
Desember måned kan være en utfordring når du vil holde vekten eller ønsker å gå ned i vekt. Kanskje skal du på ett eller
flere julebord og så kommer selve julefeiringen med mye deilig mat på toppen av det hele.
I jula spiser vi og vi spiser mye! Tradisjonsmaten kjennetegnes ved at den er rik på fett. I tillegg kan det blir mye drikke
til maten og snacks utenom. Det er ikke uvanlig at et julemåltid kan bli opp til 1500 kcal – over halvparten av hva du
trenger gjennom en hel dag.
- ”Det finnes råd for hvordan du kan komme deg igjennom julestria uten å gå opp i vekt. Målet bør faktisk være å holde
vekten i denne perioden og ikke forvente vektreduksjon. Skulle du likevel gå ned i vekt, så er dette en bonus. Det gjelder å
sette seg realistiske mål, sier Jenny Sandberg i GlaxoSmithKline, som er produsenten av alli – det eneste godkjente
reseptfrie legemiddelet for vektreduksjon som selges på norske apoteker.
Sandberg, som er opplæringsansvarlig for apotekpersonell om alli, har snakket med mange som sliter med å gå ned i vekt, og
som synes det er spesielt vanskelig å holde på vekten i julen. Det er mange som overspiser og som vil prøve å gå ned i vekt
i januar, men som ikke klarer det. Altfor mange kaster seg over slankekurer som lover rask vektreduksjon, men det er som
oftest ikke det mest effektive. Man går fort opp i vekt igjen.
Å gå ned i vekt til en ønsket kroppsvekt kan sees på som et delmål. Hovedmålet er resten av livet hvor du skal opprettholde
den nye kroppsvekten. Det er her den store utfordringen ligger. For de som synes det er vanskelig å endre matvanene sine på
egen hånd, kan alli virke som en ekstra ”boost”. Alli er nemlig mer enn en kapsel, men er starten på en del av et
livsstilsprogram som inneholder blant annet kostholdsplan, måltidsplanlegger, oppskrifter og treningsforslag.
- ”For å unngå den såkalte ’jojo-effekten’ er det viktig å ikke skeie helt ut i julen. Det finnes sunnere alternativer som
gjør at man kan kose seg med god mat og drikke, uten at det går utover vekten og selvfølelsen”, sier Sandberg.
Nedenfor følger noen gode råd for hvordan man kan gjøre julen litt sunnere samt noen oppskrifter på tradisjonelle juleretter
med lettere ingredienser. Med bare noen enkle grep kan du nyte julens ”godsaker” uten at det går utover vekten!
Tips til sunnere frokostmat i jula:
- Julepålegg som gravlaks, røkelaks, sursild og kryddersild inneholder fett, men av den sunne typen. Dette er fet fisk som
inneholder omega-3-fettsyrer som er gunstig for hjertet.
Du kan godt ta deg en skive grovbrød eller rugbrød med en skive/stykk fisk.
- Varier med annet magert og fettfattig pålegg som roastbiff, krydderskinke og kalkunskinke.
Ha paprika, tomat og agurk til maten.
- Styr unna fete pålegg som sylte, salami og feite oster.
Drikke:
Det heter seg at det er mye mat i god drikke. Til julematen går det gjerne i øl og akevitt, mens noen foretrekker vin eller
brus til maten. Uansett valg av alkohol eller brus, vil dette øke kaloriinntaket ytterligere.
Et godt råd er å drikke annen hver slurk med vann eller kullsyreholdig vann for hver slurk alkohol eller brus.
Alkoholfritt øl inneholder færre kalorier enn vanlig øl og er også et bedre valg.
Julesnacks:
I julen står gjerne alt godteriet og snacksen fremme på bordet – hele tiden. Det gjør at vi småspiser oss gjennom dagen.
Sjokolade, nøtter, chips osv. Kan være vanskelig å gå forbi og det er lett å komme på pluss-siden energimessig når du spiser
dette.
- Godteri, sjokolade og julekaker:
Disse bør bare settes på bordet når de skal serveres – ikke la dem stå fremme hele tiden. Spis deg heller ikke mett på
kaker, sjokolade og godteri. Lag eller kjøp kaker som inneholder mindre fett, for eksempel bondekaker, pepperkaker,
sirupsnipper og pleskener.
