Nytt regelverk for glutenfrie produkter


Oppdatertdato: 2009-12-01 Tema: Gluten Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


10. juli 2009 trådte den nye forskriften om sammensetning og merking av næringsmidler til personer med glutenintoleranse i kraft. Forskriften bestemmelser gjelder fra 1. januar 2012, men næringsmidler som oppfyller bestemmelsene i forskriften kan markedsføres allerede nå.

Glutenfrie produkter reguleres etter forskrift for næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov (særnærforskriften). I og med at det ikke har eksistert en egne forskrift for glutenfrie produkter har vi inntil nå benyttet Codex Alimentarius sine retningslinjer for innhold og merking av denne typen produkter. Det nye regelverket innebærer at den øvre grensen for innhold av gluten i produkter til personer med glutenintoleranse senkes fra 200 mg gluten/kg til 100 mg gluten/kg.

Sammendrag av innholdet i den nye forskriften

Den nye forskriften inneholder definisjoner, samt kriterier for sammensetning og merking av næringsmidler som er egnet til personer med glutenintoleranse. Forskriften gjelder for alle næringsmidler unntatt morsmelkserstatning og tilskuddsblandinger. Disse to produktgruppene er regulert i en egen forskrift.

Forskrift om sammensetning og merking av næringsmidler til personer med glutenintoleranse omfatter:


1. næringsmidler til personer med glutenintoleranse som består av, eller inneholder ingredienser av hvete, rug, bygg eller krysninger av disse og som er spesielt behandlet for å redusere gluteninnholdet. Disse produktene må ikke ha et gluteninnhold over 100 mg/kg i produktet som selges til forbrukeren. Slike produkter kan merkes "svært lavt gluteninnhold".
Dersom gluteninnholdet i slike produkter ikke overstiger 20 mg gluten /kg i næringsmidlet solgt til forbruker, kan de merkes ”glutenfri”.

2. næringsmidler til personer med glutenintoleranse som består av en eller flere ingredienser som erstatning for hvete, rug, bygg, eller krysninger av disse. Produktene må ikke ha et gluteninnhold over 20 mg/kg i produktet som selges til forbruker. Produktene kan merkes ”glutenfri”.

3. vanlige næringsmidler dersom gluteninnholdet ikke overstiger 20 mg/kg i produktet solgt til forbruker. Produktene kan merkes ”glutenfri”.

I vurderingen av om et vanlig næringsmiddel kan merkes ”glutenfri” må hensynet til villedning taes med. Merkingen skal ikke kunne villede kjøper til å tro at det aktuelle produktet har spesielle egenskaper når alle andre tilsvarende produkter har de samme egenskapene, jf. Forskrift om merking mv av næringsmidler, § 5.
Produkter som tidligere kunne merkes ”naturlig fri for gluten” skal, i henhold til den nye forskriften, merkes ”glutenfri”.
Forskriften åpner ikke for at vanlige næringsmidler kan merkes ”svært lavt gluteninnhold”.
Benevnelsene ”glutenfri” og ”svært lavt gluteninnhold” skal stå i nær tilknytning til varebetegnelsen.

Oversikt over gamle og ny regler

Tabellen nedenfor gir en oversikt over ”gamle retningslinjer” og nytt regelverk på området.

Gamle retningslinjer:

Kan maksimalt inneholdeKategorierKan merkes med
20 mg gluten pr. Kg Produkter som er naturlig fri for gluten Glutenfri/naturlig fri for gluten
200 mg gluten pr. Kg Produkter som er gjort glutenfri Glutenfri

Nytt regelverk

Kan maksimalt inneholde KategorierKan merkes med
20 mg gluten pr. kg Produkter som er naturlig fri for gluten og produkter som er gjort glutenfri Glutenfri
20 mg gluten pr. kg Vanlige matvarer som kan merkes glutenfrie og øvrige produkter som faller inn under særnærbegrepet Glutenfri
100 mg gluten pr. kg Produkter som er gjort glutenfri Svært lavt gluteninnhold

Kort om konsekvenser for industri og forbruker

I dag praktiseres 200 mg gluten/kg som øvre nivå for gluteninnhold i produkter til personer med glutenintoleranse. Forskriftens øvre grense er satt til 100 mg gluten/kg. Forskriften har bestemmelser for to glutennivåer. Produkter i de to kategoriene skal merkes forskjellig slik at personer med glutenintoleranse kan velge ut i fra ønske og behov. Dette er en endring fra hvordan produktene merkes i dag.
De aktuelle næringsmidlene merkes i dag "naturlig fri for gluten" og "glutenfri". I henhold til den nye forskriften skal produktene merkes "glutenfri" og "svært lavt gluteninnhold".

Produktutvalget vil bli større for brukergruppen. Selv om øvre nivå av gluten er strammet inn, tillates det nå ”renset” havre i produktene. I tillegg tillates merkingen ”glutenfri” av vanlige næringsmidler dersom innholdet av gluten er mindre enn 20 mg/kg i næringsmidlet solgt til forbruker. Helsemessig vil det for de fleste brukere være en fordel at øvre nivå av tillatt gluten i produktene er strammet inn.
Industrien må endre sammensetning i de produkter som ikke oppfyller kravene til tillatte glutennivåer. Merkekravene tilsier at det må trykkes opp ny emballasje med korrekt merking.

Meldeplikt og godkjenning

Glutenfri produkter skal ikke meldes, eller godkjennes av Mattilsynet, så sant de ikke også er tilsatt vitaminer og mineraler (beriket). Tilsetting av vitaminer og mineraler i næringsmidler skal, med visse unntak, forhåndsgodkjennes av Mattilsynet. Mer informasjon om søknadsprosedyrer for godkjenning av berikede matvarer finner du til høyre i skjermbildet.

Overgangsperioder

Forskriften gjelder fra 1. januar 2012. Produkter som oppfyller bestemmelsene i forskriften kan imidlertid omsettes allerede nå. Den lange overgangstiden er gitt fordi mange produkter på markedet har lang holdbarhetstid, og for å gjøre det mulig for industrien å tilpasse produksjonsprosessene om nødvendig.

Gamle og nye regler om hverandre

I en overgangsperiode på knappe tre år vil det derfor være forskjellige grenser for innhold av gluten i matvarer som er merket glutenfrie, avhengig av om virksomheten bruker gamle retningslinjer eller nye regler.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1770Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.