Mørt og godt reinsdyrkjøtt er noe av det beste norsk natur kan by på, og
til nyttårsmiddagen skal vi selvsagt unne oss det aller beste. Godt
reinsdyrkjøtt er tilgjengelig i butikkene, både som fileter og som stek.
Reinsdyrkjøttet med sin smak av norsk natur, og med godt tilbehør, kan gi
mange spennende muligheter og kombinasjoner, som garantert gir store
smaksopplevelser. Nyttårsaften er også kvelden for å ta vare på familie og
gode venner, og tilberede spennende og god mat. Så kanskje reinsdyrfilet,
eller en god reinsdyrstek blir ditt valg til nyttårsmiddagen i år?
Her er 3 forslag til nyttårsmiddagen med reinsdyr
Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp
Noen ganger er kun det beste godt nok. Reinsdyrfilet er et råstoff som gir garantert store matopplevelser. Tilberedt med kjærlighet er suksessen garantert.
Porsjoner: 4
800 g reinsdyrfilet , indre- eller ytrefilet
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss smør
1 ss finhakket frisk timian
1 ss finhakket frisk salvie
Poteter:
4 stk. potet
4 stk. pære
1 ss smør
¼ ts pepper
½ ts salt
Saus:
1 stk. sjalottløk
1 ss smør
2 dl rødvin
1 ps. sjysaus
Grønnsaker:
100 g frisk spinat
100 g sopp
6 stk. sjalottløk
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss smør
Slik gjør du:
1. Skrell potetene og skjær poteter og pærer i ca. 1/2 cm tykke skiver.
2. Brun skivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper.
3. Ta dem ut og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn". Sett pærene i en ildfast form.
4. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Rull fileten i urtene, krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge. Legg den i formen sammen med "pæretårnene" og stek ferdig i ovnen på 180 °C i ca. 20 minutter.
Saus:
1. Hakk og fres sjalottløken i smør. Hell på rødvin og kok uten lokk til det er halve mengden igjen.
2. Lag saus etter oppskrift på posen; litt av vannet erstattes med rødvinssjyen.
Grønnsaker:
1. Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
2. Riv av stilkene og skyll spinaten godt i kaldt vann.
3. Rens soppen og skjær den i store skiver.
4. Brun sopp og løk i stekepanna og vend inn spinaten de siste 2 minuttene av stekingen
Reinsdyrmedaljong
Porsjoner: 4
1 stk. ytrefilet av reinsdyr (600-800 g)
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
2 ss smør
Grønnsaker:
2 stk. gulrot
½ stk. kålrot
2 ss sukker
½ stk. lime
2 ss olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper
Saus:
20 stk. stjerneløk
½ l eplejuice
2 ss sukker
1 ss balsamicoeddik
1 ss smør
Potetpuré:
ca. 8 stk. potet
2 ss smør
2 ss seterrømme
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss hakket frisk timian
1 stk. purre
5 dl vann
Slik gjør du:
1. Del fileten i fire, sett stykkene på høykant, og press sammen til en biff.
2. Krydre og stek på god varme på begge sider. La de ettersteke i panna et par minutter.
Grønnsaker:
Rens og skjær grønnsakene i staver. Legg dem i ildfast form, ha på lime, olje og krydder. Stek på 200 ºC i 20-30 minutter.
Saus:
1. Rens løken, og la den fosskoke sammen med juice, sukker og eddik i 1/2-3/4 time til sausen har sirupskonsistens.
2. Ta opp løken, og server den ved siden av de bakte grønnsakene. Pisk inn smøret i sausen.
Potetpuré:
1. Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Mos dem og tilsett smør, rømme og krydder.
2. Skjær det grønne av purren, ca. 15 cm langt. Forvell 1 minutt i kokende vann. Lag en ring av purren og anrett potetpuréen oppi denne.
Reinsdyrstek med rødvinsaus
Porsjoner: 6
1 ½ kg reinsdyrstek
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
2 stk. gulrot
1 stk. løk
1 stk. knollselleri (sellerirot)
150 g sopp
5 stk. einebær
2 dl kjøttkraft
½ fl. rødvin
ca 1 ss maizenna
Slik gjør du:
1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
2. Legg steken i en langpanne sammen med grønnsakene. Hell på rødvin og kraft og sett panna inn i stekeovnen på 175° C. Steketiden er ca. 1 1/2 time, avhengig av stekens tykkelse.
3. Når steketermometeret viser ca.
65° C har steken en rosa snittflate, ved ca. 72° C er den grå.
Ta ut steken og la den få hvile, mens du lager sausen. Sil sjyen, kok opp og smak til med krydder. Jevn med litt maizennamel utrør i litt kald vann. Smak til med salt og pepper.
Server reinsdyrsteken med kokte rotgrønnsaker, rødvinsaus og hasselbackpoteter.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:484