
Mange velger seg nyttårsforsetter knyttet til kosthold og helse. Noen vil ned i vekt, andre vil spise mer frukt og grønnsaker eller mindre sukker. Her finner du noen gode råd på veien.
1. Gå ned i vekt
Svært mange nordmenn slanker seg eller ønsker å slanke seg. For mange er det et viktig steg mot en sunnere livsstil og bedre helse. Overvektige har blant annet økt risiko for diabetes, hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk.
Mange ønsker å gå ned mye på kort tid. Dette er vanskelig å oppnå. Den sikreste veien mot trivselsvekta er en gradvis endring av livsstilen mot noe lavere energiinntak, forbedring av kostholdet og mer fysisk aktivitet.
Forsøk å spise regelmessige måltider, og spis heller flere små måltider enn få store.
Se også:
Slanketips
Tips om slanking og god mat Gratis bok med tips om slanking og god mat fra Sosial- og helsedirektoratet (SHdir)
2. Spise mer frukt og grønnsaker
Tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt (fem om dagen) er en god leveregel. Høyt inntak av frukt og grønnsaker har en rekke helsemessig positive virkninger.
Frukt og grønnsaker kan gjerne kalles naturens egen ”fast food”. Det er ingenting i veien for å spise mellom måltidene, men spis helst frukt og grønnsaker framfor sjokolade, skoleboller eller pølser.
Tips til hvordan du kan spise fem om dagen
3. Kutte ned på sukkerinntaket
Det er en god ide å kutte ned på forbruket av mat og drikke som inneholder mye sukker. Brus, saft, kjeks og søtsaker er eksempler på varer vi med fordel kan ha i oss mindre av.
Sukker finnes naturlig i mange frukt og grønnsaker. Dette trenger du ikke å unngå.
Vann som tørstedrikk framfor brus og frukt/grønnsaker framfor søtsaker som mellommåltider er gode tips for å redusere sukkerinntaket.
Kikker du på lista over ingredienser i en matvare er de alltid satt opp i fallende rekkefølge. Hvis sukker kommer som en av de første vet du at varen inneholder mye sukker.
Flere tips til hvordan du kan redusere sukkerinntaket
4. Kutte ned på fettinntaket
Et sunt kosthold inneholder fett. Derfor bør det ikke være et mål å unngå fett totalt.
Det er ikke bare mengden fett vi spiser som har betydning. Det er også stor forskjell på de ulike typene fett.
Mettet fett er hovedsakelig fett fra animalske produkter (fra dyreriket). Kostens innhold av mettede fettsyrer er mye høyere enn anbefalt. For å redusere inntaket av mettede fettsyrer er det viktig å minske inntaket av smør, samt å bytte fra fete til magre varianter av meieri- og kjøttvarer.
- Enumettet og flerumettet fett som kommer fra planter og fisk er det sunne fettet vi kan spise mer av.
Flere tips til hvordan du kan redusere fettinntaket
5. Spise mer fisk
Både hvit fisk (f.eks. torsk, sei, hyse) og fet fisk (f.eks. laks, ørret, makrell) er gode kilder til proteiner, vitaminer og mineraler.
Fet fisk inneholder i tillegg omega-3-fettsyrer som forebygger hjerte- og karsykdommer. Du kan gjerne spise fisk flere ganger i uka.
Les mer om fisk fra matportalen
6. Kutte ned på saltinntaket
Det er en god ide å kutte ned på forbruket av salt. Høyt saltinntak er assosiert med høyt blodtrykk som er en viktig risikofaktor for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer.
Over halvparten av saltet nordmenn spiser kommer fra industribearbeidede matvarer. Å lage maten selv med ferske råvarer gir deg best kontroll over saltinnholdet.
Salt blir tilsatt i en rekke produkter der du kanskje ikke forventer å finne salt. Eksempler er frokostblandinger, brød, kjeks, hermetiske grønnsaker, sauser og supper.
Les mer om hvordan du kan redusere saltinntaket
7. Vann er den beste tørstedrikk
Rent vann er den beste tørstedrikk, og det norske springvannet er som regel av så god kvalitet at det ikke er nødvendig å kjøpe dyrt vann på flaske.
Drikk gjerne et glass vann før hvert måltid. Vann er også det beste å drikke når du er fysisk aktiv.
Nøkkelråd for mat og mosjon
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:748