- Frukt:
Fersk frukt er søtt og godt, men inneholder mye mindre energi enn annet søtt fordi det bl.a. Inneholder en del vann. Ha
derfor en skål med epler, pærer, appelsin og klementiner fremme. To til tre frukter per dag er ok å spise.
- Tørket frukt:
tørket frukt, for eksempel dadler og fiken, er ganske energirike fordi vannet er fjernet fra frukten. Men i motsetning til
godteri så inneholder tørket frukt kostfiber, vitaminer og mineraler. Spis heller dette fremfor sjokolade og godteri, men
begrens inntaket.
- Nøtter:
nøtter er fettrike, men inneholder fett av det sunne slaget. Velg nøtter med skall på som du knekker selv. Da spiser du
langsommere og mindre mengder. Husk at selv om fettet er sunt, så kan dette gi deg en god del kalorier om du spiser store
mengder.
Tips til sunnere julemiddager:
Middagene er i mange tilfeller svært kaloririke. Dette skyldes både fett kjøtt, tilsatt smør og ribbefett i rettene. For å
spare inn på kaloriene kan du velge bort synlig fett på maten og bruke mindre fett når du lager maten.
Det finnes sunnere valg til julemat. Vilt, torsk, kalkun og juleskinke er magert og godt. Servere du dette med poteter,
rosenkål og andre dampkokte grønnsaker har du en sunn og god rett – med mindre du drukner det hele i fete sauser.
- Ribbe: Velg mager ribbe når du handler inn til hovedretten. Skjær bort det synlige fettet før du spiser.
- Medisterkake og medisterpølse: dette er fete saker, spis så lite av det som mulig eller styr helt unna.
- Sauser: Ribbefett og smør brukes gjerne i sauser. Bruk kjøttkraft fremfor fett og du får god smak samtidig som
kaloriinnholdet er redusert eller lag en sjysaus. Du kan f.eks. bruke 1-2 spiseskjeer ribbefett som smakstilsetting i
sausen. Husk å begrense mengden saus på maten.
- Kålrabistappe: når du lager kålrabistappe bør du la ribbefettet avkjøle seg først. Ta så bort fettlokket som har stivnet
på toppen. Bruk ”kraften” under til kålrabistappen. Da får du den gode ribbesmaken på kålrabistappen uten at den blir for
feit.
- Lutefisk: Lutefisk i seg selv er mager mat. Det er tilbehøret som presser kaloribarometeret opp. Vær forsiktig med bacon
og baconfettet når du spiser denne retten.
- Magre kjøttyper: Julemat av kalkun, lammelår eller -stek, svinestek, roastbiff og juleskinke er mager kost som du kan
spise med god samvittighet.
- Grønnsaker: forsyn deg rikelig med brokkoli, blomkål, rosenkål og andre grønnsaker som serveres.
Fakta om alli:
alli passer ikke for alle, men passer for de som har en BMI >28 og som er motiverte og villige til å legge om livsstilen
sin. alli skal tas i kombinasjon med trening og et sunt kosthold som er kalorifattig med lite fett. alli hjelper deg å gå
ned 50 % mer i vekt sammenlignet med et sunt kosthold alene. Det virker ved at det hindrer om lag en fjerdedel av fettet man
spiser fra å bli tatt opp i kroppen og lagret som kroppsfett. For hver andre kilo du går ned som følge av omlegging av
kostholdet, vil du gå ned én ekstra med alli.
For mer informasjon, se
www.alliplan.no
Om GlaxoSmithKline
- GSK er et verdensomspennende forskningsbasert legemiddelfirma med en omsetning på ca. 250 milliarder kroner (2008).
Selskapet har mer enn 100 000 ansatte i 116 land.
- I Norge har GSK ca 100 medarbeidere, og omsetter for ca 700 millioner kroner.
- GSK leverer viktige medisiner til norske pasienter som lider av sykdommer som astma, KOLS, kreft, type 2-diabetes,
epilepsi, bipolar lidelse, migrene og hiv/aids.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2047