Nyttårsmiddag med eksotisk Norskt reinsdyrkjøtt


Oppdatertdato: 2012-12-29 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Inkognito, Anne Manglerud, Kim Holthe


Mørt og godt reinsdyrkjøtt er noe av det beste norsk natur kan by på, og til nyttårsmiddagen skal vi selvsagt unne oss det aller beste. Godt reinsdyrkjøtt er tilgjengelig i butikkene, både som fileter og som stek.

Reinsdyrkjøttet med sin smak av norsk natur, og med godt tilbehør, kan gi mange spennende muligheter og kombinasjoner, som garantert gir store smaksopplevelser. Nyttårsaften er også kvelden for å ta vare på familie og gode venner, og tilberede spennende og god mat. Så kanskje reinsdyrfilet, eller en god reinsdyrstek blir ditt valg til nyttårsmiddagen i år?

Her er 3 forslag til nyttårsmiddagen med reinsdyr

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

Noen ganger er kun det beste godt nok. Reinsdyrfilet er et råstoff som gir garantert store matopplevelser. Tilberedt med kjærlighet er suksessen garantert.

Porsjoner: 4

800 g reinsdyrfilet , indre- eller ytrefilet
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss smør
1 ss finhakket frisk timian
1 ss finhakket frisk salvie

Poteter:

4 stk. potet
4 stk. pære
1 ss smør
¼ ts pepper
½ ts salt

Saus:

1 stk. sjalottløk
1 ss smør
2 dl rødvin
1 ps. sjysaus

Grønnsaker:

100 g frisk spinat
100 g sopp
6 stk. sjalottløk
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss smør

Slik gjør du:



1. Skrell potetene og skjær poteter og pærer i ca. 1/2 cm tykke skiver.
2. Brun skivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper.
3. Ta dem ut og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn". Sett pærene i en ildfast form.
4. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Rull fileten i urtene, krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge. Legg den i formen sammen med "pæretårnene" og stek ferdig i ovnen på 180 °C i ca. 20 minutter.

Saus:

1. Hakk og fres sjalottløken i smør. Hell på rødvin og kok uten lokk til det er halve mengden igjen.
2. Lag saus etter oppskrift på posen; litt av vannet erstattes med rødvinssjyen.

Grønnsaker:

1. Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
2. Riv av stilkene og skyll spinaten godt i kaldt vann.
3. Rens soppen og skjær den i store skiver.
4. Brun sopp og løk i stekepanna og vend inn spinaten de siste 2 minuttene av stekingen

Reinsdyrmedaljong

Porsjoner: 4

1 stk. ytrefilet av reinsdyr (600-800 g)
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
2 ss smør

Grønnsaker:

2 stk. gulrot
½ stk. kålrot
2 ss sukker
½ stk. lime
2 ss olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper

Saus:

20 stk. stjerneløk
½ l eplejuice
2 ss sukker
1 ss balsamicoeddik
1 ss smør

Potetpuré:

ca. 8 stk. potet
2 ss smør
2 ss seterrømme
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss hakket frisk timian
1 stk. purre
5 dl vann

Slik gjør du:



1. Del fileten i fire, sett stykkene på høykant, og press sammen til en biff.
2. Krydre og stek på god varme på begge sider. La de ettersteke i panna et par minutter.

Grønnsaker:

Rens og skjær grønnsakene i staver. Legg dem i ildfast form, ha på lime, olje og krydder. Stek på 200 ºC i 20-30 minutter.

Saus:

1. Rens løken, og la den fosskoke sammen med juice, sukker og eddik i 1/2-3/4 time til sausen har sirupskonsistens.
2. Ta opp løken, og server den ved siden av de bakte grønnsakene. Pisk inn smøret i sausen.

Potetpuré:

1. Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Mos dem og tilsett smør, rømme og krydder.
2. Skjær det grønne av purren, ca. 15 cm langt. Forvell 1 minutt i kokende vann. Lag en ring av purren og anrett potetpuréen oppi denne.

Reinsdyrstek med rødvinsaus

Porsjoner: 6

1 ½ kg reinsdyrstek
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
2 stk. gulrot
1 stk. løk
1 stk. knollselleri (sellerirot)
150 g sopp
5 stk. einebær
2 dl kjøttkraft
½ fl. rødvin
ca 1 ss maizenna

Slik gjør du:

1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
2. Legg steken i en langpanne sammen med grønnsakene. Hell på rødvin og kraft og sett panna inn i stekeovnen på 175° C. Steketiden er ca. 1 1/2 time, avhengig av stekens tykkelse.
3. Når steketermometeret viser ca. 65° C har steken en rosa snittflate, ved ca. 72° C er den grå.

Ta ut steken og la den få hvile, mens du lager sausen. Sil sjyen, kok opp og smak til med krydder. Jevn med litt maizennamel utrør i litt kald vann. Smak til med salt og pepper.

Server reinsdyrsteken med kokte rotgrønnsaker, rødvinsaus og hasselbackpoteter.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:484
Grillmat.Lavkarbo.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.