på grove kornprodukter og en balansert fordeling mellom karbohydrater, fett og proteiner i det kostholdet som friske mennesker bør spise. Men også de offentlige kostholdsrådene åpner for nytelse uten å ha dårlig samvittighet for det vi spiser. Og det vi spiser mellom jul og nyttår betyr lite i forhold til det vi spiser mellom nyttår og jul, slår Nordbø fast, som synes vi skal nyte julehøytiden med god samvittighet.
Smultringer, sandkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, goro, krumkaker og fattigmann regnes som de syv tradisjonelle julekakene. Men både pepperkaker, kokosmakroner, lefser og flere andre sorter tas med, og det er stor variasjon rundt om i landet på hvilke slag som tradisjonelt hører med til de "syv".

- Hvilke slag en baker eller kjøper er ikke så farlig. Sats på de kakene dere har lyst på. På våre hjemmesider www.brodogkorn.no ligger det mange oppskrifter for de som vil bake selv. De som vil kjøpe kakene finner et stort utvalg av kaker med høy kvalitet og god smak hos bakere og i dagligvarebutikkene. For de som vil ha en alternativ julekakeinngang foreslår vi i OBK å bake eller kjøpe syv slag brød til jul, sier Nordbø, og påpeker at brød kan være et godt alternativ til kaker i mange sammenhenger.

- Loff til kalkunmåltidet, grove rugbrød til sild og pateer, nøttebrød til osten, OBK sitt hjertebrød til julefrokosten og julebrød til kaffen. Og det finnes mange flere gode varianter. Spør din lokale baker om brødanbefalinger eller sjekk ut våre oppskrifter og bak selv. Og hvorfor ikke gi bort et godt brød til jul? Vi har også «oppskrift» på matpakkeposer, en annen morsom og hjemmelaget presang. Vår oppfordring er: Kos dere med gode kaker og gode brød med god samvittighet i julen, oppfordrer Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2357Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.